تحلیل تست اشتباه در آزمون: چگونه غلط‌ها را به سکوی پرتاب تراز تبدیل کنیم؟

چگونه از تست های اشتباه برای یادگیری بهتر استفاده کنیم؟ تست اشتباه در آزمون
چگونه از تست های اشتباه برای یادگیری بهتر استفاده کنیم؟

سلام به همه کیمیاگرهای عزیز! امروز قراره با هم یک گپ و گفت حسابی در مورد یکی از مهم‌ترین و شاید بشه گفت، حیاتی‌ترین بخش‌های مسیر کنکورتون داشته باشیم. می‌خوایم در مورد کابوسی حرف بزنیم که خیلی از شماها باهاش دست و پنجه نرم می‌کنید: تست اشتباه در آزمون. ما توی کیمیاگرخونه، همیشه سعی می‌کنیم مسیر رو براتون شفاف کنیم و بگیم که رفقا، یک سری چیزها جزئی از این راهه و نباید ازشون بترسیم. یکی از همین چیزها، همین تست اشتباه در آزمون‌های آزمایشیه.

بذارید همین اول کاری یه راز بزرگ رو براتون فاش کنم: اون کسی که نفر برتر کنکور می‌شه هم وقتی کارنامه آزمون‌های آزمایشیش رو نگاه می‌کنی، می‌بینی کلی غلط داره! بله، درست شنیدید. باگ داشتن توی آزمون، یه چیز کاملاً طبیعیه. برای اینکه حرفم روی هوا نباشه، بذارید یه مثال واقعی بزنم. علی رستمی، رتبه ۴۰ کنکور سال ۹۸، اولین باری که رفت سراغ تست‌های ژنتیک از کتاب معروف آی‌کیو، از ۲۰ تا تست، فقط ۲ تا درست زد، ۱ دونه نزده داشت و ۱۷ تا غلط! اما همین علی، با همین شروع، در کنکور سراسرى تونست زیست‌ شناسى رو ۹۸ درصد بزنه. یعنی از ۵۰ تا سوال، فقط یه دونه نزده داشت و ۴۹ تا رو درست جواب داد. این یکی از برترین درصدهای زیست‌شناسی کل تاریخ کنکور بود.

می‌بینید؟ حتی کسی که به چنین درصد خارق‌العاده‌ای می‌رسه، روزی پر از تست اشتباه در آزمون بوده. پس مشکل، غلط زدن نیست. مشکل اصلی اینه که با اون تست‌های اشتباه چیکار می‌کنیم. آیا ازشون درس می‌گیریم یا فقط غصه‌شون رو می‌خوریم و پرونده‌شون رو می‌بندیم؟


اول از همه بگیم که توی کیمیاگرخونه یه محتوای خیلی مفصل راجع به تحلیل درست آزمون داریم که حتما حتما بخونیدش. حالا اینجا یه سوال اساسی پیش میاد. چرا اینقدر روی تحلیل آزمون و بررسی تست اشتباه در آزمون تاکید می‌کنیم؟ مگه درس خوندن کافی نیست؟

ببینید رفقا، درس خوندن شما رو تا یک سطحی بالا میاره، اما از یه جایی به بعد، این درس خوندنِ صرف، دیگه باعث پیشرفت شما نمیشه. مثل این می‌مونه که شما فقط بنزین توی باک ماشینتون بریزید ولی هیچ‌وقت رانندگی نکنید. چیزی که باعث می‌شه شما از سطح ۴۰ درصد به ۶۰ و ۷۰ درصد برسید، دقیقاً همین تحلیل آزمون و خطاهاییه که داشتید.

بذارید یه مثال غیر درسی بزنم. چرا یه کمپانی مثل تویوتا، ماشینی که امروز می‌سازه، از ماشینی که ۵۰ سال پیش می‌ساخت، زمین تا آسمون بهتره؟ چون اون‌ها بعد از عرضه هر محصول، دیوانه‌وار شروع به تحلیل نقاط ضعف و قوتش می‌کنن. بازخورد مشتری‌ها رو می‌گیرن، می‌بینن مثبت‌ها چی بوده، منفی‌ها چی بوده و بر اساس همین تحلیل، محصول بعدی رو بهتر می‌سازن. اما متاسفانه ما این رویکرد رو در خیلی از صنایع داخلی خودمون نمی‌بینیم و نتیجه‌اش هم مشخصه.

