سلام به همه کیمیاگرخونهایهای عزیز! امروز قراره با هم یکی از پر سر و صداترین آزمونهای آزمایشی چند سال اخیر، یعنی آزمون آزمایشی ماز رو بذاریم زیر ذرهبین. خیلی از شماها پیام میدین و میپرسین که «آقا! آزمون ماز خوبه؟ ثبت نام کنم؟»، «فرقش با قلم چی چیه؟»، «به درد من میخوره یا نه؟».
ما اینجاییم که یک بار برای همیشه به تمام این سوالها جواب بدیم. قراره خیلی رک و بیپرده، مثل همیشه، مزایا و معایب آزمون آزمایشی ماز رو براتون بشکافیم تا خودتون بتونید بهترین تصمیم رو برای مسیر موفقیتتون بگیرید. پس با ما همراه باشید تا یه تحلیل کامل و جامع از این آزمون داشته باشیم.
داستان ماز: از یک درس تا یک پکیج کامل!
شاید باورتون نشه ولی ماز هم مثل خیلی از استارتاپهای بزرگ، کارش رو خیلی کوچیک شروع کرد. روزای اول، ماز فقط با درس زیستشناسی شناخته میشد. کم کم که گذشت و کارشون گرفت، شروع کردن به اضافه کردن بقیه درسهای رشته تجربی و بعد از یه مدت، برای همون درسا کلاس آنلاین هم گذاشتن. الان که من و شما داریم با هم صحبت میکنیم، ماز برای هر سه رشته تجربی، ریاضی و انسانی یه پکیج کامل از آزمون، کلاس، جزوه و کلی خدمات دیگه رو ارائه میده. اما سوال اصلی اینجاست: آیا این آزمون واقعاً به درد ما میخوره؟
ویژگیهای مثبت آزمون آزمایشی ماز: چرا ماز را انتخاب کنیم؟
بذارید اول از خوبیهاش شروع کنیم. هر موسسهای یه سری نقاط قوت داره که باعث میشه دانشآموزا جذبش بشن. نقاط قوت اصلی ماز ایناست:
۱. برگزاری آنلاین و امنیت نسبتاً بالا
اولین و مشخصترین ویژگی آزمون آزمایشی ماز، آنلاین بودنشه. این آنلاین بودن یه سری مزایا داره. مثلاً دردسرهای رفت و آمد به حوزه امتحانی رو ندارید. اما مهمترین مزیتی که خود ماز روش خیلی مانور میده، بحث کاهش تقلبه.
ببینید رفقا، بیاید با هم صادق باشیم. وقتی یه آزمون مثل آزمون آزمایشی قلم چی قراره حضوری برگزار بشه، سوالات باید چاپ بشن، به انتشارات برن، بستهبندی بشن، به نمایندگی شهرها ارسال بشن و از اونجا برن به حوزههای امتحانی. تو این پروسه طولانی، احتمال لو رفتن سوالات، هرچند کم، اما وجود داره. در آزمون آنلاین این فرایند حذف میشه و امنیت بالاتر میره.
یک نکته مهم: دقت کنید گفتم کاهش تقلب، نه حذف کامل تقلب! بعضی وقتها تو تبلیغاتشون میشنویم که «تقلب رو به صفر رسوندیم». این حرف دقیق نیست. من به اندازه موهای سرم دانشآموز خوب و درسخون میشناسم که بهم گفته: «امروز پول گرفتم جای دوستم آزمون دادم!». این نوع تقلب رو هیچ سیستمی نمیتونه کنترل کنه. پس حواستون باشه که جامعه آماری ماز، با وجود امنیت بالاتر، صد در صد واقعی نیست. اما در مقایسه با آزمونهای حضوری، میشه گفت تقلب به شکل سازمان یافته در اون کمتره.
