تابستان پشت‌ کنکوری‌ها: چطور درس بخونیم و برنامه بریزیم؟

تابستان پشت‌ کنکوری‌ها

همون‌ طور که قبلاً هم گفتیم، اگه می‌دونید که نتیجه کنکورتون اون چیزی که دلتون می‌خواد نیست، منتظر اعلام نتایج نمونید و هر چه زودتر، مطالعه برای کنکور سال بعد رو شروع کنید. تابستان یه فرصت طلاییه که اگه به‌ خوبی ازش استفاده کنید، می‌تونید وضعیت خودتون رو خیلی بهتر کنید. در تابستان می‌تونید اشتباهات مطالعاتی سال گذشته رو جبران کنید، ساعات مطالعاتی‌تون رو افزایش بدید و حسابی از رقباتون جلو بیفتید. اگه می‌خوای بدونی که نکات مهم در تابستان پشت‌ کنکوری‌ها چیه و باید چه درس‌هایی رو بخونی، حتماً این مقاله رو تا آخر بخون.

پنج گام طلایی در تابستان پشت‌ کنکوری‌ها

اگه پشت‌کنکوری هستید، برای مطالعه در تابستان حتماً ۵ گامی که در ادامه توضیح می‌دیم رو نقشه راهتون قرار بدید.

گام اول: تعیین هدف

همون‌طور که قبلاً هم گفتیم، اولین کاری که در سال پشت‌ کنکور باید انجام بدید، اینه که وضعیت خودتون رو بررسی و نقاط ضعف و قوتتون رو شناسایی کنید. برای رسیدن به موفقیت در سال پشت‌ کنکور، باید نقاط قوت سال گذشته‌ رو حفظ و تقویت و نقاط ضعف رو جبران و اصلاح کنید. بنابراین، باید هدف گذاری کنید که چطور قراره این کارها رو انجام بدید. مثلاً اگه مشکل شما در سال گذشته، ساعات مطالعاتی پایین بوده، امسال باید هدفگذاری کنید که ساعات مطالعاتی‌تون رو به طور مثال، به بالاتر از ۹ ساعت افزایش بدید و حفظ کنید. تابستان فرصت خوبیه که تمرین کنید تا بتونید این ساعت رو حفظ و تثبیت کنید. بنابراین، حتماً در تابستان پشت‌ کنکور مشکلات رو شناسایی و یه هدف گذاری درست برای حل اشتباهات سال کنکور انجام بدید. این کار باعث می‌شه که از اول مهرماه، نقاط ضعفتون حل شده باشه و بتونید پرقدرت‌تر ادامه بدید.

گام دوم: برنامه‌ ریزی

برای برنامه‌ ریزی تابستان پشت‌ کنکور، اول از همه باید از مباحثی از تمام دروس پایه‌های دهم و یازدهم که در اون‌ها ضعیف هستید، یه لیست تهیه کنید. برنامه‌ ریزی تابستان شما باید طوری باشه که این مباحث رو کامل بخونید و در اون‌ها به تسلط برسید. علت این‌ که تأکید می‌کنیم حتماً با دروس پایه‌های دهم و یازدهم شروع کنید اینه که تا وقتی روی مفاهیم این پایه‌ها تسلط کافی نداشته باشید، قطعاً در مباحث دروس پایه دوازدهم لنگ می‌زنید. چون این مفاهیم مثل یک زنجیر به هم وصلن و حتماً باید ترتیبشون رعایت بشه.

مهم‌ترین مباحث دروس پایه‌های دهم و یازدهم که پیشنهاد می‌کنیم حتماً در تابستان بخونیدشون، موارد زیر هستن:

  • ریاضی: الگو و دنباله، معادله و نامعادله، توان‌های گویا، معادله درجه ۲.
  • فیزیک: فشار، گرما، اندازه‌گیری.
  • شیمی: مسائل.
  • زیست‌شناسی: قلب، تنفس، گوارش، کلیه، تقسیم یاخته، تولید مثل.
  • علوم و فنون ادبی: عروض و قافیه، اختیارات شاعری.
  • عربی: قواعد کلی.

