همونطور که میدونید مهمترین مهارتی که در دوران کنکور باید به دست بیارید، مهارت تست زنیه. تمرین در تست زنی کمک میکنه که مدیریت زمان و مهارت آزمون دادن رو تمرین کنید تا در جلسهی کنکور، چالش و مشکلی نداشته باشید. در این مقاله از کیمیاگرخونه، میخوایم انواع تستهای کنکوری و روشهای صحیح تست زنی رو بهتون معرفی کنیم. پس اگه دانشآموز کنکوری هستی، این مطلب رو به هیچ وجه از دست نده!
معرفی انواع تستهای کنکوری
به طور کلی، در سال کنکور برای کسب آمادگی کامل، باید به روشهای زیر تست بزنید:
- تستهای آموزشی (تشریحی)
- تستهای پوششی (تسلطی)
- تستهای سنجشی
- تستهای تثبیتی
- تستهای زماندار
- تستهای مروری
در ادامهی مطلب، این تستها رو معرفی میکنیم و روش حل هر کدوم رو توضیح میدیم.
تستهای آموزشی
تستهای آموزشی یا تشریحی زمانی کاربرد دارن که شما برای اولین بار دارید یک مطلب یا مبحث درسی رو مطالعه میکنید. در این مرحله، بعد از اینکه جزوه یا درسنامه رو کامل خوندید، میرید سراغ تستهای کتابتون و یک سوم تستها رو حل میکنید. منظور از حل یک سوم تستها اینه که تستهای مضرب سه رو حل کنید. هدف اصلی از حل این تستها اینه که مطلب کاملاً براتون جا بیفته و یادش بگیرید. به همین دلیل، شیوهی حل تستهای تشریحی به این صورته که بعد از حل هر تست، به پاسخنامه مراجعه میکنید و راهحل رو کامل و با دقت میخونید.
فراموش نکنید که چه تست رو درست حل کرده باشید و چه غلط، باید جواب تشریحیش رو در پاسخنامه چک کنید. چون خیلی وقتها ممکنه از راهحل نادرست به پاسخ درست رسیده باشید و لازمه که روش حل درست سؤال رو یاد بگیرید. وقتی دارید تستهای تشریحی رو حل میکنید، هر نکتهی مهمی که بهش بر میخورید رو حتماً در درسنامه، جزوه یا خلاصهای که از نکات نوشتید، وارد کنید.
درصد و زمان پاسخگویی در حل تستهای آموزشی
نکتهی بسیار مهمی که در حل تستهای آموزشی باید بهش توجه کنید اینه که در این مرحله، درصد و زمان پاسخگویی اصلاً اهمیتی نداره. چون همون طور که بالاتر گفتیم، هدف از حل این تستها، یادگیری مطلب و مسلطشدن روی مفاهیمه. بنابراین، اصلاً اهمیتی نداره که به چند تا سؤال پاسخ درست میدید یا چقدر طول میکشه تا هر تست رو حل کنید. در این مرحله، تمرکزتون فقط باید روی یادگیری باشه. بنابراین، اصلاً بابت اینکه سرعتتون در حل تستها پایینه یا تعداد غلطهاتون زیاده، نگران نباشید چون در طی زمان و با تمرین، هم سرعتتون در تستزنی بیشتر میشه و هم تعداد غلطهاتون کاهش پیدا میکنه.
علی رستمی، رتبهی ۴۰ کنکور تجربی ۱۳۹۶، اولین باری که تست ژنتیک زد از بین ۲۰ تست ۱۷ تا غلط داشت، ۲ تا درست و ۱ نزده! اما در کنکور سراسری موفق شد درس زیست شناسی رو ۹۸ درصد بزنه. زهرا شناسنده، یکی دیگه از رتبه برترهای کنکور که الان دانشجوی پزشکی دانشگاه شهید بهشتیه، میگفت که اولین باری که سراغ تستهای مغناطیس رفته برای حل ۲۵ تا تست ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه زمان گذاشته! پس در حل تستهای آموزشی به هیچ وجه ذهنتون رو درگیر درصد و زمان نکنید. یادگیری یک فراینده و قرار نیست که شما بلافاصله بعد از این که درسنامهی یک مبحث رو خوندید، به تسلط صد درصدی روی اون موضوع برسید. مطمئن باشید که با تمرین بیشتر، دستتون تندتر میشه و تسلطتون روی مطلب هم افزایش میکنه.
