6 تکنیک تقویت حافظه برای درس خواندن + چطور درس بخونم که یادم نره؟

6 تکنیک تقویت حافظه + چطور درس بخونم که یادم نره؟
لیست تکنیک های تقویت حافظه برای درس خواندن در سال کنکور

تقویت حافظ در سال کنکور می‌تونه به شما کمک کنه که دروس رو بهتر یاد بگیرید و نیاز نباشه که برای‌ یادگیری یک مطلب بارها و بارها اون رو بخونید. در نتیجه خود به خود به مدیریت زمان در سال کنکور هم می‌رسید.

همچنین با این کار مطالب رو به راحتی فراموش نمی‌کنید، فقط باید این 6 تکنیک رو به مدت طولانی تمرین و تکرار کنید تا نتیجه رو ببینید.

«حافظه» موضوع مهمی در روند یادگیری و درس‌خوندنه. قطعاً برای درس‌خوندن به حافظه‌ خوبی احتیاج داریم تا بتونیم مفاهیم و مطالب رو به خاطر بسپریم و هرجا که لازم شد، توی ذهنمون بگردیم، پیداشون کنیم، بریم سراغشون و ازشون استفاده کنیم. توی این مطلب، درباره نحوه عملکرد حافظه حرف می‌زنیم و توضیح می‌دیم که چه کارهایی باعث می‌شن حافظه‌مون ضعیف بشه و در مقابلش، چه چیزهایی اون رو تقویت می‌کنن. اگه حس می‌کنی حافظه‌ت دچار مشکل شده و نمی‌تونی به‌خوبی برای امتحان‌ها یا کنکور درس بخونی، حتماً تا آخر این مطلب همراهمون باش.

phonto
تقویت حافظه

نحوه عملکرد حافظه انسان: از حافظه‌ت کار بکش!

ماهیچه‌های بدن ما طوری‌ان که هرچی بیش‌تر ازشون استفاده کنیم، قوی‌تر می‌شن و هر‌چه‌قدر به حال خودشون رهاشون کنیم و کم‌تر ازشون کار بکشیم، تحلیل می‌رن و ضعیف می‌شن. ذهن و‌ حافظه هم وضعیت مشابهی دارن. یعنی هرچی ازشون در یه زمینه خاص بیش‌تر استفاده بشه، رفته‌رفته قوی و قوی‌تر می‌شن. مثل کاسبی که هر روز با قیمت‌های مختلف سر و کار داره و به‌راحتی می‌تونه اون‌ها رو به‌صورت ذهنی، جمع و تفریق و ضرب و تقسیم کنه. پس حافظه خوب یه مهارت اکتسابیه، یعنی با گذشت زمان و تمرین می‌شه تقویتش کرد.

phonto
حافظه‌ت رو به چالش بکش

پس هرچی ذهن و حافظه‌تون رو بیش‌تر به چالش بکشید و اون‌ها رو درگیر پردازش اطلاعات کنید، بیش‌تر تقویت می‌شن. مثلاً وقتی نشستید و ویدیوهای اینستاگرامی رو اسکرول می‌کنید، صرفاً حجم بالایی از اطلاعات وارد مغزتون می‌شه، ولی ذهنتون روی هیچ‌کدوم از اون‌ها تمرکز نمی‌کنه و درگیر پردازش و تحلیل اون اطلاعات نمی‌شه. به خاطر همینه که می‌گیم شبکه‌های اجتماعی ذهن ما رو تنبل می‌کنن و قدرت تمرکزمون رو پایین میارن. حالا اگه به‌جای گشتن توی صفحات مجازی، کتاب بخونید یا فیلمی ببینید که در جریان اون‌ها، ذهنتون مجبور بشه تمرکز کنه، شخصیت‌های مختلف رو آنالیز و اطلاعات رو تحلیل کنه تا با داستان همراه بشه، حافظه‌تون تقویت می‌شه، چون مدام داره کار می‌کنه. پس اگه می‌خواید حافظه خوب و ذهن پویایی داشته باشید، سعی کنید همه‌ش به چالش بکشیدشون.

چه چیزهایی باعث تضعیف حافظه می‌شن؟: عوامل مخرب رو حذف کن!

