در واقع تحلیل آزمون اولین و مهم ترین گام برای پیشرفت و جهش درسی هست. برای تحلیل آزمون های آزمایشی مختلف یا حتی تحلیل کنکورهای قبلی که تستشون رو میزنید میتونید از این روش استفاده کنید.
روش تحلیل آزمونی که در ادامه معرفی میکنیم بهترین و جدیدترین متد موجود هست. یعنی شما رو در مسیر مطالعه کنکوری به میزان قابل توجهی از سایر رقبا جلو میندازه.
پس برای یادگیری این روش گام های زیر رو یاد بگیرید و به صورت کامل پیاده سازی کنید تا به نتیجه مطلوبتون برسید.
گام 0: چرا باید تحلیل آزمون انجام بدم؟
اگر بخوایم به این سوال با یک جمله جواب بدیم میتونیم بگیم که “ما با تحلیل آزمون قصد داریم به آزمون خوب برسیم”. خب ممکنه براتون سوال بشه که خود “آزمون خوب” چی هست؟
آزمون خوب یعنی بین میزان دانش من با نتیجه آزمونی که در اون شرکت کردم تا حدودی یک ارتباط معنادار و معقولی وجود داشته باشه.
یعنی اگر مثلا من در درسی مثل شیمی دانشی در حدود 80% دارم، زمانی آزمون که دادم خوب حساب میشه که درصد من در آزمون هم عددی در همین حدود باشه. مثلاً 75%.
اما اگر من درصد 50 رو کسب کنم در مقایسه با کسی که دانشی در حدود 55% داشته و اون هم در آزمون شیمی رو 50 زده آزمون بدتری دادم. اما اون شخص به نسبت دانش خودش آزمون خیلی خوبی رو داده.
کلید این مشکل تحلیل کردن آزمون هست، که در ادامه اون رو یاد میگیرید.
چرخه مهم برای موفقیت در درس خوندن و آزمون ها
طبق چرخه کیمیاگری شما برای موفقیت و کسب نتیجه مطلوب در کنکور باید 4 مرحله پایین رو انجام بدید و تکرارش کنید.
1) برنامه ریزی و خواندن حرفه ای
شما باید برای رسیدن به آزمون های مختلف برنامه ریزی کنید و بر اساس بودجه بندی اونها درس بخونید.
2) شرکت در آزمون و تحلیل اون
بعد از شرکت در هر آزمون حتما و حتما باید اون رو با روش های اصولی تحلیل کنید. اگر میدونید که ممکنه فقط 1% آزمونی رو تحلیل نکنید بهترین کار شرکت نکردن در اون آزمون و خوابیدن هست:).
3) مشاوره و یادگیری
بعد از تحلیل آزمون باید نتایج رو به مشاور تحصیلی بدید تا مشکلات شما رو ریشه یابی کنه و بهتون بهترین راه حل هارو معرفی کنه. شما با یان راه حل ها به مرور آزمون های بهتری رو خواهید داد.
4) تمرکز بر رفع اشکالات آزمونها
برای رفع مشکل یا اشکالاتی که باعث میشن بین دانش شما و نتیجه آزمونتون تعادل و ارتباط مناسبی وجود نداشته باشه تمام تلاشتون رو بکنید.
در کل رتبه برترها همگی این چرخه رو خیلی جدی میگیرن. خصوصا بخش تحلیل آزمون رو و همواره این مراحل رو تکرار میکنن. به این دلیل که بدون تحلیل آزمون شما قطعا مشکلات خودتون رو نمیشناسید که بخواید رفعشون بکنید. پس حتما این کار رو جدی بگیرید.
#شاهد_داریم!
عکس تحلیل آزمون و همچنین کارنامه کنکور صبا فرهنگ (رتبه 219 کنکور تجربی سال 1401) رو در پایین میبینید. در آزمون های آزمایشی درصد ریاضی صبا 20 بوده اما در کنکور درصدش در این درس به 81.2% رسیده.!!!!
دلیل اون هم تحلیل درست و اصولی آزمون ها هست.
عکس دفتر تحلیل آزمون
عکس کارنامه کنکور صبا
آزمون هارو از چه نظراتی تحلیل کنم؟
برای اینکه بتونید آزمون های مختلفی که در اون شرکت میکنید رو اصولی تحلیل کنید باید اونرو از چند محور و جنبه بسنجید. موارد پایین به ترتیب هرچی جلوتر میریم مهمتر و پر اهمیت تر میشن.
محور علمی
وقتی شما در آزمون شرکت میکنید، از نظر چیزهایی که در تست ها وجود داره قطعا برخی موارد رو بلدید و برخی رو نه.
