رشته مهندسی صنایع: معرفی کامل،بررسی بازارکار، مزایا و معایب

رشته مهندسی صنایع معرفی کامل،بررسی بازارکار، مزایا و معایب
رشته مهندسی صنایع معرفی کامل،بررسی بازارکار، مزایا و معایب

رشته مهندسی صنایع ویژگی های خاص و منحصر به فردی داره که از شما یک مهندس واقعی و ایده آل می‌سازه تا بتونید در آینده در زمینه های مربوطه مشغول به کار شید. رشته مهندسی صنایع یکی از رشته های فنی مهندسی در مقطع دانشگاهیه. شما بعد از شرکت در کنکور ریاضی می‌تونید به تحصیل در اون بپردازید.

در ادامه مهندسی صنایع رو به طور کامل معرفی می‌کنیم، به شما می‌گیم که دانشجو ها بعد از فارغ التحصیلی با چه روش هایی می‌تونن سریع تر استخدام بشن و بررسی می‌کنیم چه شغل هایی برای یک مهندس صنایع وجود داره.

فهرست مطالب (اینجا چه خبره؟) فهرست رو جمع کن بره بابا

مهندسی صنایع دقیقا چیه؟

در واقع مهندسی صنایع رشته ایه که هدف اون توسعه و بهبود یه محیط کاری و افزایش راندمانه. اگر بخوایم دقیق تر بگیم، یک مهندس صنایع تلاش می‌کنه که بهترین راه حل رو برای حل یک مسئله یا مشکل ارائه بده. این کار به شکلیه که کمترین هزینه و زمان ممکن برای اون موضوع صرف بشه.‌

حتی گاهی اوقات ممکنه هیچ مشکلی وجود نداشته باشه اما یک مهندس صنایع با پیشنهادات خودش می‌تونه باعث بشه که بازدهی اون محیط با راهکارهایی ساده چندین برابر بشه. پس میتونیم بگیم که فارغ التحصیلای صنایع یک دید کاملاً سازمان یافته و منطقی دارن. با این ویژگی می‌تونن مشکلات کوچیک و بزرگ کسب و کارهای مختلف رو تحلیل کرده و برای اون راه حل ارائه بدن.

شعار رشته مهندسی صنایع
“داشتن حداکثر خروجی با استفاده از حداقل ورودی ممکن”
هدف مهندسی صنایع بالا بردن حداکثری راندمان با استفاده از حداقل منابعه.

تا چه مقطعی می‌شه در مهندسی صنایع تحصیل کرد؟

به دنبال تحصیل در رشته ای هستین که امکان دکتر شدن رو به شما بده؟ تبریک می‌گیم مهندسی صنایع انتخاب مناسبی برای شماست. به این دلیل که ادامه تحصیل در مهندسی صنایع تا مقطع کارشناسی، مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری هم برای دانشجوهای عزیز فراهمه.

دروس تخصصی مهندسی صنایع

رسیدیم به قسمت موردعلاقه بچه درسخون ها. در چارت پایین تمام دروس تخصصی که مهندسان صنایع در طول چهار سال تحصیل مطالعه می‌کنن وجود داره. اگر به این موارد توجه کنید می‌بینید که گستردگی مباحث و مطالب تقریباً زیاده. به همین دلیله که دانشجو های صنایع اون رو به عنوان “آچار فرانسه” می‌شناسن. همین موضوع امکان استخدام فارغ التحصیلای مهندسی صنایع رو چندین برابر می‌کنه، به دلیل این که مهارت های اونها بسیار گسترده و متنوعه. به این نکته هم توجه کنید که یکی از اصلی ترین دروس مهندسی صنایع، مباحث کامپیوتر و برنامه نویسیه که در دنیای مدرن امروزی حرف اول رو می‌زنه.

دروس تخصصی و دانشگاهی مهندسی صنایع

مزیت اصلی مهندسی صنایع نسبت به رشته های دیگه چیه؟

به این دلیل که در مهندسی صنایع درس های ارائه شده در دانشگاه متنوعه، شما به راحتی می‌تونید بعد از اتمام تحصیل فورا مشغول به کار بشید.

