شکست در برنامه ریزی: چرا بهترین نقشه‌هایمان نقش بر آب می‌شوند؟

بررسی دلایل شکست در برنامه ریزی + راهکار حل مشکل
بررسی دلایل شکست در برنامه ریزی + راهکار حل مشکل

چند نفر از ما تا حالا این تجربه رو داشتیم: شب با کلی ذوق و شوق یه برنامه خفن برای فردا می‌ریزیم، ساعت‌ها رو مشخص می‌کنیم، کارها رو لیست می‌کنیم و با یه لبخند رضایت می‌خوابیم. اما فردا… انگار نه انگار! یهو به خودمون میایم و می‌بینیم نصف روز گذشته و ما هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم. اون برنامه دقیق و قشنگ، مثل یه کشتی کاغذی تو یه طوفان سهمگین، غرق شده و ما موندیم و یه عالمه عذاب وجدان و ناامیدی. این داستان “شکست در برنامه ریزی” قصه پرغصه خیلی از ماست. از دانش‌آموزی که می‌خواد برای کنکور بخونه گرفته تا کارمندی که کلی پروژه رو دستش مونده یا حتی کسی که می‌خواد یه رژیم غذایی ساده رو شروع کنه. انگار یه نیروی نامرئی وجود داره که نمی‌ذاره ما به برنامه‌هامون پایبند باشیم.

اما خبر خوب اینه که این نیرو نه نامرئیه و نه جادویی! این مشکل، دلایل کاملاً مشخص و قابل درکی داره. امروز قراره با هم مثل کارآگاه‌ها، رد این دلایل رو بگیریم، پیداشون کنیم و یاد بگیریم چطور از پسشون بربیایم. پس آماده باشید که پرونده شکست در برنامه ریزی رو یک بار برای همیشه ببندیم!


رفقا، قبل از اینکه دنبال راه‌حل بگردیم، باید بفهمیم اصلاً درد چیه. چرا شکست در برنامه ریزی اتفاق میفته؟ چرا برنامه‌ای که با این همه دقت چیدیم، به راحتی از هم می‌پاشه؟ بیایید دلایل رایج این شکست رو با هم مرور کنیم:

این اولین و شاید بزرگ‌ترین تله‌ایه که توش میفتیم. فرض کنید من تا دیروز به زور روزی دو ساعت درس می‌خوندم. بعد یهو جوگیر می‌شم و برای فردا یه برنامه ۱۲ ساعته می‌نویسم! یا مثلاً من که تا حالا وزنه سنگین‌تر از کیسه خرید بلند نکردم، بیام برنامه بذارم که فردا ۲۰۰ کیلو پرس سینه بزنم!

خب معلومه که این برنامه شکست می‌خوره. چرا؟ چون هدف ما نامشخص و غیرواقع‌بینانه است. ما داریم با یه ذهنیت ایده‌آل‌گرایانه، برای یه آدم واقعی با توانایی‌های محدود، برنامه می‌ریزیم. اینجاست که شخصیت ایده‌آل ما (همونی که صبح زود بیدار می‌شه، ۲۰ کیلومتر می‌دوه و فقط سبزیجات بخارپز می‌خوره) برای شخصیت واقعی ما (همونی که عاشق خوابه و ته دیگ سیب‌زمینی رو با هیچی عوض نمی‌کنه) تصمیم می‌گیره.

راه حل چیه؟ فرمول جادویی ما تو کیمیاگرخونه اینه: برنامه ریزی موفق = شخصیت واقعی + یک اپسیلون (مقدار کم) حرکت به سمت شخصیت ایده‌آل

یعنی اگر تا دیروز ۴ ساعت درس می‌خوندی، برای امروز برنامه ۴.۵ ساعته بریز. فردا بکنش ۵ ساعت. قدم‌های کوچیک و پیوسته بردار. اینطوری هم پیشرفت می‌کنی و هم از مسیر لذت می‌بری و دچار سرخوردگی نمی‌شی.