محور مهارتی
موارد مهمی که بعد از هر آزمون باید عملکردتون رو در اونها بسنجید شامل موارد زیر هستن.
- مدیریت زمان من در جلسه آزمون چطور بود؟
- چطور تونستم همگرایی و واگرایی کنم؟
- به چه میزان تونستم از سوالات سخت رد بشم و توشون گیر نکنم؟
جنبه روانی
- چقدر در آزمون اعتماد به نفس داشتم؟ (مثلا چقدر با دیدن صورت سوال از اونها نترسیدم و سعی کردن حلشون کنم؟)
- چقدر در کنترل استرسم موفق بودم؟
اگر به دنبال پیشرفت تراز هستید تمام آزمون هاتون رو در 3 محور بالا تحلیل و بررسی کنید.
2 اشتباه رایج و بد در آزمون دادن
- ساعت 14
اولین اشتباه من در ساعت 14 رخ میده. یعنی شما بعد از گرفتن کارنامه کنکورهای آزمایشی خودتون ترازتون رو در گوگل سرچ میکنید و میخواید بدونید که با این تراز چه رشته و دانشگاهی رو قبول میشید. این کار اولین اشتباه رایجه.
- ساعت 18
در این حالت شما ممکنه خودتون رو با نفرات برتر اون آزمون مقایسه کنید که این کار هم بشدت سمیه.
این 2 مورد جزو حواشی درس خوندن و آزمون دادنه، پس مراقب باشید که خودتون رو درگیر حواشی نکنید. چون نتیجه اون در آخر اشک خونین هست.
#شاهد_داریم!
کیمیا کرمی (رتبه کنکور تجربی 356 سال 99) شیمی رو در کنکور 72 درصد زده بود. در کنکور اون سال فقط حدودا 22 نفر درصد بالا 70 رو در این درس داشتن. کیمیا در مصاحبه اش 2 نکته رو درباره دلیل بالا زدن درس شیمی گفت:
- روزهای جمعه بعد از آزمون که وقت خالی داشتم، اون وقت رو برای تست زنی بیشتر گذاشتم.
- تست های نزده یا غلط در آزمون های آزمایشی رو در تحلیل آزمونم مارک کردم که بتونم بعدا ازشون استفاده کنم.
گام 1: یه بار دیگه هم تو خونه آزمون بده
حتما بعد از آزمون دادن و بدون نگاه کردن به جوابها، توی خونه سوالات غلط و نزده آزمون رو حل کنید. مثلا میتونید دفترچه سوالات رو به یه شخص دیگه بگید و بخواید سوالات نزده و غلط رو براتون علامت گذازی کنه.
بعد از این کار بشینید و اون سوالات رو حل کنید. در حین حل کردن سوالات 2 مورد رو حتما پیاده کنید:
- به گزینه ها اصلا نگاه نکنید.
- به زمان هیچ توجهی نکنید. (به این دلیل که میخوایم متوجه بشیم مشکل شما کدوم مورد زیر هست.
- به دلیل کم یودن زمان و استرس تستی رو غلط جواب دادید یا بی جواب گذاشتید.
- کلا اون سوال رو بلد نبودید و مشکل زمان نبوده بلکه مشکل علمی داشتید.
گام 2: از فرم تحلیل آزمون استفاده کنید
برای استفاده اصولی از این فرم باید دقت کنید که قرار نیست شما دقیقا شماره سوال آزمون رو در بخش تحلیل ها بنویسید. بلکه باید اسم مباحث مربوط به اون سوال رو یادداشت کنید تا بعدها بیشتر روی اونها کار کنید یا براشون تست بیشتری بزنید.
البته فرم تحلیل آزمون زمانی میتونه به شما کمک کنه که چندین تا از اونها داشته باشید. یعنی بعد از هر آزمون این فرم هارو با دقت و به صورت درست پر کنید. تا به مرور و آزمون به آزمون اشکالات شما شناخته بشن و برای برطرف کردنشون اقدام کنید.
تحلیل آزمون به روش رتبه 48 و 247 کنکور
آرام عبدالمالکی (رتبه 48 کنکور تجربی 99) و متینا نیک رخ (رتبه 247 کنکور تجربی 98) هر دو تحلیل آزمون های کامل و درستی داشتن و همین موضوع در مسیر رتبه برتر شدن به اونها کمک خیلی زیادی کرده.
