خیلی از داوطلبهای کنکور که به قبولی رشته و دانشگاه دلخواهشون نرسیدن، تصمیم میگیرن یه سال پشت کنکور بمونن و شانس خودشون رو برای سال بعد امتحان کنن. توی این مقاله در کیمیاگرخونه، رفتیم سراغ پشت کنکوریهای انسانی. در این مطلب، میخوایم به این سؤال جواب بدیم که پشت کنکور موندن در رشته انسانی اصلاً ارزشش رو داره یا نه. پس اگه دانشآموز انسانی هستی و در دوراهی پشت کنکور موندن یا نموندن قرار گرفتی این مطلب رو از دست نده.
اهمیت پشت کنکور موندن در رشته انسانی
در شاخه انسانی، دانشگاه و شهری که در اون تحصیل میکنید، تأثیر مستقیمی بر بازار کار و مهاجرت داره. به علاوه، اگه دانشگاهتون خوب باشه برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هم کارتون سادهتره. چون از نظر سطح علمی و دانش مشکلی نخواهید داشت. در ادامه توضیح میدیم که چرا تأکید میکنیم رشتههای علوم انسانی رو حتماً در دانشگاههای برتر شهر تهران بخونید.
تأثیر شهر و دانشگاه در بازار کار
در شهر تهران، به دلیل تمرکز امکانات، تعداد موقعیتهای شغلی و شرکتها و سازمانهایی که میتونید در اونها استخدام بشید، نسبت به شهرستانها خیلی بیشتره. بنابراین، با تحصیل در رشته های انسانی در شهر تهران، احتمال این که بتونید شغل خوبی پیدا کنید افزایش پیدا میکنه. در حالی که در شهرستانها، موقعیتهای شغلی چندان زیادی وجود نداره که بتونید به اون شغل و درآمدی که براتون ایدهآله برسید.
نکته مهم دیگه اینه که وقتی شما در دانشگاههای برتر درس میخونید، نگرش بهتر و سطح سواد بالاتری پیدا میکنید و در نتیجه، به واسطه این موضوع میتونید در موقعیتهای شغلی بهتری مشغول به کار بشید. علاوه بر این، برند دانشگاه هم در استخدام اثرگذاره و برای شرکتها و مؤسسات مختلف، فارغ التحصیلهای دانشگاههای خوب در اولویت استخدام قرار میگیرن.
اساتید برتر علوم انسانی در دانشگاههای تاپ
سومین نکتهای که باید بدونید اینه که اگه شما هم از اون دسته آدمهایی هستید که عشقِ علوم انسانی رو دارید، فقط در دانشگاههای برتر میتونید به این عشق آتشین پاسخ بدید! با نشستن سر کلاس اساتید بزرگ و مطرحی که در دانشگاههای تاپ تهران تدریس میکنن، لذت میبرید و تازه متوجه میشید که علوم انسانی یعنی چی. بنابراین، پیشنهاد ما اینه که اگه رشتهتون انسانیه، تمام تلاشتون رو بکنید که در دانشگاههای شهر تهران و بهویژه دانشگاه تهران قبول بشید.
تأثیر دانشگاه محل تحصیل در مهاجرت
همونطور که میدونید، برای مهاجرت و پذیرش گرفتن از دانشگاههای خارجی، یکی از عوامل مؤثر در رزومه، اسم دانشگاهه. قطعاً اگه نام دانشگاههایی مثل تهران یا شهید بهشتی در رزومه تحصیلی شما وجود داشته باشه، کارتون برای مهاجرت خیلی سادهتر میشه. بهعلاوه، وقتی در دانشگاههای خوب درس بخونید، میتونید از اساتید بزرگ و نام آشنای علوم انسانی که در دانشگاهتون تدریس میکنن و در سطح جهانی هم مطرح هستن، برای مهاجرت توصیه نامه بگیرید.
مزایا و معایب پشت کنکور موندن در رشته انسانی
پشت کنکور موندن در شاخه انسانی مزایا و معایبی داره که در این قسمت، میخوایم مفصل دربارهشون توضیح بدیم. اول از همه به دو تا مزیت اصلی پشت کنکور موندن اشاره میکنیم و بعد میریم سراغ معایبش.
زمان زیاد و امکان افزایش ساعات مطالعاتی
شما در سالی که پشت کنکور هستید، نسبت به رقباتون که دانشآموزهای سال دوازدهمی هستن، زمان بیشتری در اختیار دارید. چون دیگه مدرسه نمیرید و تکالیف کلاسی و امتحانات میان ترم و پایان ترم، زمانتون رو نمیگیره. بنابراین، میتونید نسبت به بقیه ساعات مطالعاتی بالاتری داشته باشید و با خیال راحت درس بخونید. قبلاً هم گفتیم که با ساعات مطالعاتی کم، کسی نمیتونه رتبه برتر کنکور بشه. پس یادتون باشه که رمز موفقیت در کنکور، خرخونیه! پس در سال پشت کنکور، از زمانی در اختیار دارید، به بهترین شیوه استفاده کنید و ساعات مطالعاتیتون رو بالا ببرید.
کاهش هیجانات و استرس
استرس یکی از مشکلات رایج کنکوریهاست. اما بچههای پشت کنکوری معمولاً نسبت به دوازدهمیها هیجان و استرس کمتری دارن. چون یک بار مسیر کنکور رو طی کردن و با پیچ و خمهاش آشنایی دارن. بچههایی که پشت کنکور میمونن، چون یه بار کنکور دادن متوجه شدن که کنکور خیلی هم چیز عجیب و غریب و پیچیدهای نیست و با مطالعه خوب، واقعاً میشه به سؤالات جواب داد و رتبه خوبی به دست آورد.
