امروز توی کیمیاگرخونه قراره باهاتون درباره یکی از چالشبرانگیزترین حسهای سال کنکور، یعنی “ناامیدی در سال کنکور“، صحبت کنیم. همون حسی که خیلیامون تجربهاش میکنیم و گاهی اوقات فکر میکنیم فقط ماییم که گرفتار این چالشیم. اما بذارید خیالتون رو راحت کنم، این حس کاملاً طبیعیه و بخش جدانشدنی از مسیری مثل کنکور یا هر مسیر مهم دیگهای در زندگیه.
آمادهاید که با هم گام به گام، این حس رو بهتر بشناسیم و ازش عبور کنیم؟ پس بزن بریم…
۱. چرا ناامیدی در سال کنکور طبیعی است؟ (پذیرش واقعیت)
همه ما، نه فقط دانشآموزهای کنکوری، بلکه تمام آدمها در طول زندگیشون بارها و بارها ناامیدی رو تجربه میکنن. این یک واقعیت انکارناپذیره. اما نکته کلیدی اینجاست که ما این ناامیدی رو با چه “غلظتی” و با چه “دزی” تجربه میکنیم؟ آیا اجازه میدیم که این حس کنترل زندگیمون رو به دست بگیره؟
بچهها، اولین چیزی که باید بپذیریم اینه که ناامیدی در سال کنکور طبیعیه. بله، کاملاً طبیعیه که شما در این مسیر پرفشار و پررقابت، گاهی اوقات احساس خستگی، دلسردی یا حتی ناامیدی مطلق داشته باشید. آدمها با هر سطح توانایی و پشتکاری که باشن، درگیر این حس میشن.
اما بذارید یه جمله بسیار جذاب و سرنوشتساز رو بهتون بگم، جملهای که باید آویزهی گوشتون کنید:
“ناامید شدن هیچ عیبی نداره، اما ناامید موندن عیب داره!”
متوجه شدین؟ یعنی اگه شما یک جایی در مسیر کنکور ناامید میشین، هیچ ایرادی توش نیست. این یک واکنش طبیعیه، یک زنگ خطره، یک حس انسانیه. اما اگه اجازه بدین این حس در شما ریشه بدوونه و برای مدت طولانی ناامید بمونید، اونجاست که دچار مشکل میشید و مسیرتون به خطر میافته.
پس حالا نکته اینجاست که ما چطور و با چه تکنیکهایی بر این “ناامید ماندن” غلبه کنیم و ازش رد بشیم؟
۲. تکنیکهای طلایی کیمیاگرخونه برای مدیریت ناامیدی در سال کنکور
برای اینکه بتونیم از حس “ناامید ماندن” فاصله بگیریم و مدیریت ناامیدی در سال کنکور رو در دست بگیریم، نیاز به چند تکنیک کاربردی داریم که اینجا بهشون میپردازیم:
۲.۱. پذیرش و ابراز احساسات: سنگ بنای آرامش در مواجهه با ناامیدی
اولین و مهمترین قدم برای مدیریت هر احساسی، از جمله ناامیدی، پذیرش و ابراز اون احساسه.
ما آدمها گاهی اوقات نگاهمون نسبت به بروز احساسات و مشکلاتی که به وجود میآد، اینه که باید اینا رو بریزیم تو خودمون، سرکوبشون کنیم، یا وانمود کنیم که وجود ندارن. اما میدونید چی میشه؟ این مثل یک دیگ زودپز میمونه که فشار توش جمع میشه. از یک جایی به بعد، کنترل خودمون رو روی شرایط از دست میدیم و این فشار منفجر میشه.
میخوام یه مثال ملموس براتون بزنم. همین اتفاقات و جنگی که چند روز پیش رخ داد بین ایران و اسرائیل و آمریکا خب، همه ما این حس رو تجربه کردیم. شاید خیلیامون اصلاً بمب و موشکم از نزدیک ندیدیم، اما اون دلهره، وحشت، نگرانی برای عزیزان و آینده، واقعاً وجود داشت. من یادمه روزهایی پس از اون اتفاق، اصلاً دستم به کار نمیرفت، تمرکزم بهم ریخته بود. با یکی از رفقا صحبت میکردم، دیدم اونم دقیقاً همینطوره! نشستیم و با هم صحبت کردیم و متوجه شدیم چقدر اضطراب پس از حادثه داریم و خودمون متوجهش نیستیم.