تستهای تسلطی
یکی دیگه از انواع تستهای کنکوری، تست تسلطی یا پوششیه. در قسمت قبلی گفتیم که بعد از مطالعهی درسنامه، باید یکسوم تستها رو به روشی که توضیح دادیم حل کنید. در این مرحله، باید برید سراغ دوسوم باقیموندهی تستها. یادتون نره که برای حل تستهای تسلطی یا پوششی، حتماً از پاسخبرگ استفاده کنید تا بهش عادت کنید و در جلسهی کنکور، دچار مشکل نشید. برای حل تستهای تسلطی، فقط پاسخ تستهایی که غلط زدید یا نزدید رو در پاسخنامه چک کنید و نیازی به خوندن روش حل تستهایی که بهدرستی پاسخ دادید، نیست. علاوه بر این، در حل تستهای تسلطی حتماً ده تا ده تا پیش برید. چون همون طور که میدونید، در پاسخبرگ سؤالات ده تا ده تا از هم جدا شدهن و میتونید به راحتی جوابهاتون رو چک کنید که احیاناً پاسخ سؤالی رو اشتباه وارد نکرده باشید.
در این مرحله از تست زنی، میتونید زمان بگیرید تا ببینید حل تستها چقدر طول میکشه. اما فراموش نکنید که همچنان هم به تسلط کامل روی مباحث نرسیدید که بتونید با حداکثر سرعت ممکن به سؤالات پاسخ بدید. پس اگه زمان میگیرید، بابتش استرس نگیرید و نگران نشید.
چه زمانی از تستهای پوششی استفاده کنیم؟
حل تستهای تسلطی یا پوششی در موقعیتهای زیر بسیار پیشنهاد میشه:
- قبل از شروع مبحث جدید: پیش از اینکه برید سراغ مطالعهی فصل یا مبحث جدید، حتماً باید تستهای پوششی مبحث قبلی رو حل کرده باشید. پس هیچوقت بدون حل تستهای پوششی، سراغ فصل یا مبحث جدید نرید.
- سه روز پس از آموزش: همونطور که گفتیم، مطالعهی درسنامه و حل تستهای آموزشی همزمان باهم انجام میشه. یعنی شما بعد از خوندن جزوه یا درسنامه، باید بلافاصله برید سر وقت حل تشریحی یکسوم سؤالات تا یادگیریتون تکمیل بشه. سه روز بعد، بهترین زمان برای حل تستهای پوششیه که به تسلط بیشتر شما روی مطالب کمک میکنه.
- زمان مرور: یکی دیگه از موقعیتهایی که برای حل تستهای پوششی یا تسلطی مناسبه، زمان مروره. در مرور مطالب، بهویژه زمانی که میخواید برای آزمونهای آزمایشی آماده بشید، حل این تستها میتونه بسیار کمککننده باشه.
- قبل از آزمونهای آزمایشی: یک روز قبل از آزمونهای آزمایشی، حل تستهای تسلطی میتونه کمککننده باشه. پس پنجشنبه قبل از هر آزمون، حتماً از مباحثی که قراره در آزمون بیاد، تعدادی تست پوششی حل کنید.
تستهای سنجشی
تستهای سنجشی در واقع برای ارزیابی و تعیین سطح به کار میرن. بنابراین، وقتی که میخواید وضعیت خودتون رو بسنجید، میتونید از تستهای سنجشی یا زماندار استفاده کنید. نکتهی بسیار مهمی که باید بهش توجه کنید اینه که زمانی اجازهی این کار رو دارید که یک جلد کتاب رو به صورت کامل تست زده باشید. یعنی یکسوم تستهای کتاب رو به صورت تشریحی و دوسوم تستها رو به صورت پوششی حل کرده باشید و نکاتشون رو یاد گرفته باشید. در چنین شرایطی، شما روی مطالب به تسلط رسیدید و میتونید خودتون رو ارزیابی کنید.
بهترین منابع برای تستهای سنجشی، سؤالات کنکورهای سالهای قبل، سؤالات آزمونهای آزمایشی از جمله قلمچی، ماز، گزینه دو و سؤالات آزمونهای مدارس برتر هستن. بهترین شیوه در حل تستهای سنجشی اینه که تعداد تستهایی که میزنید، برابر با تعداد تستهای اون درس در کنکور باشه. مثلاً اگه میخواید در درس شیمی تست سنجشی بزنید، بهتره که تعداد این سؤالات ۳۵ تا باشه و سعی کنید در زمان استاندارد بهشون پاسخ بدید.