اما در این شرایط یک موقعیت طلایی پنهون شده: شما با مطالعه دروسی مثل کامپیوتر یا برنامه نویسی در اوقات آزادتون می‌توانید با دنیای داده ها آشنا بشید و اون رو با علوم مهندسی صنایع ادغام کنید. بلد بودن برنامه نویسی شانس استخدام دانشجوهای مهندسی صنایع رو چند ده برابر می‌کنه.

کدام دانشگاه ها و شهرها مهندسی صنایع دارن؟

نکته جالب اینجاست که در جواب این سوال باید بگییم کدومدانشگاه ها و شهرها مهندسی صنایع رو ندارن؟؟!! تقریباً تمام دانشگاه ‌های کشور در شهرهای مختلف مهندسی صنایع رو ارائه می‌دن. اصلی ترین دانشگاه های کشور که امکان تحصیل در این رشته رو دارن عبارتند از:

  • شریف
  • تهران
  • امیرکبیر
  • علم و صنعت
  • بهشتی
  • خواجه نصیر
  • صنعتی  اصفهان
  • فردوسی
  • و….

هزینه رشته‌ی مهندسی صنایع در دانشگاه های مختلف

بعد از تحصیل در دانشگاه‌های روزانه امکان تحصیل در دانشگاه‌های آزاد، شهریه پرداز، خودگردان آزاد و حتی در دانشگاه‌های دولتی به صورت شبانه برای دانشجوها در رشته‌های مختلف وجود داره. هزینه همه اونها در پایین اومده.

شهریه مهندسی صنایع دانشگاه شهریه پرداز

هزینه‌ای که باید برای تحصیل در دانشگاه شهریه پرداز در زمینه مهندسی صنایع بپردازید برای یک ترم در سال 1402 در حدود 15 میلیون تومان هست. البته معمولاً دانشگاه‌های شهر تهران حالت شهریه پرداز رو دارن و نه شهرهای دیگه.

هزینه رشته‌ی مهندسی صنایع در حالت شبانه

تحصیل در دانشگاه‌های مختلف اما به حالت شبانه که دارای شهریه هست. در یک ترم تحصیلی در سال 1402 شهریه حدوداً 4 میلیون تومان هست که البته دانشگاه‌های خیلی کمی حالت شبانه رو در رشته‌ای مثل رشته مهندسی صنایع دارن.

شهریه رشته مهندسی صنایع دانشگاه آزاد

در دانشگاه‌های آزاد خوندن رشته‌هایی مثل مهندسی صنایع در یک ترم در سال 1402 بین 7 تا 9 میلیون تومان متغیر بوده این هزینه با توجه به تعداد دروس تخصصی و عملی شما تعیین می‌شه.

هزینه رشته‌ی مهندسی صنایع پردیس خودگردان

رشته‌های فنی مهندسی از جمله مهندسی صنایع در دانشگاه‌های خودگردان آزاد یا پردیس خودگردان ارائه نمی‌شن.

اما نکته کیمیاگرانه اینحاست که اگر قصد ورود به مهندسی صنایع رو دارید بهتره حسابی درس بخونید تا در یکی از دانشگاه های شهرهای صنعتی مخصوصا تهران قبول بشید. دلیل این موضوع هم اینه که اصلی‌ترین موقعیت های شغلی مناسب برای مهندسای صنایع شرکت های کامپیوتری و استارتاپ ها هستن که تعداد اونها در شهری مثل تهران بسیار زیادتر از شهرهای دیگست.

بازارکار و درآمد مهندسی صنایع چطوره؟

شاید فکر کنید که مهندسای صنایع فقط در کارخونه ها استخدام می‌شن، اما اصلا اینطور نیست، چون این رشته یه بازارکار بسیار گسترده داره. حتی در بسیاری از محیط ها از یک سالن آرایشگری گرفته تا یک کارخانه‌ی واردات و صادرات همه و همه می‌تونن با دانش و پیشنهادات یک فارغ التحصیل مهندسی صنایع بازدهی کارشون رو چندین برابر کنن.