کنکور دقیقاً همینه! من از یه تکنیک مدیریت زمان استفاده کردم و دیدم باعث شده تو آزمون کند بشم. این یه تست اشتباه در آزمون مدیریتی منه! حالا باید پیداش کنم، اصلاحش کنم. اگر با روش قبلی درصدم ۴۱ درصد بود، بعد از اصلاح این اشتباه، درصدم می‌رسه به ۶۰ درصد. من با تحلیل یک آزمون، ۱۹ درصد رشد کردم! فوق‌العاده نیست؟

پس باید این فهم و شعور رو در خودمون ایجاد کنیم که تحلیل آزمون، نقش حیاتی در نتیجه گرفتنمون داره. دانش‌آموزهای زیادی مثل مهدی شعبانی‌پور داشتیم که از سطح متوسط آزمون‌های قلمچی شروع کردن و خودشون رو به پزشکی اراک رسوندن. چطوری؟ دقیقاً با همین ابزار: تحلیل آزمون و درس گرفتن از اشتباهات گذشته.


خب، حالا که به اهمیت موضوع پی بردیم، بریم سراغ اینکه اصلاً چطوری باید این تحلیل رو انجام بدیم. آیا باید تک به تک سوالات رو بررسی کنیم؟ بیایید سوالات آزمون رو به سه دسته تقسیم کنیم:

جواب کوتاه و سریع: خیر! اما با یک تبصره مهم. سوالی که روش حلش رو بلد بودید، با اطمینان حل کردید و به جواب درست رسیدید، نیازی به تحلیل دوباره نداره. این کار فقط وقت شما رو تلف می‌کنه.

تنها استثنا: زمانی که شما با تکنیک حذف گزینه به جواب رسیدید. یعنی چی؟ یعنی شما می‌دونستید گزینه‌های ۱، ۳ و ۴ غلط هستن، ولی دلیل درست بودن گزینه ۲ رو دقیقاً نمی‌دونستید. در این حالت، شما باید این سوال رو هم بررسی کنید تا بفهمید چرا گزینه ۲ پاسخ صحیح بوده. این کار دانش شما رو عمیق‌تر می‌کنه.

تست‌های نزده به ما دو تا چیز رو نشون می‌دن:

  • یادگیری اتفاق نیفتاده: یعنی شما اون مبحث رو اصلاً نخوندید یا بهش توجه نکردید.
  • یادگیری ناقص: یعنی شما یک چیزهایی از مبحث می‌دونید، اما اونقدر مسلط نیستید که بتونید به سوالش جواب بدید.

بنابراین، وقتی سوالات نزده رو آنالیز می‌کنید، در واقع دارید نقشه راه آینده درس خوندنتون رو ترسیم می‌کنید. می‌فهمید که از این به بعد باید روی چه مباحثی بیشتر وقت بذارید و چه چیزهایی رو که تا الان نادیده می‌گرفتید، باید به برنامه مطالعاتیتون اضافه کنید.

و اما می‌رسیم به مهم‌ترین بخش ماجرا: تست اشتباه در آزمون. رفقا، سوالات غلط، حاصل کج‌فهمی ما هستن. این یعنی ما فکر می‌کردیم یک موضوع رو بلدیم، اما در واقع اشتباه فهمیده بودیمش. خبر خوب اینه که این کج‌فهمی‌ها با اندکی تمرین و تکرار، به راحتی به نقاط قوت و سوالات درست ما تبدیل می‌شن.

پس نگاه ما به سوالات غلط باید نگاه یک جوینده گنج باشه! برای اصلاح این کج‌فهمی‌ها باید چیکار کنیم؟

  1. سوال غلط رو دوباره بخونید.
  2. نکته کلیدی سوال رو پیدا کنید.
  3. اون نکته رو در جزوه یا کتاب درسی خودتون پیدا کنید و هایلایتش کنید.