علاوه بر این، بچه‌های انسانی بهتره که حتماً‌ منطق رو هم مرور کنن. این‌ها مباحث مهمی هستت که پایه مطالب بعدی دروس سال دوازدهم به شمار می‌رن و لازمه که حتماً به‌خوبی اون‌ها رو بلد باشید. اما هر دانش‌آموز ممکنه در مباحث متفاوتی اشکال داشته باشه و لازمه که هر شخص، با برنامه‌ای متناسب با وضعیت خودش پیش بره.

گام سوم: تهیه منابع

اگه سال گذشته منابع خوبی رو مطالعه کردید که هیچ. می‌تونید امسال هم همون‌ها رو استفاده کنید و سعی کنید روی مطالبشون به تسلط برسید. اما اگه منابع خوب ندارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتماً به مطالبی که در اون‌ها بهترین منابع کنکور ریاضی، بهترین منابع کنکور تجربی و بهترین منابع کنکور انسانی رو معرفی کردیم سر بزنید. اما در حالت کلی، پیشنهاد ما اینه که کتاب‌های انتشارات خیلی سبز، گاج، مهروماه و نشر الگو منابع خوبی هستن و می‌تونید با اون‌ها کارتون رو شروع کنید. از اون جایی که بهتره منبع اول شما، منبع سنگین و سختی نباشه و با کتاب‌های سطح استاندارد شروع کنید، این کتاب‌هایی که گفتیم می‌تونن انتخاب‌های خوبی باشن.

گام چهارم: شرکت در آزمون‌های آزمایشی

پیشنهاد ما اینه که در تابستان پشت‌ کنکور، در آزمون‌های آزمایشی شرکت نکنید. چون همون‌طور که گفتیم، در تابستان بهتره که روی نقاط ضعفتون کار کنید و اگه بخواید با برنامه آزمون پیش برید، فرصت نمی‌کنید مواردی که گفتیم رو پیاده کنید. بنابراین، بهتره شرکت در آزمون‌های آزمایشی رو به اول مهرماه موکول کنید. در محتوای جداگانه‌ای، با مقایسه‌ آزمون‌های مختلف موجود در بازار، بهترین آزمون آزمایشی برای پشت‌ کنکوری‌ها رو معرفی کردیم. پیشنهاد می‌کنیم که به این مقاله سر بزنید تا بدونید که کدوم آزمون براتون بهتره.

گام پنجم: خلاصه‌ نویسی

خلاصه‌ نویسی برای تمام افرادی که دارن برای کنکور درس می‌خونن، ضروریه. بنابراین، تمام بچه‌های پشت‌ کنکوری و کنکوری باید خلاصه‌ نویسی رو یاد بگیرن و ازش استفاده کنن. خلاصه‌ نویسی کنکور باید اصولی انجام بشه. به طوری که حجم مطالب رو کم کنید و به‌ صورت دسته‌ بندی‌ شده اون‌ها رو یادداشت کنید تا در زمان مرور، بتونید مطالب رو به‌ سرعت دوره کنید. ما در محتوای جداگانه‌ای در کیمیاگرخونه، روش‌ اصولی خلاصه‌ نویسی به سبک رتبه‌های برتر رو به طور مفصل توضیح دادیم. پیشنهاد می‌کنیم که حتماً این مقاله رو کامل بخونید تا کامل یاد بگیرید که خلاصه‌نویسی باید چطور انجام بشه.

روش مطالعه دروس پایه در تابستان پشت‌ کنکوری‌ها

همون‌طور که در قسمت قبلی گفتیم، برای مطالعه دروس پایه، اول از همه باید لیست مباحثی که در اون‌ها ضعیف‌ هستید رو تهیه کنید. دقت کنید که لازم نیست تمام مباحث همه درس‌ها رو در تابستان بخونید، بلکه فقط مباحث و مطالبی رو انتخاب کنید که در اون‌ها ایراد و اشکال دارید. بعد از تهیه لیست، باید برای مطالعه مباحث مشخص‌شده، برنامه‌ریزی کنید. همون‌طور که در مقاله راهنمای برنامه‌ ریزی برای پشت‌ کنکوری‌ها توضیح دادیم توضیح دادیم، بهترین روش برنامه‌ ریزی برای کنکور، روش حجمی-زمانیه. یعنی در برنامه‌تون باید بنویسید که چه مقدار از چه درسی رو می‌خواید بخونید و چه قدر زمان قراره بهش اختصاص بدید.