۲. هزینه بسیار مناسب و مقرونبهصرفه
این یکی از بزرگترین برگهای برنده مازه. وقتی آزمون چاپ نمیشه، حوزه برگزاری وجود نداره، مراقب و کلی هزینههای جانبی حذف میشه، طبیعیه که قیمت نهایی برای شما خیلی پایینتر بیاد. هزینه آزمون آزمایشی ماز به قدری مناسبه که شما با پولی که فقط برای ثبت نام آزمونهای یک موسسه دیگه میپردازید، میتونید در ماز کل پکیج سالانه آزمون، کلاسها، جزوات، همایشهای جمع بندی و حتی پکیج امتحانات نهایی رو ثبت نام کنید! این ویژگی برای دانشآموزایی که محدودیت مالی دارن، یک مزیت فوقالعاده محسوب میشه.
۳. پاسخنامه تشریحی: کامل، دقیق و آموزشی!
اینجا جاییه که ماز واقعاً میدرخشه! به جرئت میتونم بگم شاید ۹۰ درصد توان و قدرت آزمون آزمایشی ماز توی پاسخنامههای تشریحیش خلاصه میشه. وقتی شما آزمون رو تموم میکنید و پاسخنامه رو باز میکنید، انگار یه کتاب کمکآموزشی جلوتونه!
- توضیحات کامل: هر سوال رو از صفر تا صد توضیح داده.
- بررسی همه گزینهها: دلیل درستی گزینه صحیح و غلط بودن بقیه گزینهها رو کامل شرح داده.
- نکات ترکیبی و مشاورهای: نکات مهم سوال رو جدا کرده و حتی گاهی اوقات نکات ترکیبی با فصلهای دیگه رو هم یادآوری میکنه.
- درسنامه در دل پاسخنامه: برای بچههایی که پایه ضعیفتری دارن یا نیاز دارن مفاهیم براشون کامل توضیح داده بشه، این پاسخنامهها حکم یک کلاس درس رو داره.
واقعاً از این نظر، پاسخنامه ماز یکی از بهترینها در بین تمام موسسات کنکوریه.
۴. مطابقت سوالات با کنکور سراسری
خیلیها میپرسن سوالات ماز چقدر شبیه کنکوره؟ ببینید رفقا، سطح شباهت سوالات آزمون آزمایشی ماز با کنکور، در حد و اندازههای رقیب اصلیش یعنی قلمچیه. چیز عجیب و غریبی نیست. چرا؟ چون تو هر درسی ما یه سری سوالات تیپیکال و استاندارد داریم که پای ثابت همه آزمونها و خود کنکور هستن.
از نظر سطح دشواری، رویکرد ماز و قلمچی تقریباً یکسانه. شعار نانوشته جفتشون اینه: «ما شما رو ۲۰ تا ۳۰ درصد سختتر از کنکور آماده میکنیم». یه جورایی به مرگ میگیرن که به تب راضی بشین! این یعنی شما تو آزمون با یه سری سوالات چالشی و حتی فراتر از سطح کنکور مواجه میشید. از نظر من این چیز بدی نیست؛ چون شما رو برای سختترین سناریوهای ممکن در جلسه کنکور آماده میکنه.
معایب و نقاط ضعف آزمون آزمایشی ماز: روی دیگر سکه!
خب، تا اینجا از خوبیهاش گفتیم. اما برای یه تصمیمگیری درست، باید معایبش رو هم بشناسیم. به نظر من به عنوان یه مشاور، آزمون آزمایشی ماز سه تا ایراد اصلی داره:
۱. چالش مدیریت زمان به دلیل آنلاین بودن
این مهمترین ایراد فنی آزمونه. وقتی شما آزمون حضوری میدید، دفترچه سوالات جلوتونه. مثلاً برای حل یه سوال شیمی که واکنش طولانی داره، شما روی همون واکنش ضرایب رو میذارید و موازنه میکنید. یا تو یه سوال هندسه، روی خود شکل اطلاعات رو پیاده میکنید و حلش میکنید.