حتی مهندس صنایع می‌تونه در جایگاه های مدیریتی، تحلیل داده، مدیر پروژه و حتی مدیر محصول هم مشغول به کار بشه. تقریبا اکثر شرکت های کوچیک و بزرگ، واحدی به نام “واحد تحقیق و توسعه” دارن. شما پس از اتمام تحصیل می‌تونید در این واحدها هم استخدام بشید.

حالا بازار کار مهندسی صنایع رو به دو دسته تقسیم میکنیم:

مستقل شدن با مهندسی صنایع

اگر بخوایم صادقانه صحبت کنیم باید بگیم که کار به روش مستقل در مهندسی صنایع چنگی به دل نمی‌زنه. نهایت کاری که می‌تونید در این روش انجام بدید اینه که برای مثال یک وبسایت شخصی ایجاد کنید و از اون طریق مشتری بگیرید. مشتری های شما هم شرکت ها و کسب و کارهای مختلف هستن و شما می‌تونید با ارائه راهکارهای مفید به رشد کسب و کار اونها کمک کنید.

بازارکار استخدامی مهندسی صنایع

تعداد خیلی زیادی ازدانشجوهای رشته های مختلف تمایل دارن که به صورت استخدامی مشغول به کار بشن. خبر خوب اینه که استخدام درمهندسی صنایع بسیار راحته. چون بازار کار اون بسیار گسترده ست و تقریباً در همه مشاغل به یک مهندس صنایع نیازه.

پیشنهادهایی برای سریع تر شدن فرآیند استخدام که باید از حالا بدونید

علاوه بر مهارت های تخصصی و علمی مورد نیاز برای ورود به دنیای کار، شما به عنوان یک مهندس صنایع به برخی مهارت های نرم هم نیاز دارید که بدون شک روند استخدام شما رو سریع‌تر می‌کنند. در ادامه مهارت هایی رو به شما پیشنهاد می‌دیم که لازمه تبدیل شدن به یک مهندس صنایع موفق هستن:

  1. دقت داشته باشید که بیشتر شرکت های کامپیوتری داشتن مهارت برنامه نویسی را یک مزیت بسیار قوی برای استخدام می‌دونن. پس اگر به دنبال استخدام سریع تر هستید یادگیری برنامه نویسی ر فراموش نکنید.

ما یه پیشنهاد برای سریعتر کردن فرآیند استخدام تون داریم. اون هم اینه که حتما در طول دوران دانشجویی مهارت های پایه رو در خودتون تقویت کنید. که البته با توجه به علاقه شخصی تون این مهارت ها می‌تونن متغیر باشن. مثلاً برای فردی که دوست داره در شرکت های استارتاپی و فناوری محور کار کنه بهترین گزینه اینه که زبان پایتون رو آموزش ببینه تا با آن بتونه به تحلیل داده بپردازه.

  1. حتی ممکنه به حوزه های مدیریتی مثل مدیریت محصول و مدیریت پروژه علاقه مند باشید. در هر صورت یکی از بهترین کارها اینه که یک یا چند دوره مربوط به علاقه تون رو جدا از درس و دانشگاه بگذرونید.

یکی از بهترین وب سایت های برگزار کننده دوره های مرتبط با مهندسی صنایع coursera ست. در این وبسایت می‌تونید در دوره های خیلی زیادی شرکت کنید و مهارت هاتون رو به شکل فوق العاده ای بالا ببرید.