بعد از طراحی برنامه، باید بهش عمل کنید. در عمل به برنامه، استمرار و پیوستگی خیلی اهمیت داره. ممکنه روزهایی باشه که شما حالتون خوب نیست و هیچ انگیزه‌ای برای ادامه‌دادن ندارید، اما سعی کنید در این روزها هم به برنامه‌تون پایبند باشید. اگه قرار باشه برای انجام‌ دادن کارهامون دنبال شرایط ایده‌آل بگردیم و فقط وقتی حالمون خیلی خوبه و پر از انگیزه و اشتیاقیم اون‌ها رو انجام بدیم، احتمالاً هیچ‌ وقت نمی‌تونیم به اهدافمون برسیم. چون انگیزه چیزی نیست که آدم هر روز داشته باشه.

نکته مهم دیگه‌ای که در برنامه‌ ریزی باید بهش توجه داشته باشید، اینه که لازمه مُدام خودتون رو ارزیابی کنید. یعنی بررسی کنید که عملکرد هر روز و هر هفته‌تون چطور بوده، نقاط ضعف و قوتتون چیه و با چه راهکارهایی می‌تونید بازدهی و عملکردتون رو بهتر کنید. برای این کار، حتماً از یه دفتر برنامه‌ریزی، مثل دفتر برنامه‌ ریزی استفاده کنید. نمونه دفتر برنامه‌ ریزی و ارزیابی رو می‌تونید در مطلب معرفی سحر موسوی، رتبه ۲۱۶ کنکور تجربی ۱۴۰۱ و دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران ببینید.

در تابستان پشت‌ کنکور چند ساعت مطالعه کنیم؟

برای این پرسش، جواب ثابتی نداره بلکه به سه متغیر بستگی داره:

  • چه رتبه‌ای می‌خوای؟
  • چه رشته‌ای هستی؟
  • چه پایه درسی‌ای داری؟

اولین نکته‌ای که باید بهش توجه کنید اینه که می‌خواید چه رتبه‌ای بیارید و چه رشته و دانشگاهی قبول بشید. قطعاً کسی که می‌خواد پزشکی دانشگاه تهران قبول بشه با کسی که می‌خواد پرستاری دانشگاه شهر محل زندگیش قبول بشه، به یه اندازه نیاز به درس‌خوندن ندارن.

متغیر دوم، رشته تحصیلیه. ساعات مطالعاتی برای رشته‌های مختلف متفاوته. ساعات مطالعاتی موردنیاز برای رتبه‌برتر‌شدن در کنکور، در هر کدوم از رشته‌های تجربی، ریاضی و انسانی رو در جدول زیر آوردیم:

رشته تجربیرشته ریاضیرشته انسانی
۱۱-۱۳ساعت۷-۹/۵ساعت۷-۹ساعت
ساعات مطالعاتی موردنیاز برای رتبه‌برترشدن در کنکور

پایه درسی هم یکی از عواملیه که در میزان تلاش شما در سال پشت کنکور تأثیرگذاره. مثلاً کسی که رتبه‌ش سال گذشته ۸۰۰۰ شده با کسی که رتبه‌ش ۵۰۰۰۰ بوده، وضعیت یکسانی ندارن. قطعاً دانش‌آموز دوم به تلاش و ساعات مطالعاتی بیش‌تری نیاز داره. بنابراین، هر چه‌ قدر پایه درسی‌تون ضعیف‌تر باشه، به مطالعه بیش‌تری نیاز دارید.

برنامه‌ ریزی پشت‌ کنکوری‌ها برای کنکور ۱۴۰۴

توصیه می‌کنیم که حتماً خودتون رو برای کنکور اردیبهشت‌ ماه آماده کنید. چون در خرداد ماه فرصت ترمیم نمرات امتحانات نهاییه و باید برای اون‌ها آماده بشید. اگه کنکور اردیبهشت رو خوب بدید، دیگه خیالتون از بابت اون راحته و می‌تونید با تمرکز کامل، به مطالعه برای امتحان نهایی بپردازید.