یه اشتباه رایج دیگه که در نهایت منجر به شکست در برنامه ریزی میشه، عدم اولویت‌بندی صحیحه. فرض کن فردا امتحان ریاضی داری و دو هفته دیگه هم آزمون آزمایشی. تو به جای اینکه بچسبی به ریاضی، میشینی درسی رو می‌خونی که سه هفته دیگه تو آزمون میاد! بعد نتیجه امتحان فردا رو که می‌بینی، ناامید می‌شی و این ناامیدی مثل ویروس به کل برنامه‌ریزی‌های آینده‌ات سرایت می‌کنه. در ادامه مقاله، با یه ابزار فوق‌العاده به اسم “ماتریس آیزنهاور” آشنا می‌شیم که این مشکل رو برای همیشه حل می‌کنه.

بعضی‌ها اونقدر درگیر جزئیات می‌شن که برنامه‌شون بیشتر شبیه به دفترچه راهنمای یه ربات پیشرفته است تا برنامه زندگی یه انسان!

  • ۷:۰۰ بیداری
  • ۷:۰۱ تا ۷:۰۴ دستشویی
  • ۷:۰۴ تا ۷:۱۰ صبحانه

رفیق من، ما آدمیم! احساسات داریم، خسته می‌شیم، ممکنه یه تلفن غیرمنتظره داشته باشیم، یا اصلاً دلمون بخواد ۵ دقیقه بیشتر زیر دوش آب گرم بمونیم. این مدل برنامه‌ ریزی‌های بیش از حد دقیق، فقط و فقط اضطراب ایجاد می‌کنه. با اولین ناهماهنگی کوچیک، حس می‌کنی کل برنامه به هم ریخته و انگیزه‌ات رو از دست می‌دی.

راه حل چیه؟ حتماً و حتماً در برنامه‌تون “زمان‌های شناور” قرار بدید. مثلاً یک باکس ۱.۵ ساعته خالی در طول روز. اگه طبق برنامه پیش رفته بودی، این زمان می‌شه پاداش تو و می‌تونی استراحت کنی. اگه جایی از برنامه عقب مونده بودی، این زمان فرصتی برای جبرانه. این انعطاف‌ پذیری، استرس رو کم می‌کنه و برنامه رو قابل اجرا می‌کنه.

بذارید یه چیزی رو صادقانه بگم: بهترین مشاور دنیا هم که براتون برنامه بنویسه، تا وقتی خودتون مسئولیت‌پذیر نباشید، هیچ اتفاقی نمیفته و قطعا برنامه ریزی شکست میخوره. این فقط مختص درس خوندن نیست؛ تو رژیم گرفتن، ورزش کردن، و هر کار دیگه‌ای هم همینه.

مسئولیت‌ پذیری از کجا میاد؟ از “هدف”. وقتی تو بدونی چرا باید سختی حل کردن ۱۰۰ تا مسئله ریاضی رو به جون بخری، دیگه انجام دادنش عذاب‌آور نیست. چون می‌دونی این سختی، پلی هست برای رسیدن به اون دانشگاه، اون شغل، و اون شخصیتی که آرزوش رو داری. اگه هدفت برات شفاف و ارزشمند باشه، تعهد و انضباط خود به خود به وجود میاد.

این یکی خیلی زیرپوستی و خطرناکه. کمال‌گرایی افراطی میگه: “یا همه چیز باید بی‌نقص باشه، یا اصلاً انجامش نمی‌دم!”. مثلاً میگی من باید رأس ساعت ۵:۰۰ فیزیک خوندن رو شروع کنم. یه نگاه به ساعت میندازی و می‌بینی ۵:۰۳ دقیقه‌ست. با خودت میگی: “اِه، رُند نیست که! پس بذارم ۵:۳۰ شروع می‌کنم”. این ۲۷ دقیقه به همین راحتی هدر رفت! و به همین راحتی کمالگرایی باعث شکست در برنامه ریزی شما میشه.