اما در آزمون آنلاین، شما اول باید اون واکنش یا شکل رو روی کاغذ چرک نویس خودتون بکشید و بعد شروع به حل کنید. این پروسه «بازنویسی و ترسیم مجدد» شاید برای هر سوال ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه از شما زمان بگیره. حالا این زمان رو در تعداد سوالات محاسباتی و شکلی ضرب کنید؛ میبینید که در انتهای آزمون زمان قابل توجهی رو از دست دادید.
راهکار چیه؟ اگر آزمون آزمایشی ماز آزمون اصلی شماست، حتماً، حتماً و حتماً باید در طول سال چند مرحله آزمون شبیه ساز حضوری شرکت کنید. آزمونهای جامع سنجش یا آزمونهای گزینه دو میتونن گزینههای خوبی باشن. این کار دو تا فایده داره:
- با محیط واقعی و استرس جلسه آزمون حضوری آشنا میشید.
- مشکل مدیریت زمانتون که ناشی از آنلاین بودن آزمونه، برطرف میشه و یاد میگیرید با دفترچه کاغذی چطور زمانبندی کنید.
۲. جنس بازاریابی و تماسهای مداوم
این یه مورد کاملاً سلیقهایه، اما برای خیلیها آزاردهندهست. من خودم به شخصه مدل بازاریابی ماز رو خیلی نمیپسندم. تماسهای تلفنی مداوم، پیامکهای زیاد که «بیا فلان پکیج رو هم بخر»، «همایش دوپینگ شروع شد ثبتنام کن» و… میتونه تمرکز دانشآموز رو به هم بزنه. البته اگه شما با این مدل مشکلی ندارید، این ایراد برای شما اصلاً مطرح نیست.
۳. دخالت معلمان در حوزه مشاوره و نبود سطحبندی (بزرگترین ایراد!)
و اما میرسیم به بزرگترین و جدیترین نقدی که به مجموعه ماز وارده. ببینید رفقا، ما در ماز با اساتید بسیار باسواد و درجه یکی طرفیم. اما مشکل از جایی شروع میشه که این اساتید محترم، از حوزه تدریس خودشون خارج میشن و وارد حوزه تخصصی مشاوره تحصیلی میشن.
من با سند و مدرک حرف میزنم. مثلاً آقای هادیانفر، که یکی از بهترین دبیرهای شیمی ایرانه و من کارش رو خیلی قبول دارم، وقتی میاد در مورد «انتخاب رشته» صحبت میکنه و نگاهش به این فرآیند پیچیده و حیاتی، صرفاً چیدن یک سری عدد و کد کنار همه، از نظر من این یعنی «سطحینگری و تقلیل دادن علم مشاوره». مثل این میمونه که من به جای رفتن پیش پزشک، یه کتاب دایرةالمعارف پزشکی باز کنم و برای معدهدردم، خودم دارو تجویز کنم!
این نگاه غیرتخصصی گاهی مسیرهای اشتباهی رو جلوی پای بچهها میذاره. مثلاً میبینیم همه دانشآموزا، چه قوی و چه ضعیف، رو به سمت شرکت در «آزمونهای دوپینگ» در اسفند و فروردین هدایت میکنن. در حالی که یه دانشآموز ضعیف تو اون مقطع هنوز کلی از درسهاش مونده، باید روی امتحان نهایی تمرکز کنه و اصلاً آمادگی روبرو شدن با سوالات و درسنامههای فوقسنگین اون دوره رو نداره. این کار فقط باعث سرخوردگی و ناامیدی اون دانشآموز میشه.
نبود سطح بندی مشکل اصلی اینجاست. در جلسهای که ماز بهترین مشاوران ایران رو دعوت کرده بود، من خودم این پیشنهاد رو به مدیران مجموعه دادم: «انتظار ما از ماز اینه که دردی رو از ما دوا کنه که سالها باهاش درگیر بودیم؛ یعنی فردی سازی آموزش». ماز باید بتونه کلاسها و آزمونها رو در سطوح مختلف (ضعیف، متوسط، قوی) برگزار کنه تا برای هر دانشآموزی کاربردی باشه. متاسفانه فعلاً چنین چیزی رو در ماز نمیبینیم و همه دانشآموزان با هر سطحی، در یک قالب قرار میگیرند.
