پشت کنکور موندن در رشته تجربی

پشت کنکور موندن در رشته تجربی

همون‌طور که می‌دونید، گروه تجربی پرداوطلب‌ترین گروه در کنکور سراسریه. تعداد قابل‌ توجهی از داوطلب‌های این گروه، هدفشون قبولی در رشته‌های تاپ از جمله پزشکی، دندانپزشکی و داروسازیه. به همین دلیل، تعداد زیادی از دانش‌آموزهای تجربی که سال اول نمی‌تونن در رشته‌های مورد نظرشون قبول بشن، تصمیم می‌گیرن که پشت کنکور بمونن و یک سالِ دیگه درس بخونن. در این حالت میتونن شانسشون رو برای ورود به رشته‌ مورد علاقه‌شون دوباره امتحان کنن. در این مقاله از کیمیاگرخونه، می‌خوایم درباره‌ی این موضوع صحبت کنیم که پشت کنکور موندن در رشته تجربی کار درستیه و ارزشش رو داره یا نه. پس اگه تو هم تردید داری و نمی‌دونی بهتره پشت کنکور بمونی یا نه، این مقاله رو از دست نده!

مزایا و معایب پشت کنکور موندن در رشته تجربی

قبل از هر چیز، باید درباره‌ این موضوع صحبت کنیم که مزایا و معایب پشت کنکور تجربی چیه.

زمان بیش‌تر برای مطالعه در سال پشت کنکور

اولین مزیت مهمی که وجود داره اینه که در سال پشت کنکور، شما مدرسه نمی‌رید. بنابراین، قرار نیست تکالیف درسی و امتحانات کلاسی، میان‌‌ترم و پایان‌ترم داشته باشید. پس نسبت به سال گذشته، زمان بسیار بیش‌تری در اختیار دارید که درس بخونید و برای کنکور آماده بشید. با یک حساب سرانگشتی می‌شه گفت در سال پشت کنکور، زمان شما برای مطالعه، تقریباً دو برابرِ دانش‌آموزهای دوازدهمیه که باید برن مدرسه‌.

دید منطقی‌تر و استرس کم‌تر پشت‌ کنکوری‌ها

دومین مزیت پشت کنکور موندن اینه که شما دید عقلانی‌تر و منطقی‌تری نسبت به کنکور پیدا می‌کنید. چون یک بار در کنکور شرکت کردید و با چم و خم کار آشنایید. علاوه بر این، استرس‌ها و هیجانات کم‌تری هم نسبت به دانش‌آموزهای دوازدهمی که بار اولشونه که کنکور می‌دن دارید.

تنهایی پشت‌ کنکوری‌ها

اما بریم سراغ معایب پشت کنکور موندن. مهم‌ترین عیب این مسئله اینه که شما تنهایید! گرچه مدرسه‌رفتن زمان زیادی از دانش‌آموزها می‌گیره، اما مزیتش اینه که به حفظ روحیه‌‌شون کمک می‌کنه. معاشرت با دوست‌ها و همکلاسی‌ها باعث می‌شه افکار منفی که در سال کنکور سراغ خیلی‌ها میاد کم‌رنگ‌تر بشه و بچه‌ها حال بهتری داشته باشن. اما بچه‌های پشت‌کنکوری که مدرسه نمی‌رن، از چنین موهبتی محرومن و به همین دلیل، بیش‌تر مستعد افسردگی و افکار منفی هستن.

توصیه‌ همیشگی ما به پشت‌ کنکوری‌ها اینه که برای بهترشدن حالشون، حتماً به‌ صورت منظم ورزش کنن. چون ورزش باعث شادابی و نشاط می‌شه و با ترشح هورمون‌های مختلف از جمله دوپامین، به جلوگیری از افسردگی در سال کنکور کمک ویژه‌ای می‌کنه. ما در کیمیاگرخونه، در محتوای جداگانه‌ای درباره مقابله با افکار منفی در سال کنکور، به طور مفصل صحبت کردیم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً بهش سر بزنید چون حسابی می‌تونه براتون مفید باشه.

پشت کنکور تجربی بمونم یا نه؟

رشته‌های گروه تجربی رو به طور کلی می‌تونیم به دو دسته تقسیم کنیم:

  • رشته‌هایی که محدودیت درآمد دارن
  • رشته‌هایی که آزادی درآمد دارن

منظور از رشته‌هایی که آزادی درآمد دارن، رشته‌هاییه که سقف درآمد ثابت و مشخصی ندارن و شما می‌تونید با کسب مهارت و تجربه، درآمدتون رو در این رشته‌ها و مشاغل افزایش بدید. مثل پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، فیزیوتراپی، بینایی‌سنجی، کاردرمانی و… . در حالی که در رشته‌هایی که محدودیت درآمد دارن، چنین امکانی وجود نداره. در این حوزه ها معمولاً افراد شاغل، نمی‌تونن درآمدشون رو بیش‌تر از یک حد معینی افزایش بدن. اگه قراره پشت کنکور بمونید، پیشنهاد ما اینه که هدفتون رو روی قبولی در رشته‌هایی که آزادی درآمدی دارن قرار بدید.