اینجاست که کمال‌ گرایی با یه پدیده دیگه به اسم “بدل‌ پوشی ذهنی” دست به یکی می‌کنه. بدل‌ پوشی ذهنی یعنی مغز ما دنبال یه دلیل ظاهراً منطقی برای تنبلی می‌گرده. مغز هیچوقت نمیاد صاف تو چشمات نگاه کنه و بگه “من تنبلم!”. نه! میاد یه بهانه شیک و روشنفکرانه پیدا می‌کنه:

  • “معلم ما خوب درس نمی‌ده، پس من چطوری بخونم؟”
  • “این کتاب کمک‌درسی که دارم کامل نیست، باید برم یه بهترش رو پیدا کنم.”
  • “امروز حال روحیم خوب نیست، بازدهی ندارم، بهتره از شنبه با انرژی شروع کنم.”

رفیق، اینا همش بهونه‌ست! مغز ما مثل یه دانش‌آموز شیطونه که هر دفعه با یه قیافه جدید میاد سر کلاس و یه بهانه جدید برای شلوغ کردن میاره. الان که این رو فهمیدی، دیگه این تنبلی “ناآگاهانه” نیست، بلکه “آگاهانه” شده. پس دفعه بعد که خواستی ساعت رو رُند کنی، به خودت بگو: “آها! مچتو گرفتم بدل‌پوش ذهنی! همین الان شروع می‌کنم، حتی اگه ۲۴ دقیقه بیشتر وقت نداشته باشم.” اون ۲۴ دقیقه خیلی بهتر از هیچیه!


خب، حالا که دلایل شکست رو کالبدشکافی کردیم، وقتشه که آستین‌ها رو بالا بزنیم و یاد بگیریم چطور یه برنامه‌ریزی درست و حسابی برای کنکور انجام بدیم. این چندتا تکنیک، عصای دست شما تو مسیر موفقیت خواهد بود.

این ماتریس یه ابزار فوق‌العاده ساده و قدرتمنده که کارها رو بر اساس دو معیار دسته‌بندی می‌کنه: فوریت و اهمیت (یا ضرورت). بیایید با هم این جدول رو پر کنیم:

فوریغیرفوری
مهم (ضروری)ناحیه ۱: انجام بده! (Do It Now)
• کارهای بحرانی و با ضرب‌الاجل
• مثال: انجام ثبت‌نام کنکور که فردا مهلتش تمام می‌شود، مطالعه برای امتحان فردا.
ناحیه ۲: برنامه‌ریزی کن! (Schedule It)
• کارهای مهم برای رسیدن به اهداف بلندمدت
• مثال: برنامه‌ریزی برای مطالعه یک فصل مهم برای آزمون دو هفته دیگر، خریدن کتابی که لازم دارید.
غیرمهم (غیرضروری)ناحیه ۳: واگذار کن! (Delegate It)
• کارهایی که باید انجام شوند ولی نیازی به حضور مستقیم شما ندارند.
• مثال: گرفتن کپی از جزوه، سپردن خرید خانه به یکی از اعضای خانواده.
ناحیه ۴: حذف کن! (Eliminate It)
• کارهای وقت‌گیر و بی‌فایده
• مثال: چک کردن بی‌هدف شبکه‌های اجتماعی، گپ زدن‌های غیرضروری با دوستان در زمان مطالعه.

چطور ازش استفاده کنیم؟
قبل از شروع روز، لیست کارهاتون رو بنویسید و هر کدوم رو در یکی از این چهار خونه قرار بدید.

