بعضی از داوطلبهای کنکور، به این دلیل که رتبه لازم برای قبولی در رشته موردعلاقهشون رو نیاوردن، تصمیم میگیرن سراغ یه رشته دیگه برن، به این امید که بتونن در مقطع کارشناسی ارشد، تغییر رشته بدن. اگه میخوای بدونی که تغییر رشته در کارشناسی ارشد خوبه یا نه، حتماً با ما همراه باش.
معایب تغییر رشته در کارشناسی ارشد
وقتی که شما انتخاب رشته میکنید، یعنی دارید وضعیت حداقل ۴سالِ بعدی زندگیتون رو تعیین میکنید! شما قراره حداقل ۴سال (۸ترم) با رشتهای که انتخاب میکنید زندگی کنید و تقریباً هر روزِ هفته باهاش سروکله بزنید. بنابراین، انتخاب رشته آگاهانه و اصولی اهمیت خیلی زیادی داره. اگه صرفاً به این دلیل که در دانشگاه خوب و شهر خوبی قبول بشید یا به این امید که در مقطع فوقلیسانس تغییر رشته بدید، رشتهای رو انتخاب کنید که هیچ علاقهای بهش ندارید، قطعاً مشکلاتی براتون ایجاد میشه که در ادامه، توضیح میدیم.
نمیتونید خوب درس بخونید!
اولین مشکل اینه که وقتی آدم به کاری علاقه نداره، معمولاً دستودلش نمیره که اون کار رو انجام بده. بنابراین، اگه رشته تحصیلیتون رو دوست نداشته باشید، ممکنه نتونید به اندازه کافی براش انرژی و زمان بذارید و خوب درس بخونید. حتی ممکنه در پاسکردن واحدهای درسیتون هم دچار مشکل بشید، مخصوصاً اگه رشتهتون جزو رشتههای سخت باشه!
مثلاً دانشآموزی رو فرض کنید که به رشته مهندسی کامپیوتر علاقه داره. اما چون رتبه لازم برای این رشته رو نیاورده، صرفاً به این دلیل که در دانشگاههای شهر تهران قبول بشه، میره سراغ رشته فیزیک. در صورتی که هیچ علاقهای به این رشته نداره! رشته فیزیک یکی از رشتههای علوم پایهست که دروس به شدت سختی داره. حتی خیلی از بچههایی که به فیزیک علاقه دارن هم بهدلیل سختی دروس در دانشگاه دچار چالش میشن. حالا اگه کسی از بیخ به فیزیک بیمیل باشه که دیگه اوضاعش قمردرعقرب میشه! تصور کنید قراره کار سختی رو انجام بدید که هیچگونه علاقهای هم بهش ندارید! خدا بهتون صبر بده!
از اینجا مونده و از اونجا رونده میشید!
مشکل دوم اینه که وقتی شما در کارشناسی رشتهای رو انتخاب میکنید، به امید اینکه در ارشد تغییر رشته بدید، عملاً در هر دو رشته ضعیف خواهید بود! دانشآموزی رو فرض کنید که به رشته روانشناسی علاقمنده، اما رتبهش به این رشته نمیرسه. به همین دلیل، تصمیم میگیره بره سراغ رشته مدیریت، با این هدف که در مقطع فوقلیسانس، روانشناسی قبول بشه. این شخص در دوره لیسانس، به اندازه کافی برای موفقیت در مدیریت درس نمیخونه و تلاش نمیکنه، چون هدفش روانشناسیه و فقط به اون فکر میکنه. از طرف دیگه، برای کنکور ارشد کار خیلی سختی رو در پیش داره. چون باید با افرادی رقابت کنه که تعداد زیادیشون، رشته لیسانسشون روانشناسی بوده و قاعدتاً نسبت به کسی که مدیریت خونده، دانش روانشناسی بالاتری دارن.
حالا اگه این فرد بتونه از مرحله کنکور بگذره و قبول بشه، باز هم چون تجربه و دانش کافی در زمینه روانشناسی نداره، ممکنه در طول تحصیل یا برای پیداکردن کار، با چالش مواجه بشه و از بقیه همدورههاش، چند پله عقبتر باشه.
سخن پایانی
همونطور که گفتیم، پیشنهاد ما اینه که با این هدف که در کارشناسی ارشد تغییر رشته بدید، انتخاب رشته نکنید. البته افراد زیادی وجود دارن که در فوقلیسانس تغییر رشته دادن و موفق هم شدن. اما قطعاً کار اینها نسبت به کسانی که رسته لیسانسشون رو ادامه دادن، سختتره. به همین دلیله که میگیم اگه میدونید که هدفتون چیه و به چه رشتهای علاقه دارید، بهتره که در مقطع کارشناسی هم همون رشته رو بخونید.
اما اگه وضعیتتون طوریه که حتماً میخواید تغییر رشته بدید، بهتره سراغ رشتههایی برید که زمینه مشترک و تقریباً یکسانی با رشته لیسانستون داشته باشه تا خیلی با فضای جدید بیگانه نباشید.
ارسال پاسخ