برای داشتن حافظه خوب، قدم اول اینه که کارهایی که حافظه‌مون رو تضعیف می‌کنن رو شناسایی و سعی کنیم ازشون دوری کنیم. این‌جا به سه مورد از عواملی که باعث تضعیف حافظه‌ می‌شن می‌پردازیم و مفصل درباره‌شون صحبت می‌کنیم.

  • خواب نامناسب
  • عدم تمرکز
  • استرس

خواب نامناسب و تأثیرش بر حافظه

کیفیت و کمیت خواب روی عملکرد مغز خیلی تأثیر می‌ذاره. بنابراین وقتی به‌اندازه کافی نمی‌خوابید یا برنامه خوابتون نامنظمه‌، مغزتون نمی‌تونه در روند درس‌خوندن به‌درستی عمل کنه. علاوه بر این، خواب مهم‌ترین عنصر در سیستم هورمونیه و هورمون‌ها هم مستقیماً روی روان و خلقیات ما اثر می‌ذارن. پس خواب رو به‌ویژه در سال کنکور، خیلی‌خیلی جدی بگیرید. قبلاً در مطلب جداگانه‌ای درباره خواب صحبت کردیم و گفتیم که خواب مطلوب باید حداقل ۶ ساعت باشه و اگه قراره بیش‌تر  از این مقدار بخوابید، باید مضربی از ۱.۵ رو بهش اضافه کنید؛ مثلاً ۷.۵ ساعت. البته حتماً باید نکاتی که برای افزایش کیفیت خواب گفتیم رو هم رعایت کنید. چون کیفیت خواب هم به‌اندازه کمیت اون مهم و اثرگذاره.

phonto
خواب مناسب

چطور خواب خوبی داشته باشیم؟

برای این‌که خواب بهتری داشته باشید، به سه تا نکته مهم باید توجه کنید:

  • پیوسته بخوابید: گفتیم که حداقل در شبانه‌روز، باید ۶ ساعت بخوابید. اما این خواب باید پیوسته باشه، نه این‌که ۲ ساعت صبح بخوابید، ۲ ساعت ظهر و ۲ ساعت شب! علت این موضوع اینه که مغز ما در خواب، ۴ تا سیکل رو طی می‌کنه که هر کدوم ۱.۵ ساعت طول می‌کشن و در مجموع می‌شن ۶ ساعت، یعنی حداقل میزان خوابی که بهش نیاز داریم. حالا اگه قرار باشه این ۶ ساعت رو به زمان‌های کم‌تری بشکنیم، سیکل‌های مغز نصفه‌و‌نیمه می‌مونن و عملکرد مغز دچار مشکل می‌شه.
  • منظم بخوابید: نظم در خواب یعنی این‌که ساعت خوابیدن و بیدارشدنتون ثابت باشه. این باعث می‌شه که بدنتون در اون ساعت‌ها، آمادگی خوابیدن و بیدارشدن رو داشته باشه و در ساعات دیگه احساس خواب‌آلودگی نکنید.
  • کیفیت خوابتون رو بالا ببرید: برای این‌که بتونید خواب خوبی داشته باشید، به هیچ وجه قبل از خواب گوشی‌تون رو چک نکنید و وارد دنیای بی‌پایان یوتیوب، تلگرام، اینستاگرام و توییتر نشید. نکته دوم اینه که وقتی پاتون به رخت‌خواب می‌رسه، هرچی فکر و خیال دارید رو بریزید دور و ذهنتون رو کامل رها کنید تا استراحت کنه. تمرینات ورزشی سبک، دوش‌گرفتن، نوشیدن دوغ، شیر سرد، یا دمنوش‌های آرامش‌بخش هم می‌تونه برای بهتر خوابیدن بهتون کمک کنه. علاوه‌ بر این‌ها، جایی که می‌خوابید، هم باید ساکت باشه و هم تاریک که مُدام از خواب بیدار نشید و خوابتون تیکه‌پاره نشه!

عدم تمرکز

تمرکزنداشتن باعث می‌شه کیفیت یادگیری پایین بیاد. خیلی وقت‌ها ما فکر می‌کنیم که مشکلمون اینه که حافظه‌ ضعیفی داریم و نمی‌تونیم اطلاعات و مطالب رو به ذهنمون بسپریم. در صورتی‌ که مشکل اصلی اینه که روش صحیح و اصولی مطالعه رو بلد نیستیم. بنابراین، نمی‌تونیم به‌خوبی روی چیزی که داریم می‌خونیم تمرکز کنیم، پس قاعدتاً اون مطلب در حافظه‌‌مون هم نمی‌شینه.