  • کارهای ناحیه ۱ رو باید بلافاصله انجام بدید.
  • کارهای ناحیه ۲ قلب تپنده موفقیت شماست. باید براشون در برنامه‌تون زمان مشخصی تعیین کنید.
  • کارهای ناحیه ۳ رو اگه می‌تونید به کس دیگه‌ای بسپارید (برون‌ سپاری کنید). مثلاً از پدر یا مادرتون بخواید یه کتاب رو براتون تهیه کنن تا تمرکز شما به هم نریزه.
  • کارهای ناحیه ۴ رو با بی‌رحمی تمام حذف کنید! اینها دزدهای زمان شما هستند.

گاهی وقت‌ها حجم یه کار اونقدر بزرگه که اصلاً جرئت نمی‌کنیم شروعش کنیم. “خوندن کل زیست دوازدهم” یه هدف ترسناکه! این مثل اینه که بخوایم یه برج بسازیم. به جای فکر کردن به کل برج، روی اولین قدم تمرکز کن: کندن یه چاله کوچیک!

یعنی به جای “خوندن کل زیست”، برای خودت یه تسک کوچیک تعریف کن: “خوندن ۵ صفحه از گفتار اول فصل یک”. وقتی این کار کوچیک رو انجام دادی، یه تیک می‌زنی و حس رضایت فوق‌العاده‌ای بهت دست می‌ده. این حس خوب، انگیزه لازم برای برداشتن قدم بعدی رو بهت می‌ده. پله پله جلو برو. امروز یه چاله، فردا میلگردگذاری، پس‌فردا بتن‌ریزی… به خودت که میای می‌بینی برج ساخته شده! و دقیقا به هدفی که توی برنامه ریزی مشخص کرده بودی میرسی.

قانون ۵ دقیقه: اگر شروع کردن کاری برات خیلی سخته، به خودت بگو: “فقط ۵ دقیقه انجامش می‌دم!”. خودت رو مجبور کن که فقط ۵ دقیقه تحمل کنی. در اکثر موارد، بعد از گذشت اون ۵ دقیقه، سختی اولیه از بین میره و راحت‌تر می‌تونی ادامه بدی.

یه دفترچه بردار و اسمش رو بذار “دفترچه تجربیات”. آخر هر هفته، برگرد و به برنامه‌ات نگاه کن. به جای اینکه خودت رو سرزنش کنی (“خاک بر سرت! بازم گند زدی!”)، رویکردت تحلیلی باشه. از خودت بپرس:

  • “چرا نتونستم به این بخش از برنامه برسم؟”
  • “آیا به خاطر این بود که نتونستم به دوستم نه بگم و باهاش رفتم بیرون؟”
  • “آیا به خاطر این بود که هر وقت تو خونه تنها می‌شم، میرم سراغ پلی‌استیشن؟”
  • “آیا به خاطر تماس تلفنی با اون دوستی بود که همیشه انرژی منفی می‌ده و ناامیدم می‌کنه؟”

دلایلی رو که باعث شکست در برنامه ریزی تو شدن شناسایی کن. حالا که مشکل رو شناختی، می‌تونی براش راه‌حل پیدا کنی. مثلاً: “از این به بعد، بلافاصله بعد از آزمون قلم‌چی، بازی نمی‌کنم چون کنترلش از دستم خارج می‌شه.” یا “وقتی دارم درس می‌خونم، گوشی رو سایلنت می‌کنم و از خودم دور نگه می‌دارم.”

نوشتن، معجزه می‌کنه! وقتی برنامه‌ات رو مکتوب می‌کنی، همه‌چیز شفاف‌تر می‌شه. ما در کیمیاگرخونه همیشه به بچه‌ها دفتر برنامه‌ریزی رو پیشنهاد می‌دیم. وقتی آخر هفته برمی‌گردی و می‌بینی کجاها زمان از دست دادی، راحت‌تر می‌تونی دلایلش رو پیدا کنی.

علاوه بر دفتر، کلی اپلیکیشن و ابزار دیجیتال هم وجود داره که می‌تونه بهت کمک کنه. (ما در یک محتوای جداگانه در کیمیاگرخونه، بهترین ابزارهای برنامه‌ریزی رو بهتون معرفی کردیم). از این ابزارها استفاده کنید تا مسیر براتون هموارتر بشه.


