ایام امتحانات و بهویژه امتحانات نهایی، برای دانشآموزها پر از فشار و استرسه. در این روزها، والدین باید سعی کنن کنار فرزندشون باشن و بهش کمک کنن این شرایط رو بهخوبی پشت سر بذاره. در این مقاله، میخوایم توضیح بدیم که وظایف والدین در ایام امتحانات دانشآموزها چیه و چطور میتونن به فرزندشون کمک کنن تا استرس کمتری داشته باشه، بهتر درس بخونه و نمرات بالاتری بگیره.
نقش والدین در اضطراب امتحانات
ممکنه شما پدرها و مادرهای عزیز استرس بالای فرزندتون برای امتحان رو درک نکنید، چون در گذر سالها فراموش کردید که خودتون هم در دوران مدرسه، اضطراب و استرس امتحانات رو داشتید و اگه نمرهتون بهجای ۲۰ میشد ۱۹.۵، کلّی غصه میخوردید! برای این که به فرزندتون کمک کنید، در قدم اول باید اضطرابش رو درک کنید و بفهمید که امتحان براش اهمیت داره و طبیعیه که نگران باشه و استرس داشته باشه. نه اینکه بهش بگید «امتحان که ترس نداره»، «حالا اگه نمرهت کم بشه، چی میشه؟» و چیزهایی شبیه به این!
مهمترین وظایف والدین در ایام امتحانات
برای اینکه فرزندتون در ایام امتحانات بتونه بهتر درس بخونه و اضطراب کمتری داشته باشه، حتماً نکاتی که در ادامه میگیم رو رعایت کنید.
آرامش محیط رو حفظ کنید
در ایام امتحانات، برای اینکه فرزندتون بتونه خوب درس بخونه، محیط خونه باید آروم و بیسروصدا باشه. علاوه بر این، فضای خونه باید امن و بدون تنش و اضطراب باشه تا فرزندتون استرس مضاعفی رو متحمل نشه. بنابراین، از بحث و جدل پرهیز کنید و اختلافات خانوادگی رو به بعد از پایان امتحانات موکول کنید!
امکانات لازم رو فراهم کنید
تا جای ممکن، سعی کنید امکاناتی که فرزندتون برای بهتر درسخوندن لازم داره رو فراهم کنید. مثلاً ممکنه به کتاب کمکدرسی یا یک جلسه کلاس خصوصی رفع اشکال نیاز داشته باشه. نیازی نیست که برای تهیهی امکانات حتماً هزینهی زیادی رو متحمل بشید. میتونید از بین منابع متعدد رایگانی که روی اینترنت وجود داره استفاده کنید یا کتابهای موردنیازش رو از کتابخونه قرض بگیرید.
شنوندهی خوبی باشید
یکی از ویژگیهای پدر و مادر خوب اینه که در سنین نوجوانی، بیشتر از اینکه با فرزندشون حرف بزنن، شنوندهی حرفهای اون باشن. اگه فرزندتون در ایام امتحانات باهاتون درباره سختی درسها یا استرس بالاش صحبت میکنه، سرزنشش نکنید که چرا زودتر شروع به درسخوندن نکرده یا بیشتر تمرین نکرده. به حرفش گوش بدید و سعی کنید متناسب با وضعیتی که الان وجود داره، بهش راهکار بدید تا نگرانیش کمتر بشه.
مهمانیها رو تعطیل کنید
همونطور که گفتیم، در ایام امتحانات باید فضای خونه تا جای ممکن آروم و بیسروصدا باشه. بنابراین، بهتره مهمانیها رو به بعد از پایان امتحانات موکول کنید و علاوه بر این، خودتون هم خیلی اینور اونور و مهمانی نرید که فرزندتون زمانش رو از دست بده و نتونه درس بخونه. اگه جایی دعوت شدید و لازمه که برید، لااقل فرزندتون رو مجبور نکنید که حتماً همراهتون باشه.
به فرزندتون توجه کنید
همونطور که گفتیم، در ایام امتحانات، فشار و استرس روی فرزند شما زیاده و بنابراین، به توجه بیشتری از جانب شما نیاز داره. برای فرزندتون زمان بذارید، باهاش گفتوگو کنید، نگرانیهاش رو بشنوید و اگه بابت خرابکردن امتحانش ناراحته، به هیچ وجه سرزنشش نکنید بلکه فقط بهش دلداری بدید و انگیزه درسخوندن برای امتحانات بعدی رو درش تقویت کنید.