چطور تمرکزمون رو بالا ببریم؟

سه تا راهکار وجود داره که اگه اون‌ها رو رعایت کنید، تمرکزتوپ حین درس‌خوندن به‌صورت قابل‌توجهی افزایش پیدا می‌کنه و در نتیجه، حافظه‌تون هم می‌تونه قدرت خودش رو نشون بده:

phonto
افزایش تمرکز
  • محیط درست و مناسبی رو انتخاب کنید: محیطی رو برای درس‌خوندن انتخاب کنید که آروم باشه و چیزهایی که باعث حواس‌پرتی‌تون می‌شه اون‌جا وجود نداشته باشه.
  • محیط اختصاصی برای درس‌خوندن در نظر بگیرید: نکته دیگه اینه که فضای‌ درس‌خوندن فقط باید برای درس‌خوندن باشه. یعنی وقتی پشت میزتون می‌شینید و درس می‌خونید، اون میز رو فقط به درس‌خوندن اختصاص بدید و مادامی که اون‌جا نشستید، هیچ کار دیگه‌ای به‌جز درس‌خوندن نکنید. اگه می‌خواید با تلفن صحبت کنید، سریال ببینید، کتاب غیردرسی بخونید، یا با دوستتون توی واتسپ چت کنید، از پشت میز بلند شید و برید یه جای دیگه. البته این نکته به این معنا نیست که نیاز به جای خیلی بزرگ و وسیعی دارید. توی یه جای کوچیک هم می‌تونید یه قسمت رو فقط برای مطالعه در نظر بگیرید و در اون قسمت، کار دیگه‌ای انجام ندید. به‌جز محیط، حالت بدنی ما هم در حین درس‌خوندن مهمه. مثلاً وقتی توی تخت دراز کشیدید، حسابی احساس راحتی می‌کنید و هر آن ممکنه خوابتون ببره، قطعاً نمی‌تونید به‌خوبی تمرکز کنید. پس در وضعیتی قرار بگیرید که ذهنتون بتونه کاملاً روی چیزی که دارید می‌خونید فوکوس کنه.
  • وابستگی به فضای مجازی رو کم کنید: خیلی وقت‌ها پیش میاد که حین درس‌خوندن، ذهنمون همه‌ش درگیر چیزهاییه که توی فضای مجازی دیدیم یا چتی که با دوستمون داشتیم. این باعث می‌شه که به‌خوبی نتونیم روی مطلبی که داریم می‌خونیم تمرکز کنیم و ذهنمون دائماً پرش داشته باشه. برای حل این مشکل، بهتره که حتی زمان‌های استراحتتون هم فضای مجازی رو چک نکنید، چون درگیری ذهنی که ایجاد می‌کنن معمولاً ا‌دامه‌ پیدا می‌کنه و باعث افت تمرکز و بازدهیتون در زمان درس‌خوندن می‌شه.

استرس و اضطراب

سومین عاملی که باعث تضعیف حافظه می‌شه، استرسه. به‌طور کلی، اضطراب باعث اختلال در عملکردهای مختلف مغز می‌شه. یعنی ما وقتی تحت فشار اضطراب هستیم، نمی‌تونیم کارها رو به‌درستی انجام بدیم یا تصمیمات مناسبی بگیریم.

بعضی از چیزهایی که باعث ایجاد تنش می‌شن، خارج از کنترل ما هستن و در محیط اتفاق می‌افتن. مثلاً همه ما اگه توی طبیعت خرس بیینیم، وحشت می‌کنیم. بنابراین ترس، ریشه بیرونی داره و عاملش در محیط بیرونی ماست. اما استرس و اضطراب ریشه درونی دارن. یعنی ما خودمون اون‌ها رو ایجاد می‌کنیم و خیلی وقت‌ها هیچ دلیل منطقی‌ و واقعی‌ای هم پشت این اضطراب وجود نداره! مثلاً فرض کنید که چند روز تا امتحانتون وقت دارید و در زمان باقی‌مونده، می‌تونید مطالب لازم رو بخونید و یاد بگیرید. ولی با فکرکردن به این‌که«اگه نتونم نمره خوبی بگیرم، چی؟» یا چیزهایی شبیه به این، استرس و اضطرابی رو در خودتون ایجاد می‌کنید که واقعی نیست، ولی عملکرد یادگیری‌تون رو دچار اختلال می‌کنه. بنابراین وقتی کتاب رو باز می‌کنید که بخونیدش، نمی‌تونید مطالب رو به‌خوبی درک کنید و اطلاعات رو پردازش کنید.