رفقای عزیزم، شکست در برنامه ریزی یک اتفاقه، نه یک تقدیر. این یه مهارته که مثل هر مهارت دیگه‌ای، با تمرین و تکرار به دست میاد. انتظار نداشته باشید که از فردا بتونید یک برنامه صددرصد بی‌نقص رو اجرا کنید. قطعاً باز هم شکست می‌خورید، اما تفاوت از این به بعد اینه که شما می‌دونید چرا شکست خوردید و چطور باید دفعه بعد بهتر عمل کنید.

به خودتون سخت نگیرید، با خودتون مهربون باشید، از قدم‌های کوچیک شروع کنید و هر موفقیت کوچکی رو جشن بگیرید. یادتون باشه که برنامه‌ریزی ابزاری برای رسیدن به آرامش و موفقیته، نه وسیله‌ای برای شکنجه و اضطراب.

ما در کیمیاگرخونه کنارتون هستیم تا در این مسیر به شما کمک کنیم. هر جا احساس کردید به بن‌بست خوردید، درها و قلب ما به روی شما بازه. حالا بلند شید، یه کاغذ و قلم بردارید و با همین نکاتی که یاد گرفتید، یه برنامه کوچیک و قابل اجرا برای بقیه امروزتون بنویسید. اولین قدم رو همین الان بردارید! راستی هر سوالی داشتید کافیه برامون کامنت بذارید.