مثلاً در درس زیست‌شناسی، طراح گفته “به سختی می‌توان فلان چیز را از بهمان چیز تشخیص داد”. شما در آزمون، عبارت “به سختی می‌توان” رو با “می‌توان” یا حتی “نمی‌توان” یکی گرفتید و تست رو اشتباه زدید. حالا در مرحله تحلیل، زیر عبارت “به سختی می‌توان” در کتابتون خط می‌کشید و با یه رنگ دیگه (مثلاً قرمز) کنارش می‌نویسید: “دقت کن! این نه یعنی «می‌توان» و نه یعنی «نمی‌توان»! حواست باشه گول نخوری!”

با این کار، شما اون کج‌فهمی رو برای همیشه در ذهنتون اصلاح می‌کنید و دیگه در دام این تست اشتباه در آزمون نمیفتید.


حالا سوال اینه که این تحلیل‌ها رو کجا ثبت کنیم؟ جواب ما در کیمیاگرخونه، دفتر تحلیل آزمونه. ما یک فرم استاندارد تحلیل آزمون طراحی کردیم که می‌تونید از همین پایین دانلود کنید و برای هر آزمون پر کنید. تجمیع این برگه‌های تحلیل آزمون در کنار هم، دفتر تحلیل آزمون شما رو می‌سازه.

این دفتر دقیقاً مثل یک پرونده پزشکی عمل می‌کنه. وقتی شما پیش دکتر می‌رید، اون با ورق زدن پرونده شما و دیدن نتایج آزمایش‌های قبلی، می‌تونه تشخیص دقیق‌تر و درمان بهتری رو پیشنهاد بده. ما مشاورها هم دقیقاً همین کار رو می‌کنیم. وقتی یه دانش‌آموز میاد و می‌گه “آقا من نمی‌دونم چرا زیستم بهتر نمی‌شه”، من بهش می‌گم: “دفتر تحلیل آزمونت رو بیار”. با ورق زدن فرم‌های تحلیل آزمون‌های قبلیش، مثل یک کارآگاه، نقطه اشکال اصلی رو پیدا می‌کنم و راهکار دقیق بهش می‌دم.

پس این مستندسازی رو جدی بگیرید. این دفتر، نقشه راه پیشرفت شماست.


برای اینکه بتونیم هر مشکلی رو حل کنیم، اول باید اون رو خوب بشناسیم. تست‌های اشتباه در آزمون هم انواع مختلفی دارن که هر کدوم راه حل خودشون رو دارن. بیایید این اشتباهات متداول رو به چهار دسته اصلی تقسیم کنیم:

  1. اشتباهات ناشی از یادگیری ناقص
  2. اشتباهات ناشی از بی دقتی و عدم تمرکز
  3. اشتباهات ناشی از کج فهمی صورت سوال
  4. اشتباهات ناشی از سوالات دام دار

این همون حالتیه که بعد از دیدن پاسخنامه به خودتون می‌گید: “وای! اینو که بلد بودم، چرا یادم رفت؟”. این نوع اشتباه یعنی شما مفهوم رو یک بار خوندید اما هنوز به تسلط 100% نرسیدید. مثلاً یک سوال فیزیک رو تا نیمه راه درست حل می‌کنید، اما فراموش می‌کنید که منفیِ جهت حرکت رو توی فرمول لحاظ کنید و در نهایت به جوابی می‌رسید که طراح برای به دام انداختن شما بین گزینه‌ها قرار داده.

راهکارهای کیمیاگرخونه:

  • الف) افزایش حجم تست: برای مباحثی که در اون‌ها یادگیری ناقص دارید، باید به طور متمرکز تعداد زیادی تست بزنید. این کار تسلط شما رو از سطح “آشنایی” به سطح “مهارت” ارتقا می‌ده.
  • ب) رفع اشکال با معلم یا منتور: گاهی یک گره کوچک در فهم مطلب، بارها شما رو به اشتباه میندازه. در این مواقع، از یک معلم، مشاور یا حتی یک دوست قوی‌تر بخوایید که مفهوم مورد نظر رو یک بار دیگه براتون توضیح بده.

