جهشی خوندن دانش‌آموزان: شرایط، مدارک موردنیاز، مزایا و معایب

جهشی خوندن جهشی خوندن دانش‌آموزان

در این مطلب‌ از کیمیاگرخونه، سراغ موضوع جهشی خوندن رفتیم و می‌خوایم درباره این مسئله صحبت کنیم که این کار اصلاً کار درستیه یا نه. علاوه بر این، شرایط لازم برای تحصیل جهشی در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم رو هم توضیح می‌دیم.

جهشی خوندن یعنی چی؟

تحصیل جهشی یعنی این‌که شما در تابستون، یک پایه درسی جلوتر از خودتون رو امتحان می‌دید و اگه نمره قبولی رو کسب کنید، می‌تونید در سال تحصیلی جدید، یعنی از مهرماه در پایه‌ بعدی ثبت‌نام کنید. مثلاً دانش‌آموزی که پایه اوله، اگه در تابستون پایه دوم رو جهشی بخونه و در امتحانات قبول بشه، می‌تونه در سال تحصیلی جدید، در پایه سوم ثبت نام کنه.

شرایط جهشی خوندن در مقاطع ابتدایی

اگه می‌خواید در مقاطع ابتدایی جهشی بخونید، باید سه شرط زیر رو داشته باشید:

  • کسب نمره «خیلی خوب» در امتحانات تمام دروس آن پایه به جز دروس تربیت بدنی و تربیتی
  • کسب نمره «خیلی خوب» در تمام درس‌های پایه قبلی
  • تأیید صلاحیت هوش و صلاحیت روانی توسط اداره آموزش‌و‌پرورش استثنایی استان

در چه پایه‌هایی می‌شه جهشی خوند؟

در مقطع ابتدایی، جهشی خوندن فقط برای پایه‌های زیر امکان‌پذیره:

  • پایه اول به پایه سوم
  • پایه دوم به پایه چهارم
  • پایه سوم به پایه پنجم
  • پایه چهارم به پایه ششم

اگه دانش‌آموزی بخواد بیش از یک بار، یعنی دو بار یا سه بار جهشی بخونه، به تأیید کمیسیون خاص آموزش‌و‌پرورش استان نیاز داره. جهشی‌ خوندن برای بار دوم ممکنه تأیید بشه اما برای بار سوم تقریباً غیرممکنه!

شرایط جهشی خوندن در متوسطه اول

برای تحصیل جهشی در متوسطه اول، شرایط زیر باید برقرار باشه:

  • کسب نمره حداقل ۱۵ در هر درس
  • کسب معدل حداقل ۱۸ در پایه هفتم
  • کسب معدل حداقل ۱۶ در پایه هشتم

در این‌جا یک استثنا وجود داره که مربوط به سمپادی‌ها یعنی دانش‌آموزهای مدارس استعدادهای درخشانه. این دانش‌آموزها در صورتی که بخوان جهشی بخونن، معدلشون باید حداقل ۱۹ باشه و نمره هیچ‌کدوم از درس‌هاشون نباید کم‌تر از ۱۸ باشه.

شرایط جهشی خوندن در متوسطه دوم

اگه می‌خواید در متوسطه دوم جهشی بخونید، باید شرایط زیر رو داشته باشید:

  • کسب معدل حداقل ۱۸.۵
  • کسب نمره حداقل ۱۷ در تمام دروس جهشی

توصیه ما اینه که در مقطع متوسطه دوم، به هیچ وجه سراغ جهشی خوندن نرید. چون متوسطه دوم مقطع بسیار مهمیه که در اون هم امتحانات نهایی دارید و هم کنکور. جهشی خوندن باعث می‌شه پایه درسی شما ضعیف بشه و این مسئله روی عملکردتون در امتحانات نهایی و کنکور تأثیر منفی می‌ذاره.

پایه‌های غیرمجاز برای جهش تحصیلی

جهشی خوندن در پایه‌هایی که در اون‌ها مقطع عوض می‌شه، امکان‌پذیر نیست. برای مثال، شما نمی‌‌تونید از پایه ششم به هشتم یا از پایه نهم به یازدهم جهش کنید. بنابراین، خوندن پایه‌های هفتم و نهم اجباریه و امکان جهشی خوندن این پایه‌ها وجود نداره.

نحوه برگزاری امتحانات جهشی

برای جهشی خوندن، باید در اردیبهشت‌ماه ثبت‌نام کنید. وقتی ثبت‌نامتون تکمیل شد، در فرصت تابستان، دروس پایه‌ای که می‌خواید جهشی بخونید رو مطالعه می‌کنید تا برای امتحانات جهشی که در شهریورماه برگزار می‌شه، آماده بشید. اگه در امتحانات شهریورماه نمره قبولی کسب کنید، می‌تونید از مهرماه سر کلاس پایه تحصیلی بعدی بشینید!

