مطالعه با صدای بلند در سال کنکور: درس‌خوندن با صدای بلند خوبه یا نه؟

مطالعه با صدای بلند مزایا و معایب درس خواندن با صدای بلند بلند خوانی برای کنکور خوبه؟

خیلی از دانش‌آموزها عادت دارن که با صدای بلند درس بخونن. در این مقاله می‌خوایم درباره مزایا و معایب مطالعه با صدای بلند صحبت کنیم و بگیم که بلندخوانی به‌ویژه در سال کنکور پیشنهاد می‌شه یا نه. پس اگه تو هم عادت داری با صدای بلند درس بخونی، این مقاله رو از دست نده!

مزایای مطالعه با صدای بلند

از جمله مزایای بلندخوانی در زمان مطالعه، می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • افزایش تمرکز
  • بهبود درک مطلب
  • بهبود مهارت‌های کلامی
  • تقویت مهارت شنیدن و تلفظ
  • بالابردن سرعت مطالعه
  • افزایش انگیزه
  • افزایش اعتمادبه‌نفس

وقتی در زمان مطالعه، بلندخوانی می‌کنید تمرکزتون افزایش پیدا می‌کنه و در نتیجه، مطالب درسی رو بهتر درک می‌کنید و یاد می‌گیرید. علاوه بر این، وقتی بلندبلند درس رو می‌خونید و برای خودتون توضیح می‌دید، هم مهارت‌های کلامی‌تون افزایش پیدا می‌کنه ‌و هم مهارت‌های شنیداری و تلفظتون؛ به‌ویژه در درسی مثل زبان انگلیسی.

معایب مطالعه با صدای بلند

در کنار مزایایی که در قسمت قبل توضیح دادیم، مطالعه با صدای بلند معایبی هم داره. از جمله:

  • اتلاف وقت
  • ایجاد حواس‌پرتی
  • احساس خستگی

یکی از مهم‌ترین معایب بلندخوانی، اتلاف وقته. چون وقتی جملات کتاب رو در ذهنتون می‌خونید، نسبت به زمانی که اون‌ها رو بلندبلند می‌خونید، هم زمان کم‌تری ازتون گرفته می‌شه و هم انرژی کم‌تری مصرف می‌کنید. به همین دلیله که در محتوای مربوط به تکنیک‌های تندخوانی در سال کنکور، تأکید کردیم که از بلندخوانی اجتناب کنید. کاهش انرژی و احساس خستگی به‌ویژه در سال کنکور که باید ساعات طولانی درس بخونید براتون قابل لمس می‌شه. در پایه‌های دیگه ممکنه روزانه ۳ساعت به‌صورت بلندخوانی درس بخونید و چندان احساس خستگی نکنید. اما در سال کنکور، وقتی باید روزانه ۱۱ساعت مطالعه کنید، متوجه می‌شید که این کار چقدر باعث خستگی می‌شه!

گرچه در قسمت مزایای بلندخوانی گفتیم که این روش تمرکز رو بالا می‌بره، اما در عین حال، گاهی وقت‌ها باعث ایجاد حواس‌پرتی هم می‌شه. چون شما صدای خودتون رو می‌شنوید و بخشی از تمرکزتون معطوف به صداتون می‌شه.

در حالت کلی، اگه بخوایم مزایا و معایب مطالعه با صدای بلند رو روی دو کفه‌ی ترازو بذاریم تا ببینیم کدوم به اون یکی می‌چربه، باید بگیم که معایب این روش مطالعه از مزایاش بیش‌تره، به‌خصوص برای دانش‌آموزهای کنکوری که ساعات مطالعه بالایی دارن.

مطالعه با صدای بلند و تقویت حافظه: درست یا غلط؟

ممکنه این جمله رو شنیده باشید که اگه یک مطلب رو با صدای بلند بخونید، یادگیری‌تون بیش‌تر می‌شه و اون مطلب در حافظه‌تون تثبیت و ملکه ذهنتون می‌شه. این ادعا غلطه! درسته که وقتی بلند درس می‌خونید، صداهای مزاحم محیط رو کم‌تر می‌شنوید و تمرکزتون کمی افزایش پیدا می‌کنه، اما هیچ فکت علمی ثابت‌شده‌ای وجود نداره که نشون بده که مطالعه با صدای بلند، باعث تقویت حافظه می‌شه.

مطالعه با صدای بلند و کاهش بازدهی

همون‌طور که گفتیم، بلندخوانی هم سرعت مطالعه شما رو کاهش می‌ده و هم خسته‌تون می‌کنه. بنابراین، بازدهی‌تون پایین میاد و نمی‌تونید اون‌طور که باید مطالعه کنید. به همین دلیل، پیشنهاد ما برای کنکوری‌ها اینه که به هیچ وجه بلندخوانی نکنن، یعنی حتی جملات رو زیر لب زمزمه هم نکنن و فقط در ذهشون بخونن.

توصیه‌هایی برای مطالعه با صدای بلند

اگه به مطالعه با صدای بلند عا‌دت دارید و نمی‌تونید این عادت رو کنار بذارید، حتماً دو نکته‌ی زیر رو رعایت کنید:

  • انتخاب محل مناسب: محیطی رو برای مطالعه انتخاب کنید که شلوغ و پرسروصدا نباشه. چون وقتی صدای اطراف زیاده، مجبورید برای شنیدن صدای خودتون هنگام مطالعه، بلندتر صحبت کنید و این انرژی بیش‌تری ازتون می‌گیره. ما در محتوای جداگانه‌ای در کیمیاگرخونه، ویژگی های بهترین محیط مطالعه رو توضیح دادیم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً به این محتوا سر بزنید تا بتونید بهترین محل رو برای درس‌خوندن انتخاب کنید.
  • تنظیم صدا: موقع درس‌خوندن داد نزنید! صداتون رو روی حالتی تنظیم کنید که به حنجره‌تون فشار نیاد و بتونید ساعتت طولانی درس بخونید.

سخن پایانی

به طور کلی، در مطالعه، نمی‌تونیم یک روش رو برای همه‌ی دانش‌آموزها تجویز کنیم. چون افراد باهم متفاوتن و هرکس ممکنه با روش مطالعه‌ای که بهش عادت داره، بهتر یاد بگیره. بنابراین، اگه احساس می‌کنید که بلندخوانی براتون مفیده و به یادگیری بهترتون کمک می‌کنه، می‌تونید ازش استفاده کنید. اما اگه باید حجم زیادی از مطالب درسی رو بخونید و فرصتتون هم کمه، نیاز به سرعت بیش‌تری در مطالعه دارید و به همین دلیل، بهتره که از خاموش‌خوانی استفاده کنید.