این دسته از اشتباهات، ربطی به سطح علمی شما ندارن و ریشه در هیجانات شما در جلسه آزمون دارن. فرقی نمی‌کنه این هیجان، استرس منفی ناشی از سختی سوالات باشه یا هیجان مثبت ناشی از دیدن چند سوال ساده پشت سر هم. وقتی کنترل هیجانی خودتون رو از دست می‌دید و هول می‌شید، بی‌دقتی‌ها شروع می‌شن؛ مثلاً عدد 23 رو 32 می‌خونید یا توی محاسبات ساده دچار خطا می‌شید.

راهکارهای کیمیاگرخونه:

  • الف) کنترل هیجان و رسیدن به حالت “خنثی”: توی کیمیاگرخونه، ما روی “هنر آزمون دادن” کار می‌کنیم. شما باید یاد بگیرید که در جلسه آزمون از نظر هیجانی “خنثی” باشید. نه اونقدر استرس بگیرید که عملکردتون مختل بشه و نه اونقدر ذوق‌ زده بشید که تمرکزتون رو کلا از دست بدید.
  • ب) مدیریت هوشمند زمان: اگر بی‌دقتی شما به خاطر عجله و کمبود وقته، باید روی تکنیک‌های مدیریت زمان مانند تکنیک ضربدر و منها کار کنید تا دیگه مجبور نباشید سوالات رو هول‌هولکی پاسخ بدید.

این نوع اشتباه دو حالت اصلی داره. حالت اول اینه که صورت سوال رو به خاطر استرس و عجله اشتباه می‌خونید (مثلاً سوال “میدان الکتریکی” رو خواسته و شما “میدان مغناطیسی” رو حساب می‌کنید). حالت دوم اینه که بخشی از مفهوم سوال رو کامل درک نکردید و یک نکته کلیدی رو نادیده می‌گیرید (مثلاً یادتون می‌ره واحد کیلومتر بر ساعت رو به متر بر ثانیه تبدیل کنید).

راهکارهای کیمیاگرخونه:

  • الف) تئوری پنچرگیری (مرور فعال): سوالات غلطی که از این نوع بودن رو توی دفتر تحلیل آزمون خودتون هایلایت کنید. این دفتر رو همیشه همراه داشته باشید و توی زمان‌های مرده (مثل مسیر رفت و آمد یا صف انتظار) اون‌ها رو مرتباً مرور کنید. این مرورهای کوتاه اما مستمر، نکات ر. ملکه ذهن شما می‌کنن.
  • ب) تکنیک تکرار رتبه‌های برتر: فربد گیلاندوست، که الان دانشجوی دکترای داروسازیه، از تراز 4700 در آزمون‌های قلمچی شروع کرد و در کنکور، دروس اختصاصی رو بالای 85% زد. یکی از رمزهای موفقیت فربد چی بود؟ اینکه همیشه یک دفترچه کوچیک از سوالات غلطش روا همراه داشت و به طور مداوم اون‌ها رو مرور می‌کرد تا مطمئن بشه یک اشتباه رو دو بار تکرار نمی‌کنه.

این‌ سوالات همون تست‌های دام‌دار معروفی هستن که رتبه‌های برتر رو از داوطلبان معمولی متمایز می‌کنن. در این تست‌ها، طراح یک نکته بسیار ریز و انحرافی رو هدف قرار می‌ده و جوابی که از بی‌دقتی یا کج‌فهمی شما به دست میاد رو هم به عنوان یکی از گزینه‌ها قرار می‌ده تا شما رو با اطمینان به سمت پاسخ غلط هدایت کنه.

راهکارهای کیمیاگرخونه:

  • الف) تمرین هدفمند تست‌های دام‌دار: بهترین راه برای نیفتادن در دام، اینه که خودتون رو آگاهانه با تست‌های دام‌دار به چالش بکشید. هرچه بیشتر با الگوهای دام‌گذاری طراحان آشنا بشید، در جلسه آزمون هوشیارتر عمل میکنید.
  • ب) نوشتن “الگوی دام” در دفتر تحلیل: وقتی یک تست دام‌دار رو تحلیل می‌کنید، فقط به نوشتن نکته علمی بسنده نکنید. با یک خودکار رنگی، “الگوی دام” رو کنار سوال برای خودتون بنویسید. انگار که دارید به خودِ آینده‌تون تقلب می‌رسونید! مثلاً بنویسید: “محمدحسین! حواست باشه! تو این مدل تست‌ها طراح همیشه روی علامت منفی کلک میزنه. اول مشتق بگیر، بعد علامت رو کنترل کن!”. با تکرار و مرور این الگوها، ذهن شما برای شناسایی و خنثی کردن دام‌های طراحان شرطی می‌شه.
نوع اشتباهراهکار کیمیاگرخونه
۱. اشتباهات ناشی از یادگیری ناقصالف) افزایش حجم تست
ب) رفع اشکال با معلم
۲. اشتباهات ناشی از بی‌دقتی و عدم تمرکزالف) کنترل هیجان
ب) مدیریت زمان
۳. اشتباهات ناشی از کج‌فهمی سوالالف) تئوری پنچرگیری
ب) تکنیک تکرار
۴. اشتباهات ناشی از افتادن در دام طراحالف) تمرین تست‌های دام‌دار
ب) نوشتن الگوی دام سوال

رفقای کیمیاگرم، یادتون باشه که مسیر موفقیت در کنکور، یک جاده صاف و آسفالت شده نیست. پر از چاله‌چوله‌هایی به اسم تست اشتباه در آزمون هست. هنر شما این نیست که در این چاله‌ها نیفتید، چون این تقریباً غیرممکنه. هنر شما اینه که وقتی افتادید، سریع بلند شید، دلیل افتادنتون رو بفهمید، اون چاله رو برای خودتون علامت‌گذاری کنید تا دیگه توش نیفتید و با قدرت به مسیرتون ادامه بدید.

هر تست اشتباه در آزمون، یک فرصت یادگیریه. یک چراغ راهنماست که به شما می‌گه کدوم بخش از مسیر رو باید با دقت بیشتری طی کنید. پس ازشون نترسید. بغلشون کنید، تحلیلشون کنید و ازشون درس بگیرید.

ما در کیمیاگرخونه کنارتون هستیم تا این مسیر رو با هم، قدم به قدم و با آگاهی طی کنیم. یادتون نره که فرم تحلیل آزمون رو از سایت ما دانلود کنید و از همین آزمون بعدی، این پرونده پزشکی کنکورتون رو تشکیل بدید. مطمئن باشید که با این رویکرد، هر آزمون، شما رو به رتبه رویایی‌تون نزدیک‌تر و نزدیک‌تر می‌کنه. اگر سوالی داشتید حتما برامون کامنت بذارید.