مدارک لازم برای ثبت‌نام جهشی

  • گزارش تحصیلی
  • کارنامه پایه فعلی و پایه قبلی
  • شناسنامه و کپی از تمام صفحات شناسنامه
  • یک قطعه عکس
  • پرداخت هزینه تعیین‌شده برای جهش تحصیلی: هزینه جهش تحصیلی توسط سازمان آموزش‌و‌پرورش تعیین می‌شه که هر سال مبلغ متفاوتی داره. علاوه بر این، هزینه جهشی خوندن در شهرهای مختلف متفاوته، اما معمولاً به ازای هر درس، مبلغی بین ۶۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ تومن در نظر گرفته شده.

زمان و روش ثبت‌نام برای تحصیل به صورت جهشی

ثبت‌نام برای جهشی خوندن در اردیبهشت‌ماه انجام می‌شه و دو راه برای ثبت‌نام دانش‌آموزها در نظر گرفته شده:

  • ثبت‌نام الکترونیکی: برای ثبت‌نام اینترنتی، باید به سامانه my.medu.ir مراجعه و مدارک موردنیاز رو بارگذاری کنید.
  • ثبت‌نام حضوری: برای ثبت‌نام حضوری، باید فرم درخواست رو از آموزش‌و‌پرورش دریافت و پر کنید و به مدرسه تحویا بدید.

مزایا و معایب جهشی خوندن

اما می‌رسیم به اصل مطلب! یعنی توضیح این‌که جهشی خوندن چه مزایا و معایبی داره و کار درستی هست یا نه. اولین مزیت جهشی خوندن که خیلی‌ها بهش اشاره می‌کنن اینه که شما یک سال جلو می‌افتید. اما این مزیت خودش جای بحث داره. نکته اینه که عجله و جلوافتادن لزوماً چیز خوبی نیست و مزیت محسوب نمی‌شه. بلکه در صورتی خوبه که روی یک پایه‌ی محکم و استوار بنا شده باشه. اگه قرار باشه فقط جلو بیفتید ولی پایه درسی‌تون ضعیف باشه، نه تنها هیچ فایده‌ای نداره، بلکه آسیب‌زننده هم هست. زندگی مسابقه نیست که هرکی زودتر درس بخونه، سر کار بره، ازدواج کنه و بچه‌دار بشه برنده‌ باشه! پس این تصور که با جهشی خوندن حتماً می‌تونید موفق‌تر باشید، کاملاً غلطه.

بزرگ‌ترین آسیب جهشی خوندن، آسیب‌های شخصیتی و اجتماعیه. دانش‌آموزی که جهشی می‌خونه، بخشی از زمانی که می‌تونسته به کشف و شهود بپردازه و از نظر شخصیتی و اجتماعی رشد کنه رو از دست می‌ده. ما حتی به بچه‌های بسیار باهوش و نابغه هم پیشنهاد نمی‌کنیم که جهشی بخونن. چون زندگی فقط درس‌خوندن نیست. بچه‌ها باید ابعاد دیگه‌ زندگی رو هم یاد بگیرن و با چالش‌‌های زندگی دست و پنجه نرم کنن.

عیب دیگه جهشی خوندن اینه که بچه‌ها همکلاسی‌ها و دوست‌های خودشون رو از دست می‌دن. چون پایه تحصیلی‌شون عوض می‌شه و دیگه با دوست‌های خودشون سر یک کلاس نیستن. بلکه در کلاس جدیدی هستن که بچه‌ها ازشون بزرگ‌ترن و ممکنه به سختی یک تازه‌وارد رو در جمع دوستانه‌‌شون بپذیرن. بنابراین، تحصیل جهشی یکی از مهم‌ترین ارکان دوران کودکی و نوجوانی، یعنی روابط دوستانه‌‌ رو از بین می‌بره.

سخن پایانی

در این مطلب، شرایط موردنیاز برای تحصیل جهشی در هر مقطع رو توضیح دادیم و گفتیم که برای ثبت‌نام به چه مدارکی نیاز دارید. اما همون‌‌طور که گفتیم، آسیب‌های جهشی خوندن بیش‌تر از مزایاشه. پیشنهاد ما اینه که کلاً سراغ جهش تحصیلی نرید و به‌صورت عادی مقاطع تحصیلی رو طی کنید و بدون عجله پیش برید.