مقایسه آزمون آزمایشی ماز با قلمچی: کدام به کنکور شبیهتر است؟
این سوال پرتکرارترین سوال شماست و در عین حال، یه مقدار سوال اشتباهیه! بذارید توضیح بدم چرا:
ویژگی مقایسهای | آزمون آزمایشی ماز | آزمون آزمایشی قلمچی | نتیجهگیری |
---|---|---|---|
برنامه راهبردی | تقریباً ۹۹٪ مشابه قلمچی است. ماز در ابتدا آزمون مکمل قلمچی بود. | برنامه اصلی و مرجع برای بسیاری از آزمونهاست. | از نظر برنامه، هیچ تفاوتی با هم ندارند. |
رویکرد طراحی سوال | ۲۰-۳۰٪ سوالات سختتر از کنکور، سوالات چالشی و ایدهدار. | ۲۰-۳۰٪ سوالات سختتر از کنکور، سوالات چالشی و ایدهدار. | از نظر رویکرد، ۹۹٪ شبیه به هم هستند. |
شباهت به کنکور | حدود ۷۰٪ سوالات استاندارد و شبیه کنکور دارند. | حدود ۷۰٪ سوالات استاندارد و شبیه کنکور دارند. | هر دو به یک اندازه به کنکور شبیهاند. |
(اگر دنبال شبیهترین آزمون به فضای خود کنکور هستید، آزمونهای «گزینه دو» شباهت بیشتری دارن، اما ایراد بزرگشون اینه که سوال چالشی و سخت ندارن و دانشآموز رو برای غافلگیریهای کنکور آماده نمیکنن. که در یک محتوای جداگانه در سایت کیمیاگرخونه بهش میپردازیم.)
بررسی برنامه راهبردی آزمون ماز
ما در سایت کیمیاگرخونه، یک مقاله کامل و مفصل در مورد تحلیل برنامه راهبردی آزمون ماز داریم که میتونید با جستجوی “برنامه راهبردی ماز کیمیاگرخونه” در گوگل پیداش کنید و فایلهاش رو دانلود کنید. اما کلیت برنامه (که گفتیم ۹۹٪ شبیه قلمچیه) به این صورته:
- برای دهمیها و یازدهمیها:
- مهر تا آخر آذر: مطالعه نیمسال اول.
- دی ماه: مرور نیمسال اول (همزمان با امتحانات مدرسه).
- آخر دی تا آخر اسفند: مطالعه دو سوم از نیمسال دوم.
- تعطیلات عید (اردوی نوروزی): مرور کل نیمسال اول + دو سوم نیمسال دوم.
- آخر فروردین تا ۱۵ اردیبهشت: مطالعه یک سوم باقیمانده نیمسال دوم.
- برای دوازدهمیها (کنکوریها):
- مهر تا آخر آذر: مطالعه کامل پایه دهم + نیمسال اول دوازدهم.
- دی ماه: مرور مطالب خوانده شده.
- آخر دی تا آخر اسفند: مطالعه کامل پایه یازدهم + تقریباً کل نیمسال دوم دوازدهم.
- دوران جمعبندی (بعد از عید): شروع آزمونهای جامع و مرورهای مبحثی و دورهای تا روز کنکور.
تحلیل برنامه راهبردی آزمون آزمایشی ماز به تفکیک رشته و پایه
اینجا براتون لیستی از تحلیل کامل برنامه راهبردی ماز به تفکیک رشته و پایه توی کیمیاگرخونه رو آوردیم که راحت بتونید مطالعه کنید:
ریاضی | دهم ریاضی | یازدهم ریاضی | دوازدهم ریاضی |
تجربی | دهم تجربی | یازدهم تجربی | دوازدهم تجربی |
انسانی | دهم انسانی | یازدهم انسانی | دوازدهم انسانی |
کارنامه آزمون ماز: کامل و کاربردی
کارنامه آزمون آزمایشی ماز یک کارنامه کامل و دوستداشتنیه. از نظر حجم اطلاعاتی که به شما میده، چیزی از کارنامه قلمچی کم نداره. اطلاعاتی مثل:
- درصد و تراز هر درس و تراز کل.