کارنامه قبولی رشته مهندسی صنایع

شاید براتون سوال شده که با چه رتبه ای می‌تونم مهندسی صنایع در شهرهای بزرگ و دانشگاه های خوب قبول بشم؟ پیشنهاد ما به شما اینه ک بجای تمرکز روی رتبه، به درصد های قبولی دقت کنید چون که تخمین قبولی با رتبه هرسال متغیره و نمیتونیم با اطمینان تخمین بزنیم. اما با دونستن حدود درصدها میتونیم برای قبولی برنامه ریزی کنیم. چند نمونه درصد داوطلب هایی که مهندسی صنایع در سالهای قبل قبول شدن رو براتون آوردیم:

دانشگاه شریف-روزانه 1400دانشگاه تهران-روزانه 1400دانشگاه امیرکبیر-روزانه 1400
درسدرصد پاسخ درستدرسدرصد پاسخ درستدرسدرصد پاسخ درست
رياضيات40%رياضيات40%رياضيات20%
فيزيك80%فيزيك50%فيزيك50%
شیمی80%شیمی20%شیمی20%
درصدهای قبولی مهندسی صنایع در دانشگاه های مختلف سال 1400

چه کسایی در مهندسی صنایع موفق میشن؟

روابط اجتماعی قوی

دلیل این که باید قادر به برقراری ارتباط اجتماعی خوبی باشید اینه که در مهندسی صنایع با افراد بسیار زیادی در ارتباط هستید. مثلاً یک مهندس کامپیوتر رو در نظر بگیرید که در زمینه برنامه نویسی فعالیت داره، بخش بسیار زیادی از کاری که این فرد انجام می‌ده معطوف به کامپیوتر و اینترنته و نیاز به برقراری ارتباط اجتماعی زیادی نداره. اما یه مهندس صنایع برای تحلیل داده های یک محیط وارائه پیشنهادات برای رشد اونجا نیاز به قانع کردن افراد و همچنین برقراری ارتباط با اونها داره.

فن بیان بالا و توانایی ارائه مناسب

در برخی موقعیت های شغلی ممکنه افرادی که با اونها ارتباط دارید اشخاص رده بالای یک شرکت مثل رئیس و مدیر عامل اون باشن که باید نظرات و پیشنهاداتتون را بشنون. همین مورد به شما می‌گه که نیازمند داشتن یک فن بیان مناسب و حتی قوی هم هستید. پس اون رو در خودتون با تمرین و تکرار ایجاد کنید.

قابلیت مستندسازی

خوبه که به عنوان یه فارغ التحصیل مهندسی صنایع یک مستند ساز قوی هم باشید. البته نیازی نیست که از حیوانات عکس و فیلم بگیرید:). منظور از مستند سازی تبدیل پژوهش ها و پیشنهادهاتون به شکل یک متن اصولی و مستنده. و می‌تونه شامل مهارت های مثل مقاله نویسی، ساخت و ارائه پاورپوینت و مواردی از این قبیل باشه.

پس حتما تقویت این مهارت ها رو اولویت قرار بدید چون برای ورود به هر زمینه کاری به این توانایی ها نیاز دارید.

امکان مهاجرت با مهندسی صنایع

در کل برای رشته های فنی مهندسی امکان اپلای در کشور ما زیاده. مهاجرت در این رشته هم به طور کلی به دو صورت ممکنه:

مهاجرت تحصیلی

مهندسی صنایع شانس بسیار خوبی رو به شما می‌ده که بتونید در دانشگاه های بسیار خوب و معتبر خارج از کشور تحصیل کنید. اما طبق تجربه پیشنهاد می‌کنیم که اگر قصد اپلای با مهندسی صنایع برای تحصیل رو دارید حتماً یک رزومه قوی برای خودتون ایجاد کنید. همچنین شرکت در دوره های مختلف و بالا بردن توانمندی هاتون هم می‎‌تونه بسیار کمک کننده باشه.

مهاجرت کاری

روش دوم مهاجرت به خارج از کشور، روش اپلای برای کاره. برای اینکه مهاجرت به روش کاری رو برای خودتون راحت تر کنید بهترین کار اینه که فقط به منابع دانشگاهی اکتفا نکنید. چون ممکنه این منابع چندان به روز نباشن و حتی شما رو از “علم روز دنیا” عقب نگه دارن. پس برای اینکه بتونید خودتون را با بازار کار جهانی تطبیق بدید می‌تونید در زمان تحصیل از منابع انگلیسی زبان یا دوره های مختلف که در وبسایت ها و ارگان های مختلف برگزار می‌شه استفاده کنید.