دلایل و ریشه‌های اضطراب

به‌طور کلی، دلیل استرس و اضطراب در آدم‌ها به دو دسته تقسیم می‌شه:

  • استرس ناشی از اختلال: این اضطراب درواقع از عوارض جانبی یه چیز دیگه‌ست. یعنی مثلاً شخصی دچار یه مشکل روانیه و در اثر اون، دچار استرس و اضطراب هم می‌شه.
  • استرس ناشی از تفکرات و رفتار: درباره تفکرات مخرب بالاتر توضیح دادیم و گفتیم که افکار منفی‌ای که خیلی وقت‌ها صرفاً زاده ذهنمون هستن و واقعیت هم ندارن، باعث ایجاد اضطراب می‌شن. علاوه بر تفکرات  خیلی وقت‌ها رفتارهای نادرستمون هم باعث ایجاد اضطراب می‌شه. مثلاً وقتی پنج روز برای امتحان وقت داریم و با اهمال‌کاری تمام حجم مطالب رو می‌ذاریم برای روز آخر، طبیعیه که استرس بگیریم!

کم‌تحرکی، آفت حافظه: ورزش کنید تا کامروا باشید!

همه ما برای حفظ سلامت جسم و ذهنمون، نیاز داریم که تحرک داشته باشیم. اگه به‌صورت روزانه تحرک لازم رو نداشته باشید، سیستم هورمونی‌تون به هم می‌ریزه و در نتیجه، ذهن و خلقیاتتون هم دچار اختلال می‌شه. اگه امکان و زمان این رو دارید که باشگاه ثبت‌نام کنید که خیلی عالیه، ولی اگه امکانش نیست  باید روزانه به‌مدت ۳۰دقیقه، پیاده‌روی کنید. این پیاده‌روی باید طوری باشه که اگه حین اون دارید با کسی که کنارتونه صحبت می‌کنید، نفس‌نفس بزنید. یعنی پیاده‌روی آروم با سرعت معمولی، فایده نداره. قطعاً تجربه کردید که ورزش‌کردن روحیه آدم رو به‌کلی تغییر می‌ده و هرچی کم‌تر تحرک داشته باشید، شادابی روانی‌تون کاهش پیدا می‌کنه. پس برای حفظ روحیه و سلامت ذهن و روانتون، حتماً ورزش رو توی برنامه روزانه‌تون بگنجونید.

رژیم غذایی مناسب برای تمرکز و حافظه

توی ویدیوی زیر فاطمه سقایی، دانشجوی رشته علوم تغذیه، خوراکی‌هایی که برای تقویت حافظه و تمرکز مفیدن و همین‌طور مواد غذایی‌ که باعث تضعیف حافظه می‌شن رو بهمون معرفی کرده.

برای تقویت حافظه چی بخوریم؟

phonto
خوراکی‌های مفید برای تقویت حافظه
  • ماهی: ماهی‌های چرب مثل سالمون، قزل‌آلا، ساردین و میگو که سرشار از امگا۳ هستن که در تقویت حافظه و یادگیری تأثیر خیلی زیادی داره.
  • مغزها و تخمه‌ها: انواع تخمه، به‌خصوص تخمه کدو و مغزهای مختلف مثل گردو، پسته، بادوم و فندق که دارای مقدار زیادی ویتامین ای، امگا۳ و آنتی‌اکسیدانن.
  • انواع توت: مثل توت‌فرنگی، تمشک و شاه‌توت.
  • قهوه: یادتون باشه که قهوه نباید بیش‌ازحد مصرف بشه، چون چرخه خوابتون رو به هم می‌ریزه و همون‌طو که قبلاً گفتیم، خواب یکی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر حافظه‌ و عملکرد ذهنه.
  • شکلات تلخ
  • تخم‌مرغ
  • انواع کلم