- تحلیل سوال به سوال (درست، غلط، نزده).
- شناسایی سوالات دامدار.
- تحلیلهای چندجانبه از عملکرد شما.
این اطلاعات برای تحلیل آزمون کاملاً کافیه و میتونید به خوبی ازش استفاده کنید. تنها نکتهای که وجود داره، کارنامه ماز فاقد بخشی به نام «کارنامه بازیابی محور» هست که در قلمچی وجود داره و به نظر من یک نقطه قوت برای قلمچی محسوب میشه. اما در کل، کارنامه ماز هیچ کم و کسری خاصی نداره.
جمعبندی نهایی: آزمون ماز برای چه کسانی مناسب است؟
خب، رسیدیم به سوال آخر و مهمترین بخش مقاله. آزمون آزمایشی ماز برای چه کسانی خوبه؟
میشه این آزمون رو به همه دانشآموزها پیشنهاد کرد، اما باید ببینید شما جزو کدوم دسته هستید:
دسته اول: دانشآموزانی که ماز، آزمون اصلی آنهاست.
اگر شما جزو این دسته هستید، به دو نکته توجه کنید:
- حتماً چند مرحله آزمون حضوری شرکت کنید تا مشکل مدیریت زمان و عدم آشنایی با محیط جلسه رو نداشته باشید (سنجش و گزینه دو گزینههای خوبی هستن).
- اگر دانشآموز خیلی قوی هستید، این مدل برای شما عالیه. اما اگر سطح متوسط یا ضعیفتری دارید، حواستون به عدم سطحبندی و مشاورههای عمومی اساتید باشه و حتماً از یک مشاور متخصص و کاربلد کمک بگیرید تا مسیر اشتباهی نرید.
دسته دوم: دانشآموزانی که ماز را به عنوان آزمون مکمل استفاده میکنند.
این دانشآموزان معمولاً آزمون اصلیشون قلمچی هست و برای دیدن سوالات بیشتر و تحلیل ایدههای جدید، در آزمون آزمایشی ماز هم شرکت میکنند. این روش برای دانشآموزان قوی و سطح بالا فوقالعاده است. چون باعث میشه با بانک سوال بسیار متنوعی آشنا بشن و با آمادگی کامل سر جلسه کنکور حاضر بشن.
تصمیم نهایی با شماست!
در نهایت، انتخاب بین ماز و سایر آزمونها یک انتخاب کاملاً شخصیه. به خودتون نگاه کنید:
- آیا با آزمون آنلاین و چالشهای مدیریت زمانش راحت هستید؟ (برو سراغ ماز)
- آیا هزینه آزمون برای شما فاکتور بسیار مهمی است؟ (برو سراغ ماز)
- آیا نیاز به یک پاسخنامه فوق کامل و آموزشی دارید؟ (برو سراغ ماز)
- آیا محیط حضوری، رقابت رودررو و داشتن دفترچه فیزیکی برایتان اولویت دارد؟ (برو سراغ آزمونهای حضوری مثل قلمچی)
- آیا دانشآموز خیلی قوی هستید و میخواهید دو آزمون را با هم پیش ببرید؟ (قلمچی + ماز)
امیدوارم این تحلیل جامع به شما کمک کرده باشه تا بهترین تصمیم رو بگیرید. یادتون نره که آزمون آزمایشی فقط یک ابزاره و موفقیت شما به تلاش، برنامهریزی درست و تحلیل دقیق همین آزمونها بستگی داره. هر سوالی داشتید، تیم مشاوران کیمیاگرخونه همیشه کنار شماست؛ کافیه برامون همینجا کامنت بذارید. موفق باشید!
ارسال پاسخ