پس، در مواجهه با این احساسات، چه ناامیدی باشه، چه اضطراب، چه خشم، بپذیریمشون! هی اسکیپ نکنیم تو مغزمون، خاک نندازیم روی این مشکلات. قبول کنیم که آقا الان مثلاً تراز من ایدهآل نیست، تراز پایینه. یا الان حالم خوب نیست. همین که این واقعیت رو میپذیریم, یک بار بزرگ از دوشمون برداشته میشه و کلی از مشکل ما حل میشه. پذیرش، اولین گام به سمت رهایی و یافتن راهحل برای ناامیدی در سال کنکور است.
۲.۲. تمرکز بر پیشرفتهای کوچک: گام به گام تا قله کنکور
مسئله دوم برای غلبه بر ناامیدی، تمرکز بر پیشرفتهای کوچیکه. بعضی وقتا ما کل مسیر رو نگاه میکنیم، مثلاً از پایین یک کوه به قله نگاه میکنیم و میگیم “یا ابوالفضل! این تا بالا میره؟!” همین عظمت و بزرگی مسیر، خودش میتونه باعث ناامیدی بشه.
اما نگاه نکنیم که بگم آقا به جای اینکه اون قله رو هدفگذاری کنم، بیام اهداف کوچکتر و دستیافتنیتر بذارم. مثلاً بگم آقا من برم برسم به این چشمه، برم برسم زیر سایه اون درخته فعلاً استراحت بکنم، بعدش برم برسم رو اون سنگه بشینم، دو تا عکس بگیرم.
نکته اینه که وقتی من پیشرفتها و هدفهای کوچولو کوچولو میذارم:
- هم اون اهداف رو “لمس” میکنم و ازش لذت میبرم.
- احساس خوب رسیدن به هدف رو تجربه میکنم.
- و همینکه یهویی آدم “کُپ” نمیکنه!
تکه تکه کردن اهداف بزرگ و لذت بردن از هر قدم کوچیک، باعث میشه که ناامیدی در سال کنکور کمرنگتر بشه و ما با انرژی بیشتری به مسیر ادامه بدیم.
۲.۳. ذهنآگاهی (Mindfulness): جدا کردن هیجان از واقعیت در مسیر کنکور
مسئله بعدی که بهمون کمک میکنه تا ناامیدی در سال کنکور رو مدیریت کنیم، ذهنآگاهی (Mindfulness) هست. بچهها، ذهنآگاهی یعنی چی؟
توی محیط اطراف ما غم هست، یعنی همه ما غم رو تجربه میکنیم، ناامیدی رو تجربه میکنیم. اما از یک جایی به بعد من باید ذهنآگاهی کنم که بگم “این صرفاً هیجانیه!” دلیلی بر این وجود نداره که واقعی باشه.
مثلاً، گاهی اوقات به خاطر تغییرات هورمونی، یا خستگی، یا فشار کنکور، مدل فکری شما این میشه که “هیچکس منو دوست نداره”، “من خیلی تنهام”، “هیچ دوستی ندارم.” در حالی که اگه واقعاً بشینید ذهنآگاهی بکنید و به واقعیت نگاه کنید، میبینید نه! من چهار تا رفیق خوب دارم، خانواده خوبی دارم، خانوادهام و دو تا از رفیقام خیلی دوستم دارن. اصلاً چرا دارم این فکر رو میکنم؟! چون صرفاً هیجانیه!
به کمک این ذهنآگاهی، من میتونم یه حجم زیادی از این مشکلات و چالشها رو تحت کنترل بگیرم و اجازه ندم که ناامیدیهای لحظهای، به ناامیدیهای عمیق و دائمی تبدیل بشن.
