تخصص در رشته‌های تعهدی:شرایط و قوانین ادامه تحصیل

شرایط ادامه تحصیل و تخصص در رشته های تعهدی

در محتواهای قبلی کیمیاگرخونه، رشته‌های پزشکی تعهدی و دندان‌پزشکی تعهدی رو معرفی کردیم و درباره صفر تا صد شرایط و ضوابطشون توضیح دادیم. توی این محتوا می‌خوایم توضیح بدیم که دانشجوهای رشته‌های تعهدی می‌تونن ادامه تحصیل بدن و تخصص بخونن یا نه. پس اگه متقاضی ورود به رشته‌های تعهدی هستی و می‌خوای بدونی امکان تخصص خوندن داری یا نه، با ما همراه باش.

شرایط و ضوابط رشته‌های تعهدی

رشته‌های پزشکی و دندون‌پزشکی پرطرفدارترین رشته‌های گروه تجربی هستن و از بین داوطلب‌های فراوون کنکور تجربی، تعداد قابل‌توجهی متقاضی ورود به این رشته‌هان.‌ به همین دلیل، پزشکی و دندون‌پزشکی تعهدی هم یکی از گزینه‌هاییه که داوطلب‌ها انتخابش می‌کنن. اما شرایط رشته‌های تعهدی با شرایط پزشکی و دندون‌پزشکی معمولی متفاوته و اگه قراره انتخابش کنید، باید حتماً درباره قوانینش آگاهی کامل داشته باشید.

داوطلب‌ها می‌تونن در رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی تعهدی نسبت به پزشکی و دندان‌پزشکی عادی، آسون‌تر و با رتبه‌های بالاتری قبول بشن. اما این مزیت بی‌دلیل نیست! در رشته‌های پزشکی و دندان‌‌پزشکی تعهدی، افراد باید بعد از فارغ‌التحصیلی، زمان مشخصی رو در منطقه‌ای که براشون مشخص شده، خدمت کنن. تحصیل در رشته‌های تعهدی رایگانه و شما بابتش هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنید، بلکه دولت هزینه تحصیل شما رو می‌ده. به همین دلیل، افرادی که در رشته‌های تعهدی مشغول به تحصیل می‌شن، باید تعهد بدن که در ازای استفاده از موقعیت تحصیل و امکانات دانشگاه‌های دولتی، بعداً برای دولت کار کنن و به استخدام یکی از ارگان‌ها و سازمان‌های دولتی دربیان. این تعهد در زمان ثبت‌نام در دانشگاه، به‌صورت محضری از متقاضی‌های ورود به رشته‌های تعهدی گرفته می‌شه و بنابراین، نمی‌شه زیرش زد! پس اگه قراره این رشته‌ها رو انتخاب کنید، حتماً مطمئن بشید که می‌تونید دوره تعهد خدمت رو بگذرونید یا نه.

انصراف از رشته‌های تعهدی

قبل از انتخاب پزشکی یا دندونپزشکی تعهدی، حتماً تمام قوانین و مقررات مربوط به این رشته‌ها رو بخونید و آگاهانه تصمیم بگیرید. نکته مهمی که در مورد این رشته‌ها وجود داره اینه که اگه دوره خدمتتون شروع شده باشه، به هیچ وجه نمی‌تونید انصراف بدید و مجبورید که دوره تعهد خدمتتون رو بگذرونید. امکان انصراف فقط برای دانشجوهای این رشته‌ها فراهمه که البته شرایط سختی داره و علاوه بر این، باید جریمه سنگینی رو هم پرداخت کنید! پس قبل از انتخاب، حتماً تمام جوانب رو بسنجید.

دوره خدمت پزشکی و دندان‌پزشکی تعهدی

همون‌طور که می‌دونید، فارغ‌التحصیل‌های رشته‌های پزشکی و دندون‌پزشکی باید بعد از اتمام تحصیلشون، ۲ سال رو در قالب طرح نیزوی انسانی در مناطق محروم خدمت کنن. این افراد بعد از اتمام دوره طرحشون، دیگه هیچ محدودیتی ندارن و می‌تونن مطب تأسیس کنن یا برای ادامه تحصیل، آزمون تخصص بدن. اما قوانین دوره خدمت در رشته‌های تعهدی کاملاً متفاوته. در رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی، دو نوع تعهد خدمت وجود داره:

  • تعهد ۳برابر خدمت: رشته‌های تعهد ۳برابر خدمت رشته‌هایی هستن که در اون‌ها، دانشجوها از اولین روز تحصیل حقوق دریافت می‌کنن و در آخر هم در ارگان و سازمانی که دولت مشخص می‌کنه، استخدام می‌شن و باید ۳برابر مدت زمان تحصیلشون خدمت کنن.
  • تعهد ۱/۵برابر خدمت: در این رشته‌ها، بر خلاف رشته‌های تعهد ۳برابر خدمت، دانشجوها حقوق دریافت نمی‌کنن. فارغ‌التحصیل‌های این رشته بعد از اتمام درسشون، استخدام دولت می‌شن و باید ۱/۵برابر زمان تحصیلشون در محلی که براشون معین شده، خدمت کنن.

شرایط تخصص در رشته‌های تعهدی

سؤال خیلی‌ از داوطلب‌های کنکور اینه که اگه رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی رو انتخاب کنن، بعد از اتمام دوره عمومی می‌تونن ادامه تحصیل بدن و تخصص بگیرن یا نه. قوانین مربوط به تخصص‌ در رشته‌های تعهدی هم مثل سایر ضوابط این رشته‌ها، با رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی متفاوته. در رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی تعهدی، فارغ‌التحصیل‌ها تا زمانی که نیمی از مدت زمان خدمتشون رو نگذرونده باشن، امکان ادامه تحصیل و شرکت در آزمون تخصص رو ندارن. اما بعد از این مدت زمان، می‌تونن برای گرفتن تخصصشون اقدام کنن.

سخن پایانی

رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی تعهدی مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن. از جمله مزایای این رشته اینه که قبولی در اون‌ها، نسبت به پزشکی و دندان‌پزشکی عادی راحت‌تره و داوطلب‌هایی که رتبه‌های خیلی خوبی ندارن هم می‌تونن در این رشته‌ها قبول بشن. علاوه بر این، تحصیل در این رشته‌ها رایگانه و هزینه تحصیل دانشجوها رو دولت پرداخت می‌کنه. بنابراین، برای افرادی که امکان مالی پرداخت هزینه‌های سنگین پزشکی و دندان‌پزشکی شهریه‌پرداز یا آزاد رو ندارن، مزیت مهمی به شمار می‌ره.

اما معایب این رشته‌ها اینه که دوره خدمتشون طولانیه و مدرک تحصیلی فارغ‌التحصیل‌ها تا زمان اتمام دوره خدمتشون بهشون تحویل داده نمی‌شه. امکان تأسیس مطب شخصی برای پزشک‌ها و دندان‌پزشک‌های تعهدی وجود نداره و باید به‌صورت استخدامی کار کنن. همون‌طور که گفتیم، عیب دیگه این رشته‌ها اینه که افراد تا وقتی که نیمی از دوره خدمتشون رو نگذرونده باشن، امکان تخصص‌گرفتن ندارن. بنابراین، اگه قراره رشته‌های تعهدی رو انتخاب کنید، حتماً مزایا و معایب این رشته‌ها رو سبک و سنگین کنید و آگاهانه و منطقی تصمیم بگیرید.