محمدحسین جدیدی نژاد متولد 1369 است. وی رتبه 22 کنکور سراسری و 46 کارشناسی ارشد است. مدال نقره المپیاد فیزیک دانشجویی و تندیس طلای جشنواره جوان خوارزمی را دارد. وی از سال 1388 فعالیت های خود را به عنوان مشاور آغاز کرد. از ابتدا توانست در کنار دانش آموزان سمپادی تجربیاتی کسب کند و بعد به دلیل علاقه شخصی خود در استفاده از تکنولوژی های روز دنیا برای دستیابی به فرآیندهای مشاوره ای بهینه تر به بازدید برترین مدارس جهان رفت. وی در کارنامه خود بیش از 350 ساعت برنامه تصویری آموزشی در شبکه های تلویزیونی و اپلیکیشن خویشاوره دارد. از حدود 1391 بنیاد دانش بنیان کیمیاگر را تاسیس کرد. تئوری های آموزشی او در سال 2015 به عنوان برترین مغزافزار هوشمند برای هدایت دانش آموزان نخبه توسط دانشگاه تورنتوِ کانادا مورد ستایش قرار گرفت و لوح افتخار را از آنِ خود کرد. وی از سال 2012 به عنوان نویسنده رسمی و عضو هیئت تحریریه مجله موفقیت دانشگاه سوربن به نام succès Shavaleh شوالیه موفقیت در کنار افرادی مانند مالکوم گلدول، تینا سیلیگ، کارول دوک و… در مقالاتی علمی دستاوردها و تئوری های خود را تحت عنوان نخبه پروری منتشر میکند و همواره مورد استقبال ژورنالیست های موفقیت جهانی بوده است.جدیدی نژاد تمایل به گذراندن دوره های آموزشی تحت نظارت اساتید برتر علاقه بسیار زیادی دارد. وی یکی از سه فارغ التحصیل (از بین 217 نفر شرکت کننده اولیه کارگاه) دوره مشاوره پیشرفته دانشگاه سوربن پاریس است و از دید پروفسور انجل لی –مدرس کارگاه- لوح افتخار به واسطه طراح نظام آموزشی پیشنهادی -پایان نامه ارائه در کارگاه- دریافت نمود.وی افتخار خود را تربیت دانش آموزان نخبه ای می داند که در بدو ورود به بنیاد دانش بنیان کیمیاگر دارای معدل یا تراز خاص نبودند و نظام آموزشی همه جانبه بنیاد کیمیاگر استعداد درونی آنها را شکوفا کرده. وی شعار بنیاد را: «در فرآیند بی رحمانه کنکور درس بخوانید ولی له نشوید» قرار داده و دانش آموزان بنیاد کیمیاگر را مانند خانه خود می دانند.عناوین و افتخارات علمی-پژوهشی:رتبه اول کشوری. جشنواه جوان خوارزمی. یازدهمین دوره. گروه ادبیات و زبان فارسی. مجموعه داستان: «من…تو…او…». 1388.ارائه مقاله: «بررسی شکاف نسلی در نمایشنامه خانه برنارد آلبا اثر فردریکو گارسیا لورکا بر اساس نظریه تضاد نسلی پیر بوردیو». پنجمین کنفرانس بین المللی «SELICUP». اکتبر 2012. اسپانیا[1].دریافت لوح افتخار پژوهشی از وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش . 1388.مدال نقره المپیاد جهانی فیزیک دانشجویی، اتریش، 2009عضویت در بنیاد ملّی نخبگان به دلیل انتشار چندین مقاله پژوهشی بین المللی.دریافت لوح افتخار دانشگاه ملّی تورنتو، جهت: طراحی اولین مغزافزار تحلیل داده های آموزشی[2] دانش آموزان-خویشاوره-،شماره ثبت 517952. 26 سپتامبر 2016.داور جشنواره جوان خوارزمی. (1393). تهران: پژوهشسرای جوان منطقه۲: اردیبهشت ماه.دریافت نشان استاد کارگاه تربیت مربی. (1393). «کارگاهِ راهبردها و ابزارهای تربیت دانش آموز نخبه: کارگاه آموزشِی برای دبیران مدارس نمونه تهران». تهران: با همکاری موسسه تبیان و موسسه تحقیقاتِ تعلیم و تربیت برهان: 17 مهرماه 1393دریافت تقدیرنامه: بنیاد بین المللی نوبل. به عنوان مدیر بنیاد خیریه دانش بنیان تیک. جهت: راه اندازی و استفاده از روش های تحلیل نوین اطلاعات آموزشی مبتنی بر نرم افزارهای هوشمند. شماره ثبت QMS08-2016/00043 . 7 آگوست 2016.طراحی و ساخت نرم افزار تولید فیلم های نسل چهارم آموزشی[3]: تیک بورد[4].موسس و مدیر بنیاد خیریه دانش بنیان تیک. مشاوره تخصصی کنکور دانش آموزان مبتنی بر خویشاوره. 1390 تا کنون[5].