خیلی از دانش‌آموزها بعد از این‌که انتخاب رشته می‌کنن و نتایج نهایی مشخص می‌شه، نمی‌دونن که بهتره در رشته‌ قبولی‌شون ثبت‌نام کنن یا پشت کنکور بمونن و شانسشون رو دوباره امتحان کنن. اگه نظر ما رو بخواید، باید بگیم که اگه در یکی از رشته‌های کارآمد و خوب تجربی قبول شدید و بهش علاقه دارید، بهتره که در همون رشته ثبت‌نام کنید و پشت کنکور نمونید. مثلاً اگه در رشته فیزیوتراپی قبول شدید و با این رشته مشکل خاصی ندارید، اما هدف اصلی‌تون قبولی در رشته داروسازی بوده، توصیه می‌کنیم که در رشته فیزیوتراپی ثبت‌نام کنید و پشت کنکور نمونید. اما اگه رشته‌ای که در اون قبول شدید رو به هیچ وجه دوست ندارید و جزو رشته‌های کارآمد و با درآمد بالا هم نیست، پیشنهاد می‌کنیم حتماً یک سال پشت کنکور بمونید و این بار تلاشتون رو بیش‌تر کنید.

چند درصد از پشت‌ کنکوری‌های تجربی موفق می‌شن؟

بر اساس آمار سازمان سنجش، فقط ۱۰ درصد از داوطلب‌هایی که پشت کنکور می‌مونن موفق می‌شن و رتبه‌شون نسبت به سال گذشته بهتر می‌شه. اما این آمار نباید شما رو بترسونه و نگران کنه. چون تعداد قابل‌توجهی از افرادی که پشت کنکور می‌مونن، اصلاً درس نمی‌خونن و بنابراین، سیاهی‌لشکر کنکور به شمار می‌رن که فقط آمار رو زیاد می‌کنن! نکته دومی که وجود داره اینه که تعداد زیادی از پشت‌کنکوری‌‌ها وقتی برای کنکور درس می‌خونن، همون عادات نادرست سال گذشته رو ادامه می‌دن و اشتباهاتشون رو اصلاح نمی‌کنن. وقتی مسیری رو یک بار طی کنیم و به نتیجه مطلوب نرسیم، قطعاً بار دوم هم به نتیجه نمی‌رسیم!

از نظر ما، کسی که پشت کنکور بمونه و عادت‌های غلط مطالعاتی گذشته‌ رو اصلاح کنه، به اندازه کافی تلاش کنه و استمرار داشته باشه، قطعاً می‌تونه نتیجه بهتری بگیره و به هدفی که داره برسه. شاهد این ادعا دانش‌آموزهای زیادی هستن که طی سال‌ها فعالیتمون باهاشون کار کردیم و دیدیم که تونستن در سال پشت کنکور چقدر قوی و موفق عمل کنن. از جمله امین نادری که رتبه ۴۷۰۰۰ کنکور بود اما یک سال پشت کنکور موند و تونست رتبه ۵۱۰ رو کسب کنه. اگه به سایت دیوار افتخارات کیمیاگرخونه سر بزنید، می‌تونید لیست پشت‌کنکوری‌هایی که تونستن رتبه برتر بشن رو ببینید و مطمئن بشید که نتیجه‌ عالی گرفتن در سال پشت کنکور هم شدنیه.

سخن پایانی

در این مطلب، به طور ویژه درباره‌ی پشت کنکور موندن در رشته تجربی صحبت کردیم و نکاتی که لازم بود بدونید رو توضیح دادیم. پیشنهاد می‌کنیم که به محتوای «پشت کنکور بمونم یا نه» در کیمیاگرخونه هم سر بزنید چون در این مقاله هم نکاتی رو درباره پشت‌ کنکور موندن گفتیم که حسابی به دردتون می‌خوره.

فراموش نکنید که اگه به رشته‌ای که قبول شدید هیچ علاقه‌ای ندارید، حتماً پشت کنکور بمونید و این بار با اصلاح اشتباهات گذشته، مسیر علمی و اصولی مطالعه رو در پیش بگیرید. اگه در رشته‌ای که بهش علاقه ندارید و بازار کار خوبی هم نداره ثبت‌نام کنید، احتمالاً چند سال بعد پشیمون می‌شید و تغییر مسیر می‌دید. در حالی که چند سال از بهترین و مفیدترین دوران عمرتون رو در حوزه‌ای هدر دادید که هیچ فایده‌ای براتون نداشته.