روش پیدا کردن مشکلات جلسه آزمون
فرم تحلیل آزمون کیمیاگرخونه که در عکس بالا میبینیدش میتونه به شما در تحلیل آزمون ها خیلی کمک کنه. با یک فرم این شکلی میتونید 2 فاکتور مهم رو محاسبه کنید و از وضعیت خودتون رو بسنجید.
- محاسبه ضعف علمی در آزمون: درصدی که در خونه کسب کردید رو از 100 کم کنید.
- محاسبه ضعف روانی و مشکلات مهارتی: درصد آزمونتون رو از درصدی که در خونه به دست آوردید کم کنید.
ضعف علمی در آزمون رو چطوری درست کنم؟
بعد از تحلیل درست و اصولی آزمون و گرفتن درصدهاتون و همچنین بعد از زدن تست های آزمون در خونه و درصدگیری و مقایسه این 2 باهم، 3 حالت زیر رخ بده:
- وقتی که ضعف روانی و مهارتی دارید.
در این حالت که شما باید مشکل رو شناسایی کنید و سعی کنید روی حل کردنش وقت بزارید. مثلا ممکنه در مدیریت زمان ضعف داشته باشید و همین باعث شده باشه که نتونید به بعضی دروس برسید و درصد شما پایین بیاد.
باید بدونید که تمام مشکلات روانی و مهارت شما ریشه در عدم تواناییتون در مدیریت آزمون داره. با این مشکل قطعا اگر دانش زیادی هم داشته باشید باز هم نمیتونید درصدهای خوبی کسب کنید.
- وقتی که صغف علمی دارید.
این نشون دهنده این هست که شما ضعف علمی در یک یا چند درس خاص دارید. برای رفع این مشکل باید به خودتون زمان بدید. تا به مرور به مطالب مسلط تر بشید.
چرا یه سوال رو بلدم ولی در آزمون اون رو غلط میزنم؟
این مشکل برای خیلی از دانش آموزهای پیش میاد که یک سری از مباحث رو بلدن اما نمیتونن به تست مربوط به اونها در آزمون پاسخ بدن. یا اگر جوابی هم در پاسخ برگ ثبت میکنن، غلط از آب در میاد. میخوایم بررسی کنیم که دلیل این مشکل چی هست؟ و چطور میشه اون رو رفع کرد؟
البته اگر در یک آزمون که شاید در زمان برگزاری اون مشکلی هم داشتید درصد پایینی کسب کردید عیبی نداره. اما اگر درصد پایین و اشکالات زیاد و ادامه دار بشن یه جای کار میلنگه و باید برای رفع اونها دست به کار بشید.
دلایل غلط زدن یا نزدن تست های آزمون
برخی از رایج ترین اشکالاتی که در بین داوطلب ها وجود داره که باعث میشه سوالی رو در جلسه آزمون با وجود بلد بودن جواب ندن یا غلط جواب بدن شامل موارد پایین هست.
1) بی دقتی، اصلی ترین دلیل غلط زدن تستها
بی دقتی ممکنه در آزمون به این شکل اتفاق بیوفته که مثلا شما صورت سوال یا گزینه ها رو اشتباه بخونید. یا حتی جواب رو جابجا وارد پاسخبرگ کنید.
- راه حل چیه؟
راه حل رفع بی دقتی سر آزمون این هست که “الگویابی” کنید. یعنی مثلا مثبت یا منفی بودن فعل در صورت سوال رو با یک خط یا دایره و یک + یا – مشخص کنید.
حتی در برخی دروس ممکنه صورت سوال به این شکل باشه: “کدام یک از گزاره های عبارت درست تری را بیان میکند؟”.
در این حالت به احتمال خیلی زیاد بیشتر از 1 گزینه درست در بین گزینه ها وجود داره. پس شما نباید با دیدن اولین گزینه درست بیخیال باقی موارد بشید، چون احتمالا گزینه درست تری هم وجود داره.!!
2) چرا ضعف علمیم در آزمون چند برابر میشه؟
دلیل این مشکل به احتمال زیاد روش نادرست درس خوندنه. اگر در آزمون سوالاتی وجود داشتن که براتون آشنا به نظر میرسیدن اما نتونستید به جواب درستشون برسید یا جواب شما غلط بود میتونید برای رفع این مشکل 2 کار زیر رو انجام بدید.
- بیشتر تست بزنید.
- نحوه مطالعه دروس رو عوض کنید. (در سایت کیمیاگرخونه کلی محتوا برای دروس رشته های مختلف وجود داره، حتما به سری بهشون بزنید.)
3) اصلاح الگوی مرور: راه حل فراموشی مطالب
اگر در یک نوع خاص از سوالات یا مطالب ضعف دارید بهتره که الگوی مرور مطالب رو در خودتون تغییر بدید.