برای استراحت و تفریح فرزندتون برنامهریزی کنید
درسخوندن طولانی بدون تفریح و استراحت باعث فرسودگی تحصیلی میشه. بنابراین، وضعیت رو طوری مدیریت کنید که در فاصله بین امتحانات، همراه فرزندتون به گردش و تفریح برید تا روحیهش بهتر بشه و برای ادامه امتحانات، انرژی بگیره. البته تفریحاتی که انتخاب میکنید باید مناسب سن فرزند نوجوانتون باشه و ازشون لذت ببره. سعی کنید تفریحاتی که بهشون علاقه داره رو انتخاب کنید؛ مثل شهربازی، سینما، کنسرت و… .
نبایدهای والدین در ایام امتحانات فرزندان
در قسمت قبلی درباره وظایف والدین در ایام امتحانات توضیح دادیم و در این قسمت، میخوایم بگیم که در زمان امتحانات فرزندتون، چه کارهایی رو نباید انجام بدید!
فرزندتون رو از امتحان نترسونید
بعضی از والدین برای اینکه به فرزندشون انگیزه درسخوندن بدن، از امتحان میترسوننش! این کار باعث ایجاد استرس میشه و فرزندتون اگه درس بخونه هم اونقدر تمرکزش به دلیل استرسداشتن پایینه که اصلاً هیچی یاد نمیگیره. بنابراین، بهجای ایجاد ترس و وحشت از امتحان و نمره پایین و تجدیدی، انگیزهی مثبت در فرزندتون ایجاد کنید.
از تحقیر و سرکوب پرهیز کنید
همونطور که گفتیم، در ایام امتحانات به فرزندتون سرکوفت نزنید که چرا زودتر شروع به درسخوندن نکرده و تا حالا داشته چه کار میکرده! حتی اگه فرزندتون درسها رو گذاشته برای شب امتحان هم اینجا وقت تحقیر و سرکوب نیست، بلکه باید وضعیت موجود رو بپذیرید و حامی فرزندتون باشید تا استرس بیشتری رو متحمل نشه.
از اختلافات خانوادگی پرهیز کنید
اختلاف و بحث در تمام خانوادهها وجود داره، اما در دوران امتحانات فرزندتون، این بحثها و مشاجرهها رو به حداقل ممکن برسونید یا به محیطی خارج از خونه انتقال بدید تا جو خونه متشنج نشه و فرزندتون بتونه با آرامش درس بخونه.
در برنامه درسی فرزندتون دخالت نکنید
بعضی وقتها فرزندتون از شما کمک میخواد که راهنماییش کنید چطور برای امتحان درس بخونه. در این وضعیت، حتماً نظر خودتون رو بیان کنید و برنامه درسی که فکر میکنید مناسبه رو بهش بگید. اما اگه مشاور فرزندتون برنامه درسیش رو نوشته و باید مطابق اون پیش بره، به هیچ وجه در این برنامه دخالت نکنید و اجازه بدید طبق برنامهش، گامبهام جلو بره و برای امتحان آماده بشه.
برنامههای جانبی رو حذف کنید
در ایام امتحانات، برنامهها جانبی مثل مهمانی، دورهمی، سفر و… رو حذف کنید تا فرزندتون فرصت لازم برای درسخوندن رو داشته باشه. همونطور که بالاتر هم گفتیم، اگه فرزندتون دلش نمیخواد که در ایام امتحانات در مهمانیها حضور داشته باشه و نیاز داره خونه بمونه و درس بخونه، مجبورش نکنید و اجازه بدید خودش تصمیم بگیره.
سخن پایانی
همونطور که در این مقاله توضیح دادیم، شما والدین عزیز میتونید در ایام امتحانات به فرزندتون کمک کنید اضطراب و استرس کمتری رو تجربه کنه و راحتتر درس بخونه. در بازهی امتحانات فرزندتون، حتماً نکاتی که در این مطلب گفتیم رو رعایت کنید. استرسداشتن برای امتحان کاملاً طبیعیه و شما باید فرزندتون رو درک کنید و با حمایت و همدلی، کمکش کنید به تواناییهای خودش باور داشته باشه و استرسش رو کاهش بده.
ما در کیمیاگرخونه، مقالههای مختلفی درباره پدرومادرها داریم که پیشنهاد میکنیم برای اینکه بتونید رابطه بهتری با فرزندتون داشته باشید و بهش کمک کنید، حتماً این مطالب رو بخونید.
ارسال پاسخ