۲.۴. تکنیکهای آرامسازی: سپر دفاعی در لحظات حساس ناامیدی کنکور
و چهارمین تکنیک برای مقابله با ناامیدی در سال کنکور، استفاده از تکنیکهای آرامسازیه. من باید بتونم از روشهایی استفاده کنم که اون لحظهای که هیجانیام، یکم خودمو آروم کنم. یکم مدیتیشن کنم، یکم یوگا کنم، یا تکنیکهای تنفسی انجام بدم.
تکنیک تنفسی: اینطوریه که آروم آروم ششهاتون رو پر کنید (مثلاً تا شماره ۴ بشمارید)، بعد تا دو برابر اون مقدار نگه دارین (مثلاً تا شماره ۸ بشمارید)، چه بسا بیشتر، تا جایی که دیگه احساس کنید توان ندارید. بعد یهویی (خیلی سریع) این هوا رو تخلیه بکنید (مثلاً در ۲ شماره)، که بتونه به آروم شدن سیستم روانیتون کمک بکنه. این تکنیکها، مثل یک سپر دفاعی عمل میکنن و در لحظات اوج ناامیدی و اضطراب، به شما کمک میکنند تا تعادل خود را باز یابید.
۳. کنکور: جنگ یا فرصت؟ (درسی از “نجات سرباز رایان” برای مقابله با ناامیدی)
اما در کنار همه اینها، در رابطه با ناامیدی و احساس خوبی نداشتن در کنکور، میخوام یه مثال بسیار تأثیرگذار براتون بزنم، مثالی از فیلم “نجات سرباز رایان”. نمیدونم این فیلم رو دیدین یا نه.
ماجرای فیلم از اینجا شروع میشه. بعد از اون نبرد نفسگیر نرماندی و بعد سربازا میان یه استراحتی بکنن. صحنه کات میخوره به وزارت دفاع آمریکا. خانمی چهار پسر داشته و همسرش فوت شده. از این چهار پسرش، سه پسر تا الان فوت کردن و یک پسر دیگه، سرباز رایان، در یک منطقه دورافتادهای در محاصره آلمانیهاست.
وزیر دفاع میگه خب ما نرماندی رو گرفتیم و جنگ رو داریم پیروز میشیم، وظیفه ما اینه که تیم کماندو بفرستیم سرباز رایان رو نجات بدن. بعد به مادرش بگیم که سه پسر دیگهش رو از دست داده.
یک گروه سرباز که فرماندهشون تام هنکس هست، اینها شروع میکنن به حرکت دنبال سرباز رایان. تو راه که دارن میرن، یک جا میبینن که آلمانیها دارن دوباره تو جنگل تیربار میذارن. تام هنکس بهشون میگه که ما باید بریم اینا رو نابود کنیم. چون اگه سربازهای ما بیان، یک بار دیگه اینجا قتلگاه میشه. یکی از سربازها که جوونه، میگه قربان من اصلاً احساس خوبی به این حمله ندارم. به ما گفتن برو دنبال سرباز رایان، به ما چه ربطی داره ما بریم کار خودمونو بکنیم!
تام هنکس از این سربازه میپرسه که تو چرا میگی که ما نباید حمله کنیم؟ میگه قربان در کمال احترام، من اصلاً احساس خوبی به این حمله ندارم. تام هنکس جملهای میگه که یکی از زیباترین جملات تاریخ سینماست: “آخرین باری که در جنگ احساس خوبی داشتی کی بود؟!”
بچهها، این سوال رو من از شما میپرسم: “آخرین باری که در کنکور، در سالهای کنکوری بودنتون احساس خوبی داشتین کی بود؟!”
میدونید در کنکور که ما هستیم، در یک جنگیم! ناامیدی، ترس، احساس عدم اطمینان، نگرانی، جزئی از این ماجراست. یعنی فکر نکنیم کنکور قراره گل و بلبل باشه. اما نکته مهم همینجاست که باید نسبت به این ناامیدی و حس بد آگاه باشیم و بتونیم کنترلش کنیم.