چه خوراکی‌هایی برای حافظه ضرر دارن؟

سعی کنید حتماً خوراکی‌های بالا رو توی رژیم غذایی‌تون جا بدید و خوراکی‌هایی که در ادامه می‌گیم رو ازش حذف کنید، چون روی حافظه اثر منفی دارن:

  • غذاهایی که کربوهیدرات تصفیه‌شده دارن: مثل شیرینی، نوشابه، آبمیوه‌های صنعتی، غلات صبحانه و هر خوراکی‌ای که حاوی قند افزوده‌ست.
  • فست‌فودها و فراورده‌های گوشتی صنعتی: مثل سوسیس، کالباس و ناگت.
  • ماهی‌هایی که جیوه بالایی دارن: مثل ماهی تن.
  • خوراکی‌های که چربی ترانس دارن: مثل چیپس، پفک، کیک و کلوچه‌های آماده.
A19001E9 BF4E 47C6 9E60 E24DDC8D1B2A
مواد خوراکی مضر برای حافظه

فاطمه نکات لازم برای اصلاح رژیم غذایی رو برامون توضیح داده و علاوه‌ بر اون، تأکید می‌کنه که اصلاح سبک زندگی هم به‌اندازه رژیم غذایی برای داشتن حافظه خوب مهمه. برای اصلاح سبک زندگی ۴ تا کار مهم رو باید انجام بدید که بالاتر درباره دوتاشون مفصل حرف زدیم:

  • خواب منظم
  • ورزش منظم
  • نوشیدن مایعات
  • عدم مصرف دخانیات

برای تقویت حافظه، چه مکملی بخوریم؟

در کنار اصلاح رژیم غذایی، یعنی استفاده از مواد خوراکی مفید برای حافظه به‌جای غذاهایی که عملکرد اون رو تضعیف می‌کنن، مکمل‌های مناسب هم می‌تونن کمک‌کننده باشن. مثل:

  • مکمل امگا۳: برای تأمین امگا۳ موردنیاز برای بدن، باید هفته‌ای حداقل ۲بار، ماهی بخورید. اما اگه ‌به این اندازه ماهی مصرف نمی‌کنید، روزانه ۳۰۰ تا ۶۰۰میلی‌گرم امگا۳ همراه با وعده شام بخورید.
  • ب‌‌کمپلکس: خوردن روزانه ۱ عدد ب‌‌کمپلکس همراه با وعده غذایی، می‌تونه توی تقوین حافظه‌تون مؤثر باشه.
  • ویتامین دی: اگه سطح ویتامین دی در بدنتون طبیعیه، ماهانه یه قرص ویتامین دی ۵۰۰۰۰ بخورید و اگه دچار کمبود این ویتامین هستید، به پزشک مراجعه کنید تا به میزانی که نیاز دارید براتون تجویز کنه.
  • مکمل‌های منتال انرژی و نوروزان: این دو مورد، مکمل‌های اختصاصی برای تقویته حافظه‌ن و عصاره گیاهی جینکو دارن که گردش خون در مغز رو افزایش می‌ده و درنتیجه، حافظه و تمرکز رو تقویت می‌کنه. مکمل منتال انرژی رو روزی ۲ عدد و مکمل نوروزان رو روزانه ۱ عدد همراه با غذا می‌تونید استفاده کنید. البته قبل از استفاده، حتماً حواستون به تداخلات دارویی باشه که دچار مشکل نشید.

تکنیک شماره ۱ تقویت حافظه: تکنیک شرلوک هولمز

تکنیک شرلوک هولمز به شکل عجیبی در تقویت حافظه در سال کنکور مؤثره. اما چطور باید از این تکنیک استفاده کنیم؟

فرض کنید از مدرسه تا خونه حدودا ۱۵ دقیقه زمان دارید. در این مدت زمان، برای پیاده‌سازی تکنیک شرلوک هولمز باید چشم‌‌هاتون رو ببندید و هرچیزی که اون روز در مدرسه خوندید رو با بیش‌ترین جزئیات ممکن که می‌تونید به یاد بیارید، تصور کنید. برای مثال، اگه اون روز شیمی خوندید، بخش‌های مختلفی که خوندید رو به‌همراه عکس‌ها، نمودارها، تمرین‌ها و…، با این روش تصویرسازی کنید.