مثلا اگر در یادآوری فرمول ها ضعف دارید طوری برنامه ریزی کنید که اونهارو شب قبل از آزمون مرور کنید و برای مطالعه اونها پیش از آزمون وقت بیشتری نسبت به سایر مباحث بزارید.
4) شک و ترس: دلیل عوض کردن جواب نهایی تستها
- خیلی اوقات داوطلب ها بخاطر عجیب یا طولانی بودن صورت سوال اصلا گزینه های اون رو نمیخونن و ازش رد میشن.
- یا ممکنه بخاطر این که همیشه از یک درس خاص (مثلا ریاضی) ترس داشتن به کل از سوالات اون درس عبور میکنن.
- حتی شاید جوابی که دادید رو به دلیل چالشی به نظر رسیدن سوال تغییر بدید.
مواردی از این دست رو باید در زمان تحلیل آزمون حتما مشخص کنید و در جلسات مشاوره اونهارو با مشاورتون در میون بزارید تا 1) مشکل شما ریشه یابی بشه و 2) راه حل هایی تخصصی و درست برای رفع اونها دریافت کنید.
گام 3: روش تحلیل کارنامه آزمون های آزمایشی
اگر بخوایم با توجه به کارنامه آزمون وضعیت یک داوطلب رو به صورت کلی بسنجیم، میتونیم بگیم که داوطلب ها به 2 دسته تقسیم میشن:
- فردی با تست های نزده زیاد
این شخص به مرور میتونه مباحث مربوط تست های نزده رو مطالعه کنه و تست هاشون رو در آزمون بزنه. یا اگر روی بعضی تست ها شک داشته و بهشون جواب نداده به مرور روی مشکلات روانی و مهارتیش کار کنه و اون تست هارو به تست درست تبدیل کنه. چون مشکل این شخص بلد نبود مطالب یا نفهمیه.
پس این فرد حتی اگر در آزمون ها تراز خوبی هم کسب نکنه، به مرور میتونه با برطرف کردن یا کم کردن مشکلاتش تراز بالاتری بگیره.
- داوطلبی با تست های غلط زیاد
اما شخصی که در آزمون تست های غلط زیادی داره هم به احتمال زیاد یا سوالات رو درست متوجه نمیشه و یا مسیر رو میره اما جواب آخر رو اشتباه به دست میاره، این شخص هم دچار کژفهمیه. این مشکل رو میشه با تکنیک پنچرگیری که یه فن خفن کیمیاگرانست حل کرد.
در آزمون ها درصد مهم تره یا تراز؟
به صورت کلی میتونیم بگیم هیچکدوم! اما اگر بخوایم بگیم که کدومشون دارای اهمیت بیشتریه و باید بهش توجه کنید، اون “تراز” هست. اما موضوعی که باید بیشترین تمرکزتون رو روش بزارید اینه که در آزمونها نتیجه ای که میگیرید رو به دانش خودتون نزدیک کنید.
مثلا اگر در شیمی دهم به 70 درصد مطالب مسلط هستید، باید بتونید در آزمون هم درصدی در همین حدود در تست های شیمی دهم کسب کنید. در این حالته که شما بهترین آزمون ممکن رو دادید.
چطور بفهمم که دارم توی آزمونها پیشرفت میکنم؟
اولین نکته مهمی که باید بهش توجه کنید این هست که نباید میزان پیشرفت خودتون رو در آزمونهای آزمایشی بر اساس بالا و پایین شدن تراز بسنجید. به این دلایل:
1) ممکنه سوالات لو برن و ترازدهی شرایط متفاوتی پیدا کنه.
2) احتمال داره که شما در آزمونهای آزمایشی راحت تر یا ساده تر شرکت کنید و تراز بهتری بگیرید.
3) شاید اون آزمونی که شما درش شرکت میکنید تعداد داوطلب کمتری داشته باشه و همین موضوع روی تراز هم تاثیر بزاره.
- پس برای حل این مشکل چیکار باید کرد؟
همونطور که بالاتر هم گفتیم باید از یک ملاک مهمتر استفاده کنید. اون هم این هست که ببینید میزان دانش شما به نتیجه و درصدی که در هر درس کسب کردید چقدر نزدیکه.
با این کار حتی اگر سطح سوالات هم سخت یا آسون باشه، کلید آزمون لو رفته باشه یا حتی تعداد شرکت کننده ها هم خیلی کم باشه باز هم این موارد در درصد نهایی شما تاثیری نخواهد داشت.
ارسال پاسخ