محمدحسین جدیدی نژاد متولد 1369 است. وی رتبه 22 کنکور سراسری و 46 کارشناسی ارشد است. مدال نقره المپیاد فیزیک دانشجویی و تندیس طلای جشنواره جوان خوارزمی را دارد. وی از سال 1388 فعالیت های خود را به عنوان مشاور آغاز کرد. از ابتدا توانست در کنار دانش آموزان سمپادی تجربیاتی کسب کند و بعد به دلیل علاقه شخصی خود در استفاده از تکنولوژی های روز دنیا برای دستیابی به فرآیندهای مشاوره ای بهینه تر به بازدید برترین مدارس جهان رفت. وی در کارنامه خود بیش از 350 ساعت برنامه تصویری آموزشی در شبکه های تلویزیونی و اپلیکیشن خویشاوره دارد. از حدود 1391 بنیاد دانش بنیان کیمیاگر را تاسیس کرد. تئوری های آموزشی او در سال 2015 به عنوان برترین مغزافزار هوشمند برای هدایت دانش آموزان نخبه توسط دانشگاه تورنتوِ کانادا مورد ستایش قرار گرفت و لوح افتخار را از آنِ خود کرد. وی از سال 2012 به عنوان نویسنده رسمی و عضو هیئت تحریریه مجله موفقیت دانشگاه سوربن به نام succès Shavaleh شوالیه موفقیت در کنار افرادی مانند مالکوم گلدول، تینا سیلیگ، کارول دوک و… در مقالاتی علمی دستاوردها و تئوری های خود را تحت عنوان نخبه پروری منتشر میکند و همواره مورد استقبال ژورنالیست های موفقیت جهانی بوده است.جدیدی نژاد تمایل به گذراندن دوره های آموزشی تحت نظارت اساتید برتر علاقه بسیار زیادی دارد. وی یکی از سه فارغ التحصیل (از بین 217 نفر شرکت کننده اولیه کارگاه) دوره مشاوره پیشرفته دانشگاه سوربن پاریس است و از دید پروفسور انجل لی –مدرس کارگاه- لوح افتخار به واسطه طراح نظام آموزشی پیشنهادی -پایان نامه ارائه در کارگاه- دریافت نمود.وی افتخار خود را تربیت دانش آموزان نخبه ای می داند که در بدو ورود به بنیاد دانش بنیان کیمیاگر دارای معدل یا تراز خاص نبودند و نظام آموزشی همه جانبه بنیاد کیمیاگر استعداد درونی آنها را شکوفا کرده. وی شعار بنیاد را: «در فرآیند بی رحمانه کنکور درس بخوانید ولی له نشوید» قرار داده و دانش آموزان بنیاد کیمیاگر را مانند خانه خود می دانند.عناوین و افتخارات علمی-پژوهشی:رتبه اول کشوری. جشنواه جوان خوارزمی. یازدهمین دوره. گروه ادبیات و زبان فارسی. مجموعه داستان: «من…تو…او…». 1388.ارائه مقاله: «بررسی شکاف نسلی در نمایشنامه خانه برنارد آلبا اثر فردریکو گارسیا لورکا بر اساس نظریه تضاد نسلی پیر بوردیو». پنجمین کنفرانس بین المللی «SELICUP». اکتبر 2012. اسپانیا[1].دریافت لوح افتخار پژوهشی از وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش . 1388.مدال نقره المپیاد جهانی فیزیک دانشجویی، اتریش، 2009عضویت در بنیاد ملّی نخبگان به دلیل انتشار چندین مقاله پژوهشی بین المللی.دریافت لوح افتخار دانشگاه ملّی تورنتو، جهت: طراحی اولین مغزافزار تحلیل داده های آموزشی[2] دانش آموزان-خویشاوره-،شماره ثبت 517952. 26 سپتامبر 2016.داور جشنواره جوان خوارزمی. (1393). تهران: پژوهشسرای جوان منطقه۲: اردیبهشت ماه.دریافت نشان استاد کارگاه تربیت مربی. (1393). «کارگاهِ راهبردها و ابزارهای تربیت دانش آموز نخبه: کارگاه آموزشِی برای دبیران مدارس نمونه تهران». تهران: با همکاری موسسه تبیان و موسسه تحقیقاتِ تعلیم و تربیت برهان: 17 مهرماه 1393دریافت تقدیرنامه: بنیاد بین المللی نوبل. به عنوان مدیر بنیاد خیریه دانش بنیان تیک. جهت: راه اندازی و استفاده از روش های تحلیل نوین اطلاعات آموزشی مبتنی بر نرم افزارهای هوشمند. شماره ثبت QMS08-2016/00043 . 7 آگوست 2016.طراحی و ساخت نرم افزار تولید فیلم های نسل چهارم آموزشی[3]: تیک بورد[4].موسس و مدیر بنیاد خیریه دانش بنیان تیک. مشاوره تخصصی کنکور دانش آموزان مبتنی بر خویشاوره. 1390 تا کنون[5].