۴. راهکارهای عملی کیمیاگرخونه برای کاهش ناامیدی و افزایش انرژی در سال کنکور
حالا بریم سراغ راهکارهای برنامه ریزی شده و عملی برای جلوگیری از ناامیدی در سال کنکور و کمک به حال بهترمون:
۴.۱. ورزش و فعالیت بدنی: داروی طبیعی ناامیدی در سال کنکور
اولین راهکار عملی ورزش و فعالیت بدنیه. بچهها، زمانی که شما فعالیت ورزشی و بدنی میکنین، در حد چهل و پنج دقیقه در روز، یعنی به طور متوسط و میانگین چهل و پنج دقیقه در روز، در حدی که یک پیادهروی تند بکنید که با بغلدستیتون حرف میزنید یکم نفسنفس بزنید، همین حد کافیه!
این سیستم هورمونی شما رو تنظیم میکنه، هیجان ذهنی شما رو کاهش میده، باعث میشه که استرس شما کم بشه و شما احساس نشاط کنی. یعنی اون دوپامین و سروتونینی که به کمک ورزش کردن داره ترشح میشه، به شما احساس خوبی میده.
پس، یکی از دلایل ناامیدی در سال کنکور اینه که خیلی از بچههای کنکوری گوشهنشین میشن و تکون نمیخورن. ما مورد داشتیم دانشآموز انقدر از جاش تکون نخورده و اضافه وزن پیدا کرده که دچار آمبولی ریه شده! بنابراین، میخوام بگم که خیلی نقش مهمی داره که حواستون به این عامل باشه و ورزش رو جدی بگیرید.
۴.۲. تفریح و استراحت منظم و با کیفیت: شارژ روحی برای ادامه مسیر کنکور
مسئله بعدی که برای کاهش ناامیدی در سال کنکور حیاتیه، تفریح و استراحت منظمه. آقا، خیلی مهمه که من بیام یک استراحت خوب و با کیفیت داشته باشم. بعضی وقتا نگاه مردم به استراحت اینه: “خب قربونت برم، میخوای استراحت کنی بریم خونه خالت، بریم اونجا همه بشینیم و گرون شدن پیاز و شلغم و سبزی صحبت کنیم، بعد خب بیایم خونه.” این چه لذتی برای اون دانشآموز یا اون آدم داره؟
میخوام بگم زمانی که ما داریم از این مسئله صحبت میکنیم، باید بتونیم استراحتهای با کیفیتی داشته باشیم.
ما تو کیمیاگرخونه یک لیستی از استراحتهای با کیفیت کنکوریها و رتبه برترهای سالهای گذشته تهیه کردیم که میتونید سرچ کنید و پیداش کنین. استراحت خوب در سال کنکور رو اونجا توضیح دادیم که نه تنها باید بتونیم ازش لذت ببریم، بلکه باید یک فعالیتی هم درش انجام بشه. برخلاف استراحت جسمی که ما فقط یک جا میگیریم و میخوابیم، استراحت خوب در سال کنکور که استراحت ذهنی هست، همراه با فعالیته. یعنی من کوهنوردی کنم، دوچرخهسواری کنم، برم پیتزا بخورم، برم کافه مورد علاقهام بستنی بخورم.
۴.۳. اهمیت خواب کافی و با کیفیت در سال کنکور: کلید تمرکز و آرامش
حالا اهمیت خواب کافی و با کیفیت در این دوران چیست؟ بچهها ببینید، زمانی که شما خواب بد دارین یا کمه، سیستم هورمونی شما به هم میریزه. سیستم روانی شما هم وابسته به همین سیستم هورمونیه و قطعا بهم میریزه. خب اینجا چه اتفاقی میفته؟
نتیجه اینه که شما:
- کاهش تمرکز شدیدی پیدا میکنید.
- زودرنج میشید. دیدین آدم وقتی چند روز خوب نمیخوابه، همه چیز زودتر عصبانیش میکنه، زودتر به هم میریزه، زودتر غمگین میشه، زودتر استرس میگیره، زودتر گریهاش میگیره!