برای برنامه‌ ریزی کنکور ۱۴۰۴، می‌تونید از برنامه زیر استفاده کنید:

  • تابستان: مباحث مشکل‌دار دروس پایه دهم و یازدهم
  • آغاز مهرماه تا پایان آذرماه: (همگام با برنامه آزمون آزمایشی) دروس پایه دهم + ترم ۱ دوازدهم + یک‌سوم دروس پایه یازدهم
  • آغاز دی‌ماه تا پایان دی‌ماه: فقط جمع‌بندی پایه‌های دهم و ترم ۱ دوازدهم (بچه‌های قوی‌تر می‌تونن در این بازه زمانی، ترم ۲ دوازدهم رو هم شروع کنن)
  • آغاز بهمن‌ماه تا ۱۵ یا ۲۰ اسفند: دوسوم باقی‌مونده از دروس یازدهم + ترم ۲ دوازدهم
  • اردوی عید
  • جمع‌بندی بعد از عید

استفاده مناسب پشت‌ کنکوری‌ها از تابستان

برای این‌که بتونید از تابستان بهترین استفاده رو ببرید، حتماً به این توصیه‌ها توجه کنید:

  • زمانتون رو هدر ندید: تقریباً همه کنکوری‌ها در مهرماه درس می‌خونن اما تعداد اکثر بچه‌های پشت‌ کنکوری تابستان رو از دست می‌دن. بنابراین، اگه شما بتونید از تابستان خوب استفاده کنید، حسابی جلو می‌افتید.
  • برنامه‌هاتون رو پشت گوش نندازید: اهمال رو کنار بذارید و همین الان شروع کنید. هر چه قدر که زودتر شروع کنید به نفعتونه و می‌تونید وسط سال، اگه دچار خستگی شدید، بیش‌تر استراحت کنید چون خیالتون راحته که عقب نیستید.
  • بیش‌ازحد خوشبین نباشید: منظورمون از خوشبینی بیش‌ازحد اینه که سنگ بزرگ برندارید که نشونه نزدنه! اگه تا الان روزی ۲ساعت درس خوندید، یه شبه نمی‌تونید تغییرش بدید و برسونیدش به روزی ۱۲ساعت. این جوگیری احتمالاً فقط چند روز دووم میاره و بعدش به شدت خسته‌تون می‌کنه. افزایش ساعات مطالعاتی باید تدریجی و گام‌به‌گام باشه که تبدیل به عادت بشه. پس رؤیاپرداز نباشید و منطقی برنامه‌ریزی کنید.
  • در تابستان مباحث سنگین‌تر رو جمع‌بندی کنید: همون‌طور که گفتیم، سعی کنید در تابستان مباحثی که در اون‌ها ایراد و اشکال دارید و بدقلقن رو ببندید تا خیالتون راحت بشه.
  • عادات مطالعاتی‌تون رو اصلاح کنید: سعی کنید اصولی و درست درس بخونید. حتماً تکنیک‌های مؤثر مثل خلاصه‌نویسی، تحلیل تست و آزمون، نکته‌نویسی و… رو در مطالعه‌تون انجام بدید تا بتونید بهترین نتیجه رو بگیرید.

جمع‌بندی

در این مقاله، نکاتی که برای مطالعه خوب و مفید در تابستان پشت‌ کنکوری‌ها لازم بود رو توضیح دادیم. به هیچ وجه فرصت طلایی تابستان رو از دست ندید، چون همون‌طور که گفتیم، شما رو حسابی از رقباتون جلو میندازه. برای این‌ که بازدهی درس‌ خوندنتون بالاتر بره و زحماتتون بی‌نتیجه نمونه، حتماً نکاتی که گفتیم رو در برنامه‌ ریزی و فرایند مطالعه رعایت کنید. ما در کیمیاگرخونه، روش‌ مطالعه صحیح و اصولی دروس مختلف رو در محتواهای جداگانه‌ای شرح دادیم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً درس موردنظرتون رو در سایت کیمیاگرخونه سرچ کنید و مطلب مربوط بهش رو بخونید. در این مطالب، نکاتی رو گفتیم که بهتون کمک می‌کنه در کنکور درصد بالاتری بزنید و در امتحانات نهایی هم نمرات بیش‌تری کسب کنید.