مزایای تکنیک شرلوک هولمز در تقویت حافظه

  • یک مزیت این روش اینه که شما می‌تونید یک تصویر دقیق از جزئیات ریز دروس رو در ذهنتون داشت باشید که همین کار به تقویت حافظه شما کمک زیادی می‌کنه. حتی با این تکنیک می‌تونید راحت‌تر به سؤالات کنکور یا آزمون‌های آزمایشی که از بخش‌های ریز و جزئیات کتاب طرح می‌شن جواب بدید.
  • همچین شما می‌تونید در هر مدت زمان و هر شرایطی از این روش استفاده کنید، خصوصاً در زمان‌های مرده خودتون. مثلاً وقتی که توی مسیر هستید، وقتی دارید استراحت می‌کنید، زمانی که وقت مشاوره دارید و منتظر هستید و‌… .
  • ما برای برطرف‌کردن مشکلات مربوط به استرس جلسه آزمون هم از این تکنیک استفاده می‌کنیم. به این شکل که از داوطلب می‌خوایم ریزبه‌ریز جلسه آزمون خودش رو تجسم کنه و ببینه که چه جاهایی مشکل داشته تا بتونه به مرور روی برطرف‌شدن اون‌ها کار کنه.

در پیاده سازی تکنیک تقویت حافظه شرلوک هولمز، این نکته مهمه که در زمان تصویرسازی، به جزئیات خیلی دقت کنید. یعنی در این روش، به‌یاد‌آوردن کلیات ارزش چندانی نداره و باید سعی کنید که ریزه‌کاری‌ها رو تجسم کنید.

تکنیک شماره ۲: خلاصه‌نویسی

برای تقویت حافظه در سال کنکور، یکی از معجزه‌آسا‌ترین روش‌ها خلاصه‌نویسیه. زمان که شما تمرکز کردید و درس می‌خونید بازدهی شما x مقداره. اما اگه به این تمرکز و مطالعه، خلاصه‌نویسی رو هم اضافه کنید، بازدهی شما ۱۰x یعنی ۱۰برابر می‌شه.

در واقع، خلاصه‌نویسی بهتون کمک می‌کنه که ذهنتون توی اون مطلبی که در حال خوندنش هستید بمونه و ناخوداگاه تمرکز شما افزایش پیدا کنه.
اگه نمی‌دونید خلاصه‌نویسی حرفه‌ای و کنکوری چطوریه، حتماً یه سر به محتوای خلاصه نویسی به سبک رتبه های برتر بزنید.

اما به‌صورت کلی و اجمالی باید بگیم که در خلاصه‌نویسی باید چابک عمل کنید و به هر نکته واقعاً مهم و جدیدی که رسیدید، فوراً یادداشتش کنید و به ادامه فرآیند درس‌خوندن یا تست زدنتون برسید.

تکنیک شماره ۳ تقویت حافظه: استفاده از حافظه تصویری

روش سوم برای تقویت حافظه در سال کنکور استفاده از حافظه تصویریه. تا حالا براتون سؤال شده که چرا یه فیلم خیلی بیش‌تر از متن یه کتاب توی ذهن ما می‌مونه؟

در واقع دلیلش اینه که بخشی از صحنه‌های اون فیلم وارد حافظه بلندمدت ما شدن. ما در کل ۲ نوع حافظه داریم: کوتاه‌مدت و بلندمدت. مطالب و موضوعات مختلف با تمرین و تکرار زیاد از حافظه کوتاه‌مدت وارد نوع بلند‌مدت می‌شن. اما به‌جز تمرین و تکرار زیاد، کارهای دیگه‌ای هم می‌تونن باعث این انتقال اطلاعات به بخش بلندمدت حافظه ما بشن. مثلاً چیزهایی مثل تصاویر، رنگ‌ها، حرکات، ریتم و… .

در نتیجه، برای درس‌خوندن هم می‌تونید از این فاکتورها مثل تصویر و تصویرسازی استفاده کنید.