فشارهای روحی و روانی
یکی از معایب پشت کنکور موندن اینه که فشار روانی روی بچهها زیاده. اولین نکته در این زمینه اینه که بعضی از بچهها، چون سال قبل موفق نشدن در رشته و دانشگاه مورد علاقهشون قبول بشن، احساس شکست میکنن و این مسئله باعث ایجاد افکار منفی در اونها میشه. در محتوای جداگانهای در کیمیاگرخونه، روش مقابله با افکار منفی در سال کنکور رو توضیح دادیم که پیشنهاد میکنیم حتماً بهش سر بزنید.
علاوه بر این، بچههای سال دوازدهم هر روز میرن مدرسه، دوستهاشون رو میبینن و با هم معاشرت میکنن. همین معاشرت و گفتن و خندیدنها باعث میشه بخشی از فشار روانی و استرسی که دارن تسکین پیدا کنه. اما پشت کنکوریها چون مدرسه نمیرن، احساس تنهایی میکنن و فشارهای روحیشون بیشتر میشه. به همین دلیل، همیشه تأکید میکنیم که بچههای پشت کنکوری، در کنار مطالعه و برنامه ریزی درسیشون ، حتماً زمانی رو هم برای تفریح و سرگرمی در نظر بگیرن تا بتونن روحیهشون رو حفظ کنن. یکی از راهکارهایی که خیلی در حفظ روحیه و شادابی پشت کنکوریها مؤثره، ورزشه. سعی کنید حداقل سه روز در هفته ورزش کنید تا معجزه فعالیت بدنی رو ببینید. نیازی نیست سراغ ورزشهای عجیب و غریب برید. پیاده روی روزانه در حدی که ضربان قلبتون رو بالا ببره هم میتونه در بهبود احوالاتتون مؤثر باشه.
تکرار اشتباهات گذشته
نکته دیگهای که در این قسمت باید بهش اشاره کنیم، تکرار اشتباهات گذشته در سال پشت کنکوره. البته این به خودی خود، عیبِ پشت کنکور موندن به شمار نمیره، بلکه به عملکرد خود شما بستگی داره. نکتهای که بچههای پشت کنکوری باید بهش توجه کنن اینه که تکرار همون مسیری که در سال گذشته طی کردید، شما رو به هدفی که میخواید نمیرسونه. چون اگه قرار بود جواب بده، همون پارسال جواب میداد. اگه میخواید پشت کنکور بمونید، باید وضعیت سال گذشتهتون رو تحلیل و بررسی کنید. یعنی نقاط ضعف و قوتتون رو شناسایی و اشتباهاتتون رو اصلاح کنید. در محتوای اشتباهات مهلک کنکوریها گفتیم که یکی از اشتباهات بچههای کنکوری اینه که خودشون رو نمیسنجن و ارزیابی نمیکنن و مدتها یه راهکار غلط و بینتیجه رو ادامه میدن. برای موفقشدن در کنکور، باید مُدام وضعیتتون رو بسنجید و خطاهاتون رو پیدا و اصلاح کنید.
چند درصد از پشت کنکوریها موفق میشن؟
بر اساس آمار سازمان آموزش و پرورش، ۸۷ درصد از پشت کنکوریها رتبهشون از سال گذشته بدتر میشه و فقط ۱۳ درصد رتبه بهتری کسب میکنن. این آمار شاید براتون ترسناک باشه، اما باید بدونید که اگه تلاش کنید و درس بخونید، قطعاً میتونید جزء اون ۱۳ درصد باشید.
چرا این رو میگم؟ چون آمار عملا گول زننده ست. توی خود کنکور مگه چند نفر درس میخونن و موفق میشن؟ پشت کنکور موندن هم دقیقا مثل همون کنکوره. همه ی کسایی میخوان دوباره کنکور بدن قرار نیست خیلی خفن درس بخونن. یه عده صرفا پشت کنکور میمونن که مونده باشن!!!
اما مثالی بزنیم براتون از یکی از کسانی که پشت کنکور موند و واقعا تلاش کرد: مهسا فرامرزی یکی از بچههای پشت کنکوری که به رشته انسانی تغییر رشته داده بود، تونست رتبه ۱۴۲ کنکور ۱۴۰۳ رو کسب کنه. قطعاً مهسا از همون ابتدای مسیر عملکرد عالیای نداشت اما رفته رفته با افزایش ساعات مطالعاتی و اصلاح اشتباهات مطالعاتی گذشته، تحلیل درست آزمون ها و افزایش سرعت تست زنیش تونست پیشرفت کنه و به موفقیت در کنکور برسه.
عکس کارنامه قبولی مهسا فرامرزی رو هم توی تصویر زیر میبینید:
سخن پایانی
همونطور که گفتیم، در رشتههای انسانی، تفاوت دانشگاههای شهر تهران و دانشگاههای شهرستانها کاملاً محسوسه. بنابراین، اگه قراره پشت کنکور انسانی بمونید، سعی کنید تمام تلاشتون رو بکنید و طوری درس بخونید که در دانشگاههای تهران قبول بشید. یادتون باشه که پشت کنکور موندن به معنای عقبافتادن از بقیه نیست. اگه با یک سال صبرکردن، قراره به قبولی دانشگاههای فوقالعادهای مثل تهران و بهشتی برسید، قطعاً ارزشش رو داره که تلاش خودتون رو بکنید.
برای موفقیت در سال پشت کنکور، نکات و راهکارهایی وجود داره که در محتوای بهترین برنامه برای پشتکنکوریها توضیح دادیم. پیشنهاد میکنیم که این مقاله رو بهدقت بخونید و نکاتی که گفتیم رو حتماً رعایت کنید.
ارسال پاسخ