دقت داشته باشید که درصد شما در تستهای سنجشی، درصد کنکورتون نیست که بخواید بابتش نگران باشید و استرس بگیرید. هدف از حل این تستها اینه که نقاط ضعف خودتون رو شناسایی و برطرف کنید. بنابراین اگه در حل این تستها درصدتون پایین بود، نترسید و سعی کنید با شناسایی اشکالاتتون رفته رفته اونها رو رفع کنید.
تستهای تثبیتی
بعد از این که مطلب درسی رو خوندید، یکسوم تستها رو به صورت تشریحی و دوسوم تستها رو به صورت پوششی حل کردید و روی تمام نکاتشون تسلط پیدا کردید، میتونید برید سراغ تستهای تثبیتی. تستهای تثبیتی برای زمانیه که شما مطلب رو یاد گرفتید و بلدید، اما تست میزنید که بیشتر در ذهنتون تثبیت بشه. یکی از بهترین زمانها برای حل تستهای تثبیتی، قبل از آزمونهای آزمایشی و بهویژه آزمونهاییه که مرور درس ها در برنامهشون هست. علاوه بر این، پیشنها ما اینه که تستهای تثبیتی رو به طور مرتب در برنامهی روزانهتون داشته باشید. به این شیوه که هر وقت میخواید درس بخونید، از دو فصل قبل از فصلی که در حال حاضر دارید مطالعه میکنید، تعدادی تست حل کنید تا فصلهای قبلی رو فراموش نکنید.
تستهای زمان دار
برای حل تستهای زمان دار، تعدادی تست رو انتخاب و سعی کنید در مدت زمان استاندارد کنکور بهشون جواب بدید. حل تستهای زماندار تمرین خوبی برای مدیریت زمان و افزایش سرعت تستزنیه اما توجه داشته باشید که احتمال اینکه نتونید در مدت زمان استاندارد به سؤالها جواب بدید، زیاده. به این دلیل که شما دارید مبحث به مبحث جلو میرید و ممکنه حل سؤالات اون مبحث، سخت و وقتگیر باشه. در حالی که در کنکور، همهی سؤالات سخت و زمانبر نیستن و شما باید به ترکیبی از سؤالات سخت، متوسط و آسون پاسخ بدید که قطعاً زمان کمتری از شما میگیره. پس در حل تستهای زماندار، اگه سرعتتون پایینه و نمیتونید در زمان استاندارد به سؤالات پاسخ بدید، نگران نباشید.
برای حل تستهای زماندار، بهتره ۱۰ تا ۱۰ تا پیش برید. یعنی ۱۰ تا تست رو حل کنید و زمان بگیرید و بعد برید سراغ ۱۰تای بعدی. علاوه بر این، میتونید به تعداد تستهای کنکور هم پیش برید. یعنی اگه دارید تستهای درسی رو حل میکنید که در کنکور ازش ۳۰ تا سؤال میاد، برای حل تستهای زمان دار هم ۳۰ تا سؤال حل کنید.
تستهای مروری
ماهیت بعضی از درسها طوریه که برای مرورشون، باید تست بزنید. مثل فیزیک، مسائل شیمی، اقتصاد، ریاضی، منطق، هندسه، گسسته و… . در این درسها که بیشتر حلکردنی هستن، در متن کتاب یا جزوه، چیز زیادی برای مرورکردن وجود نداره بلکه باید برید سراغ حل تست. منبع اصلی شما برای مرور این درسها، تستهای مارک شده هستن. تستهای غلط و نزده در آزمونهای آزمایشی و تستهای نکتهدار که در محتوای …. کامل دربارهشون توضیح دادیم.
تستهای مروری رو اولین بار آقای کاظم قلمچی با عنوان «تستهای بازیابی» معرفی کرد. حل این تستها بهتون کمک میکنه که اشکالات و نقاط ضعفتون رو شناسایی کنید و بتونید رفعشون کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از کیمیاگرخونه، انواع تستهای کنکور که برای کسب آمادگی لازمه رو توضیح دادیم. طی دوران کنکور، حتماً باید به تمام روشهایی که معرفی کردیم تست بزنید تا به طور کامل برای آزمون نهایی آماده بشید. در کیمیاگرخونه، در محتوای جداگانهای، تکنیکهای افزایش سرعت تست زنی رو آموزش دادیم که پیشنهاد میکنیم حتماً بهش سر بزنید و روشهای معرفیشده رو تمرین کنید تا روی اونها به تسلط کافی برسید.
ارسال پاسخ