در مصاحبه با محمدحسین اولیائی، رتبه ۱۵۳ کنکور تجربی و دانشجوی پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، می‌بینیم که محمدحسین می‌گه «کسی می‌تونه مثل من در کنکور، زیست‌شناسی رو ۹۰درصد بزنه که یک نسخه PDF از کتاب‌های زیست دهم، یازدهم و دوازدهم رو در ذهنش داشته باشه!»

یعنی شما بعد از مطالعه هر مبحثی در یک درس، باید یک نگاه کلی بهش بندازید. بعد چشم‌هاتون رو ببندید و تمام جزئیات اون بخش و صفحه رو خصوصاً با رنگ‌ها، تصاویر، نمودارها و… تصویرسازی کنید. این کار به شکل عجیبی به تقویت حافظه و همچنین یادگیری مطالب کمک می‌کنه.

تکنیک شماره ۴: نشانه یا واژه‌سازی

چهارمین روش برای تقویت حافظه در سال کنکور اینه که از نشانه‌گذاری یا واژه‌سازی استفاده کنید.

این راهکار برای همه دروس جوابگو نیست. بلکه باید از واژه‌سازی برای بخش‌ها و مباحثی که دارای ترتیب هستن و ترتیب اون‌ها هم مهمه اما حفظ‌کردنشون سخته (مثل جدول تناوبی) استفاده کنید‌.

به این شکل ک مثلاً برای حفظ‌کردن ستون اول جدول تناوبی شیمی، می‌تونید اول اسم هر عنصر یک ستون رو کنار هم قرار بدید و یک جمله باهاشون بسازید تا هر دفعه راحت بتونید ترتیب درست رو به یاد بیارید.

تکنیک شماره ۵ تقویت حافظه: خواب درست و کامل

قطعاً می‌دونید که خواب خوب تأثیر معجزه‌آسایی روی مغز و هورمون‌های ما داره. پس اگه مغز ما در حالت خوبی قرار داشته باشه، بدون شک تقویت حافظه هم به شکل بهتر و راحت‌تری اتفاق میوفته.

اما یک خواب عادی اجزائی داره که باید اون‌ها رو اندازه‌گیری کنید:

  1. خواب عمیق یا deep sleep: بین ۱.۵ تا ۲ ساعت خواب شما خواب عمیقه.
  2. خواب سبک یا light sleep: تقریباً ۴ الی ۵ ساعت از خواب شمارو تشکیل می‌ده.
  3. حالت REM: در این حالت، چشم‌ها و مغز فعالن اما مغزتون آرومه. اگه در خواب در این حالت باشید، به این معنیه که یا در حال ديدن رؤیا هستید یا کابوس که در کل چیز خوبی نیست، چون کیفیت خواب شما رو تحت تاثیر قرار می‌ده.
  4. حالت time awakw: مدت زمانی که در طول خواب بیدار می‌شید هست. زیاد‌شدن دفعات اتفاق‌افتادن این مورد هم می‌تونه از کیفیت خواب شما کم کنه و در نهایت پروسه تقویت حافظه رو با اختلال روبرو کنه.

نکته جالب اینجاست که بهترین زمان خوابیدن شب‌ها وبهترین زمان خوابیدن ظهرها هست، پس به هیچ وجه از خواب شب غافل نشید و در کل زندگی‌تون و خصوصاً در سال کنکورتون، مراقب ساعت خوابیدن و بیدارشدنتون باشید به این دلیل که اهمیت خواب خوب و کافی توی سال کنکور به شدت زیاده.

تکنیک شماره ۶: درک مفاهیم و زنجیره معنایی

در گام ششم تکنیک‌های تقویت حافظه باید به معنی و مفهوم مطالب دقت زیادی کنید. یعنی صرفاً نباید سعی کنید که اون‌ها رو حفظ کنید، چون با این کار قطعاً بعد از مدتی مطالب رو فراموش می‌کنید.

در عوض سعی کنید دقیقاً چیزی که یک بخش یا مبحث می‌خواد به شما آموزش بده رو یاد بگیرید و درکش کنید.

حتی در فرمول‌ها هم که کاملاً حفظی هستن، اگه شما جزء‌به‌جزء اون فرمول رو تحلیل کنید و متوجه بشید که هر نماد چرا در اون‌جا قرار گرفته، بدون شک اون فرمول بهتر و برای مدت خیلی بیش‌تری در ذهنتون باقی می‌مونه.