مقالات و مصاحبه های منتشر شده:انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین و رحیمی، فاطمه. «نکند ویتسک زلزله فرهنگی باشد: پژوهشی تطبیقی پیرامون ترجمه و اجرای ویتسک اثر گئورگ بوشنر». تهران: نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره165:خردادماه 1392.انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین. «بررسی جنبه های شخصیتی آژاکس در نمایشنامه ای به همین نام اثر سوفوکلس بر اساس آرای باقی مانده از سوفسطائیان: پروتاگوراس». تهران: نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره171:تیرماه ماه 1395.عضو هیئت تحریریه: انتشار مقاله آموزشِ دانش آموزان: نگارش مدخل «عالیجناب تفکر» در شماره های 1 تا 8، تهران: مجله رشد جوان آموزش و پرورش. از شماره 321 تا 329. مهرماه 1393 تا خردادماه 1393.سخنرانی: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1393). «تحدید: الگوی جهش». تهران: نشست چهارسوق [نشر ایده های تعلیم و تربیت].مصاحبه: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1391). «بهمن چگونه شکل می گیرد؟ : مصاحبه با محمدحسین جدیدی نژاد پیرامون وضعیت نظام آموزشی ادبیات در ایران». تهران: دوره جدید: شماره 21: دوشنبه 4 دی ماه 1391: صفحه 37مصاحبه: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1393). «دلالی برای فرار مغزها:دلالان هم از اختراعات دانش آموزی سود می­برند و هم زمینه مهاجرت آنها به کشورهای خارجی را فراهم می­کنند». مصاحبه گیرنده: مریم خباز. تهران: روزنامه جام جم. شماره 4058: شنبه 8 شهریور 1393: صفحه ۲۰در دست انتشار: ترجمه کتاب The Elements (خودشکوفایی) از سر کِن رابینسون[6]. نشر نی. در انتظار مجوز ارشاد.انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین. مطالعه نظریه ترجمه «مبدا-گرایی» آنتوان برمن: نقدی کلی بر ترجمه نمایشنامه ها به زبان فارسی. نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره 174: تیرماه۱۳۹۴عضو هیئت تحریریه: انتشار مقاله آموزشِ نحوه تفکر خلاق در رتبه های برتر کنکور: نگارش مدخل «فکر فراوانم آرزوست!» در شماره های 1 تا 8، تهران: مجله رشد جوان آموزش و پرورش. از شماره 330 تا 338. مهرماه 139۴ تا خردادماه 139۴.و…عناوین و افتخارات ورزشی:قهرمانی کشور. رتبه اول. مسابقات ملّی دو و میدانی نوجوانان ایران. سنندج: 1385قهرمانی کشور. رتبه اول. مسابقات ملّی دو و میدانی نوجوانان ایران. ساری: 1386سوابق کاری:سمت های کاری:معاونت علمی و توسعه چهارسوق (نشر ایده های تعلیم و تربیت)- www.chaharsoogh.irمشاور و برنامه ­ریزمعلمطراح نظام آموزشیبرگزاری دوره های آموزشی برای معلمان مدارس نمونه تهران تحت عنوان: «دانش افزایی دبیران: آموزش تئوری های مسئله محوری جهت ترکیب هوشمندانه آموزش و پژوهش جهت تحقق تربیت دانش آموزان نخبه»:تزکیه، مجتمع آموزشی دخترانه، منطقه۲ تهران، تیر و مردادماه 1393فرزانگان۱ (سمپاد)، دبیرستان دخترانه(دوره دوم)، منطقه۶ تهران، مهر و آبان­ماه 1393امام صادق(ع)، مجتمع آموزشی دخترانه، منطقه۲ تهران، مهرماه و آبان­ماه 1393فرزانگان۱ (سمپاد)، دبیرستان دخترانه (دوره اول و دوم)، تهران، دی ماه 1393و … [این دوره به صورت کارگاه­هایی تحت عنوان «راهبردها و ابزراهای تربیت دانش آموز نخبه» برای دبیران و مسئولین پژوهشی مدارس نمونه تهران برگزار گردید].برگزاری سمینارهای آموزشی «تربیت نخبگان و رتبه های برتر» برای مدیران و معاونین آموزشی مدارس:پژوهشسرای جوان منطقه2، تهران: 1392پژوهشسرای جوان منطقه۲، تهران: 1393پژوهشسرای آفرینش منطقه۴، تهران: 1393پژوهشسرای دکتر کاظمی آشتیانی منطقه۶، تهران: 1393و…دبیر علمی و برگزار کننده جشنواره:دبیر علمی و توسعه ششمین نشست ملی «نقش بهره گیری از تکنولوژی و فضای مجازی در آموزش جهت تربیت نخبگان درسی»، تهران: دانشگاه فرهنگیان (نسیبه): اسفند 1393.دبیر علمی و موسس «جشنواره ایده های برتر»، تهران: مناطق2و4و6: 1393تا1395