مقالات و مصاحبه های منتشر شده:انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین و رحیمی، فاطمه. «نکند ویتسک زلزله فرهنگی باشد: پژوهشی تطبیقی پیرامون ترجمه و اجرای ویتسک اثر گئورگ بوشنر». تهران: نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره165:خردادماه 1392.انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین. «بررسی جنبه های شخصیتی آژاکس در نمایشنامه ای به همین نام اثر سوفوکلس بر اساس آرای باقی مانده از سوفسطائیان: پروتاگوراس». تهران: نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره171:تیرماه ماه 1395.عضو هیئت تحریریه: انتشار مقاله آموزشِ دانش آموزان: نگارش مدخل «عالیجناب تفکر» در شماره های 1 تا 8، تهران: مجله رشد جوان آموزش و پرورش. از شماره 321 تا 329. مهرماه 1393 تا خردادماه 1393.سخنرانی: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1393). «تحدید: الگوی جهش». تهران: نشست چهارسوق [نشر ایده های تعلیم و تربیت].مصاحبه: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1391). «بهمن چگونه شکل می گیرد؟ : مصاحبه با محمدحسین جدیدی نژاد پیرامون وضعیت نظام آموزشی ادبیات در ایران». تهران: دوره جدید: شماره 21: دوشنبه 4 دی ماه 1391: صفحه 37مصاحبه: جدیدی نژاد، محمدحسین. (1393). «دلالی برای فرار مغزها:دلالان هم از اختراعات دانش آموزی سود می­برند و هم زمینه مهاجرت آنها به کشورهای خارجی را فراهم می­کنند». مصاحبه گیرنده: مریم خباز. تهران: روزنامه جام جم. شماره 4058: شنبه 8 شهریور 1393: صفحه ۲۰در دست انتشار: ترجمه کتاب The Elements (خودشکوفایی) از سر کِن رابینسون[6]. نشر نی. در انتظار مجوز ارشاد.انتشار مقاله پژوهشی: جدیدی نژاد، محمدحسین. مطالعه نظریه ترجمه «مبدا-گرایی» آنتوان برمن: نقدی کلی بر ترجمه نمایشنامه ها به زبان فارسی. نشریه علمی-پژوهشی نمایش. شماره 174: تیرماه۱۳۹۴عضو هیئت تحریریه: انتشار مقاله آموزشِ نحوه تفکر خلاق در رتبه های برتر کنکور: نگارش مدخل «فکر فراوانم آرزوست!» در شماره های 1 تا 8، تهران: مجله رشد جوان آموزش و پرورش. از شماره 330 تا 338. مهرماه 139۴ تا خردادماه 139۴.و…عناوین و افتخارات ورزشی:قهرمانی کشور. رتبه اول. مسابقات ملّی دو و میدانی نوجوانان ایران. سنندج: 1385قهرمانی کشور. رتبه اول. مسابقات ملّی دو و میدانی نوجوانان ایران. ساری: 1386سوابق کاری:سمت های کاری:معاونت علمی و توسعه چهارسوق (نشر ایده های تعلیم و تربیت)- www.chaharsoogh.irمشاور و برنامه ­ریزمعلمطراح نظام آموزشیبرگزاری دوره های آموزشی برای معلمان مدارس نمونه تهران تحت عنوان: «دانش افزایی دبیران: آموزش تئوری های مسئله محوری جهت ترکیب هوشمندانه آموزش و پژوهش جهت تحقق تربیت دانش آموزان نخبه»:تزکیه، مجتمع آموزشی دخترانه، منطقه۲ تهران، تیر و مردادماه 1393فرزانگان۱ (سمپاد)، دبیرستان دخترانه(دوره دوم)، منطقه۶ تهران، مهر و آبان­ماه 1393امام صادق(ع)، مجتمع آموزشی دخترانه، منطقه۲ تهران، مهرماه و آبان­ماه 1393فرزانگان۱ (سمپاد)، دبیرستان دخترانه (دوره اول و دوم)، تهران، دی ماه 1393و … [این دوره به صورت کارگاه­هایی تحت عنوان «راهبردها و ابزراهای تربیت دانش آموز نخبه» برای دبیران و مسئولین پژوهشی مدارس نمونه تهران برگزار گردید].برگزاری سمینارهای آموزشی «تربیت نخبگان و رتبه های برتر» برای مدیران و معاونین آموزشی مدارس:پژوهشسرای جوان منطقه2، تهران: 1392پژوهشسرای جوان منطقه۲، تهران: 1393پژوهشسرای آفرینش منطقه۴، تهران: 1393پژوهشسرای دکتر کاظمی آشتیانی منطقه۶، تهران: 1393و…دبیر علمی و برگزار کننده جشنواره:دبیر علمی و توسعه ششمین نشست ملی «نقش بهره گیری از تکنولوژی و فضای مجازی در آموزش جهت تربیت نخبگان درسی»، تهران: دانشگاه فرهنگیان (نسیبه): اسفند 1393.دبیر علمی و موسس «جشنواره ایده های برتر»، تهران: مناطق2و4و6: 1393تا1395