راجع به خواب خوب در سال کنکور مفصل توی کیمیاگرخونه صحبت کردیم. به طور خلاصه، این ویژگیها رو براتون اینجا میاریم:
۴.۳.۱. توصیههای کیمیاگرخونه برای خواب با کیفیت در مسیر کنکور:
ویژگی خواب با کیفیت | توضیح و اهمیت |
---|---|
۱. حداقل ۶ ساعت خواب | شما باید مینیمم 6 ساعت در روز بخوابین. اگر میخواهیم بیشتر بخوابیم، باید مضرب 1.5 ساعت بهش اضافه بشه. یعنی 6 یا 7.5 یا 9 ساعت، به مقدار ساعت مطالعهتون. این تنظیم باعث میشود راندمان خواب شما بهینه شود و وارد چرخههای خواب کامل شوید. |
۲. ساعت خواب و بیداری یکسان | همیشه سعی کنید ساعت خواب و بیداری خودتون رو ثابت نگه دارین. حتی در روزهای تعطیل! این به تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن و بهبود کیفیت خواب کمک شایانی میکند. |
۳. حذف کافئین بعد از ظهر | برای خواب با کیفیت باید در ساعاتی از حدود بعدازظهر به بعد، نوشیدنیهایی که کافئین دارن مثل قهوه و نسکافه و امثالهم رو حذف کنیم. کافئین محرک است و میتواند چرخهی خواب شما را مختل کند. |
۴. نوشیدن آب کافی | باید در طول روز مقدار کافی آب بخوریم. کم آبی بدن میتواند بر کیفیت خواب تأثیر منفی بگذارد. |
۵. دوری از شبکههای اجتماعی قبل از خواب | قبل از خواب از سشال مدیا و امثالهم که ذهن ما رو درگیر میکنن دور باشیم. نور آبی صفحات نمایش و محتوای تحریککننده میتواند تولید ملاتونین (هورمون خواب) را مختل کند. |
پس خواب با کیفیت، یک ابزار قدرتمند برای غلبه بر ناامیدی در سال کنکور و حفظ آرامش روانه.
۵. کنکور پایان راه نیست: نگاهی فراتر از نتیجه (غلبه بر ناامیدی بلندمدت)
تا اینجا درباره مدیریت ناامیدی در سال کنکور صحبت کردیم، اما یک نکته بسیار مهم دیگه هم هست که باید در نظر داشته باشین: کنکور پایان راه نیست، پایان زندگی نیست!
یعنی اگر قراره کنکور بدین، شما یک مسیر رو دارین شروع میکنین. حالا اگر من دارم این جلو پیش میرم، یک جایی میبینم شرایطی که میخواستم نیست. مثلاً انتظار داشتم دانشگاه شریف قبول شم ولی برم علم و صنعت. این پایان راه نیست بچهها!
من آدم میشناسم که از دانشگاه آزاد تهران، از بهترین دانشگاههای جهان مثل MIT پذیرش گرفت برای دکترا و رفت! میخوام بگم که آدمها میتوانن تغییر ایجاد کنن. پس بنابراین، فکر نکنید کنکور پایان راهه. تلاشتون رو بکنید. شاید شرایط الان براتون ایدهآل نباشه، اما قطعاً به نقطه ایدهآل میرسه و شما خروجی که باید رو میتونید کسب بکنید.
پس دیگه دلیلی و توجیهی برای نگران بودنتون وجود نداره. نگاهتون رو وسیعتر کنید و بدونید که کنکور، یک پله در مسیر زندگیه، نه کل مسیر! ناامیدی در سال کنکور، حسی موقته و با مدیریت صحیح و نگاه بلند مدت، میتونید ازش عبور کنید و به اهداف بزرگتری دست پیدا کنید.
امیدواریم این مطلب از کیمیاگرخونه براتون مفید بوده باشه و بتونید با استفاده از این تکنیکها و راهکارها، بر “ناامیدی در سال کنکور” غلبه کنید و با قدرت و امید بیشتری مسیرتون رو ادامه بدین. راستی اگر سوالی داشتید میتونید همینجا توی کامنتها ازمون بپرسید تا توی سریع ترین زمان ممکن جواب بدیم.
ارسال پاسخ